ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Η μη λύση δεν είναι η λύση του Κυπριακού

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι θα δεχθούμε την όποια λύση επισημαίνει ο Πρόεδρος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η πατρίδα μας έχει, ευλογηθεί από τον Θεό να βρίσκεται σε μια γεωστρατηγική θέση, που με τη λύση του Κυπριακού οι συνθήκες, οι προοπτικές και γενικότερα οι μέλλουσες γενιές έχουν κάθε προοπτική ευημερίας, έχουν κάθε προοπτική μέσα από τη συνεργασία να μπορέσουν να συνδημιουργήσουν και κατά αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα πραγματικό παράδεισο και το εννοώ και μπορούμε να το πράξουμε αρκεί επιτέλους να κατανοήσουν πως η μη λύση δεν είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος. Όσο ο χρόνος περνά τα συστατικά της λύσης παγιώνονται με μη ανατρέψιμο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να δεχθούμε την όποια λύση. Απόλυτα συμμερίζομαι ανησυχίες που εκφράζονται. Για αυτό και τις μεταφέρω στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Πολλές φορές ακούγεται κριτική για χειρισμούς. 

Μιλώντας στο πλαίσιο της τελετής αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε αντιπαράθεση «με όσους ενδεχόμενα αντιτίθενται ή έχουν διαφορετική άποψη. Ζούμε εξάλλου σε μια δημοκρατία. Αυτό όμως που λέω είναι ότι ένα είναι να επιδιώκεις να κρατάς τον διάλογο αλλά και την ελπίδα ζωντανά και άλλο είναι από δειλία να αποφεύγεις τον διάλογο γιατί πιθανότατα έτσι τάχα να αποδεχθείς μέσα από υποχωρήσεις απαράδεκτη λύση».

Οι αρχές και αξίες είναι δεδομένες, οι θέσεις είναι δημόσιες, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά πρόσθεσε και με ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όχι μόνον. Για αυτό και θέλω να διαβεβαιώσω ότι μέσα από τις δράσεις, μέσα από τις ενέργειες μας αυτό που επιδιώκουμε είναι επιτέλους είτε η Τουρκία να υποχρεωθεί να προβεί σε τέτοιους συμβιβασμούς που να μας επιτρέψει να κάνουμε αποδεκτή μια λύση που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό ή να αναλάβει και τις ευθύνες της.

Τους τελευταίους 20 μήνες έχουμε εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο, σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Όπως ανέφερε «μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τη Σύνοδο για την Κύπρο στη Γενεύη, επιτύχαμε να τεθούν προς διαπραγμάτευση όλες οι πτυχές του Κυπριακού. Κάποτε για δεκαετίες συζητούσαμε για τα τέσσερα κεφάλαια – διακυβέρνηση, οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση, εδαφικό ή περιουσιακό. Σήμερα μιλούμε και για το εδαφικό και για τα θέματα ασφάλειας».

Για πρώτη φορά η Τουρκία επιτέλους είναι ενώπιον των ευθυνών της και ενώπιον της ευρύτερης παγκόσμιας κοινωνίας κατά πόσο είναι δυνατόν να συνεχίσει να εμμένει ότι το 2017 ένα ευρωπαϊκό κράτος χρειάζεται ξένες εγγυήσεις ή την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Για πρώτη φορά επιτέλους συζητείται και γίνεται αποδεκτό και από τους ίδιους και θέλω να ευχηθώ ότι μέχρι το τέλος αυτή η ρητορική που θέλουν να εμφανίζονται ότι τάχα βρίσκονται κάποια βήματα πιο μπροστά από εμάς θα το δούμε να πραγματώνεται με συγκεκριμένες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σε όσους σήμερα αποφοιτούν θα ήθελα να ευχηθώ από τα βάθη της καρδιάς μας κάθε επιτυχία. Από πλευράς Κυβέρνησης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα σας επιτρέψουν να ανταποκριθείτε με βάση και τις γνώσεις σας ώστε να μπορέσετε να κτίσετε να πραγματώσετε να όνειρα σας με αποτέλεσμα και κατά αντανάκλαση, και με ωφέλεια, που θα έχει η κοινωνία μας, η πατρίδα μας, η οικονομία μας, κατέληξε ο Πρόεδρος. 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση