ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νικόλας: Να αλλάξει η κυβέρνηση για τερματισμό αποτυχίας στο κυπριακό

Ο Ενδιάμεσος οφείλει να παρουσιάσει εναλλακτική επιλογή στο λαό είπε ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Καθαρές προθέσεις για τις προεδρικές του 2018, έδειξε κατά τη σημερινή ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ασκώντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Αναστασιάδη για τη στρατηγική της στο κυπριακό και στέλλοντας μήνυμα στον χώρο του ενδιάμεσου να συστρατευθεί για να παρουσιάσει μία εναλλακτική επιλογή για το 18.

«Ένας τρόπος υπάρχει να αλλάξει η αποτυχημένη στρατηγική στο κυπριακό: να αλλάξει η παρούσα διακυβέρνηση» επεσήμανε, σημειώνοντας πως ο ενδιάμεσος χώρος έχει ιστορικό ρόλο να διαδραματίσει και οφείλει να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή ενώπιον του λαού.

Μιλώντας στη σημερινή κεντρική επιτροπή με αντικείμενο συζήτησης το κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε την ανάγκη για μία νέα στρατηγική που θα σταματήσει τον κατήφορο των υποχωρήσεων και θα απαλλάξει από την πολιτική του φόβου.

Η παταγώδης αποτυχία ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ στο κυπριακό

«Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τον Κυπριακό Ελληνισμό. Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση του Κέντρου που θα δώσει μια νέα προοπτική στο λαό μας», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος κατά την ομιλία του υπογράμμισε την αποτυχία της διάσκεψης της Γενεύης λόγω κυρίως της τουρκικής αδιαλλαξίας. «Αυτή η αδιαλλαξία όμως ενθαρρύνθηκε από τις δικές μας υποχωρήσεις. Από την πολιτική των ‘‘γενναιόδωρων προσφορών’’» σημείωσε προσθέτοντας πως η Τουρκία αποθρασύνθηκε όταν μας είδε έτοιμους να τα δώσουμε όλα.

«Έχουμε ενώπιον μας, μια παταγώδη αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και 9 χρόνια από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό», σημείωσε εξηγώντας πως η στρατηγική επαναδιαπραγμάτευσης του Σχεδίου Ανάν οδήγησε σε ένα πάρε δώσε με αποτέλεσμα μία χειρότερη παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν. Σημείωσε δε πως η αποτυχία της διαπραγμάτευσης οφείλεται και στη συμμόρφωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τις τουρκικές αξιώσεις, είτε αυτές αφορούν την ουσία, είτε αφορούν τη διαδικασία».

Οι αναιρέσεις Αναστασιάδη

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως ο,τι υποσχέθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης αναιρέθηκε αποδεχόμενος «τον τρόπο διαπραγμάτευσης που ήθελε η τουρκική πλευρά, δηλαδή την πενταμερή διάσκεψη, με λάθος σύνθεση, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, με απόν το Συμβούλιο Ασφαλείας και χωρίς να πληρείται ούτε ένας όρος από αυτούς που διαχρονικά έθετε η πλευρά μας για μια διάσκεψη διεθνούς χαρακτήρα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε και για την πενταμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι η σύνθεση της πενταμερούς ενισχύει το επιχείρημα της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και ενισχύει το επιχείρημα του Ακιντζί ότι η ‘‘Κύπρος’’ εκπροσωπείται ‘‘ισότιμα’’ από τις δυο ‘‘οντότητες’’ στο νησί.

«Δυστυχώς, η πενταμερής διάσκεψη αποτελεί το επιστέγασμα μιας σχεδόν δεκαετούς πολιτικής απενεχοποίησης της Τουρκίας. Εκτός από την απενεχοποίηση της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα διαπιστώνουμε και μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση των κατεχομένων και του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος για πρώτη φορά συναντά αρχηγούς κρατών, προσκαλείται στο Λευκό Οίκο και πλέον η μετάβαση ξένων αξιωματούχων στο ‘‘προεδρικό’’ στα κατεχόμενα είναι κανόνας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση