ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όζγκιουργκιουν: Η κατάθεση χάρτη ήταν λανθασμένη κίνηση του Ακιντζί

Ο Όζγκιουργκιουν επικρίνει στην «Κ» χειρισμούς από την τ/κ ηγεσία στο Κυπριακό

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει καταθέσει μια νέα πρόταση στο Κυπριακό, προτείνοντας την ανταλλαγή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου με την παραλιακή ζώνη των Κοκκίνων». Αυτό επισημάνει στην «Κ», ο «Πρωθυπουργός» Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν, ο οποίος μιλάει για την πορεία των συνομιλιών και ασκεί δριμύτατη κριτική στην ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί. Στο ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Όζγκιουργκιουν αναφέρει ότι δεν κλείνει την πόρτα στην αναθεώρηση του συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει τα χαρτιά του για το Σχέδιο Β΄ της τ/κ πλευράς.

–Ας ξεκινήσουμε ανορθόδοξα, όχι με το Κυπριακό, αλλά με μια ερώτηση που αφορά το εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Οδεύουμε προς πρόωρες «εκλογές», ναι ή όχι;

–Υπό κανονικές συνθήκες, οι «εκλογές» θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο του 2018, ενώ θα προηγηθούν οι τοπικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2018. Οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν πριν από τις τοπικές εκλογές. Η τελική ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές είναι Απρίλιος του 2018. Κάθε ημερομηνία πριν από αυτό τον τερματικό σταθμό πλέον είναι επί τάπητος.

–Τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις σας με την ηγεσία Ακιντζί; Πώς εξηγείτε το ψυχροπολεμικό κλίμα;

–Ο κ. «Πρόεδρος» προσεγγίζει το όλο ζήτημα με συναισθηματικό τρόπο. Εμείς πιστεύουμε ότι ήταν λανθασμένη κίνηση η κατάθεση του χάρτη στην παρούσα φάση. Κρατούσαμε στο χέρι μας ένα δυνατό χαρτί και επέλεξε να παραιτηθεί από αυτό το χαρτί. Ο «Πρόεδρος» έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί την νομιμότητα αυτής της κυβέρνησης. Του υπενθυμίζω ότι στις εκλογές του 2016 αυτά τα δυο κόμματα εξασφάλισαν συνολικά 26 έδρες. Ένας ουδέτερος «Πρόεδρος» δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης. Άραγε δεν γνωρίζει μαθηματικά ή δεν μπορεί να διακρίνει την κυβέρνηση πλειοψηφίας από την κυβέρνηση μειοψηφίας; Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης, μέχρι σήμερα δεν έχουμε συναντηθεί με τον κ. «Πρόεδρο».

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Νίκου Στέλγια στην έντυπη «Κ» της Κυριακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση