ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εθνικό: Δεν τέθηκε ποτέ θέμα επαναφοράς πολιτικής της Ένωσης

Σοβαρές πιέσεις στον Πρόεδρο βάζει ο Ακκιντζί μετά την απόφαση της βουλής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά και την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας να καταθέσουν στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο τις προτάσεις τους για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στο κυπριακό, οι πολιτικοί αρχηγοί ανέβηκαν τους προεδρικούς λόφου με τις πολυσέλιδες προτάσεις τους. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε υπό τη βαριά σκιά της απόφασης της βουλής για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος και τις πιέσεις που βάζει ο Μουσταφά Ακκιντζί στον Πρόεδρο για απόσυρσή του.

Ομόφωνη απόφαση Εθνικού Συμβουλίου

«Το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της Ένωσης. Τέτοιο θέμα ούτε τέθηκε ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση.

Το Εθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου» αναφέρεται στην ομόφωνη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου. 

Με το πέρας της συνεδρίασης ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του για τις προεκτάσεις που πήρε η απόφαση της βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και κάλεσε τον Μουσταφά Ακκιντί να συνεχίσουν την πορεια των συνομιλιών προσθέτοντας πως θα μπορούσε και η δική μας πλευρά να εκμεταλλευθεί ακραίες δηλώσεις από την άλλη πλευρά. Όπως επεσήμανε ο κ. Κυπριανού υπάρχει κίνδυνος αποτελμάτωσης της διαδικασίας και πώς η πορεία των συνομιλιών προχωρά πολύ αργά. Πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας σε θέματα εσωτερικής πτυχής και να επικεντρωθούμε στην ακτίνα συμφωνίας επεσήμανε ο κ. Κυπριανού. 

Δηλώσεις έκανε και η κα. Θεοχάρους σημειώνοντας οτι η Γενεύη 2 δεν είναι δεδομένη καθώς η Τουρκία έχει ως βασική προϋπόθεση την αποδοχή των 4 βασικών ελευθεριών. 

Προσχήματα για να κρύψει την αδιαλλαξία της ψάχνει η τ/κ πλευρά αναφέρει ο Γιώργος Λιλλήκας αναφερόμενος στις προεκτάσεις που έλαβε το ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος. Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε οτι βρήκε το πρόσχημα χωρίς σημασία για να κρύψουν τη δική τους αδιαλλαξία. 

Χριστοδουλίδης: Αν χρειαζόμαστε αφορμές πάντα θα βρίσκουμε για να διακόψουμε το διάλογο

Αν κάποιοι δεν επιθυμούν να προχωρήσει ο διάλογος υπάρχει τρόπος να το πετύχουν ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας για τις προεκτάσεις που έλαβε η απόφαση της βουλής για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος. Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η συζήτηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, τι έγινε δηλαδή στο Μον Πελερέν, τα αποτελέσματα των διεθνών επαφών και την τουρκική απαίτηση των 4 ελευθεριών. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως για το ζήτημα του δημοψηφίσματος θα αναμένεται γραπτή δήλωση του ενωτικού δημοψηφίσματος.  

Αβέρωφ: Άκαιρη η επέτειος του δημοψηφίσματος

 Ήταν διεξοδική συζήτηση για οτι έχει συζητηθεί μετά από τη Γενεύη και ενημέρωση για το τι έγινε στο Μον Πελερέν 3 και το θέμα που προέκυψε με την απαίτηση της Τουρκίας για τι 4 ελευθερίες, ανέφερε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε οτι η Τουρκία θέλει μέσω του κυπριακού να μπει από την πίσω πόρτα. Ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να τοποθετηθεί περαιτέρω στην ένταση που επικρατεί ενόψει του ενωτικού δημοψηφίσματος παραπέμποντας στην ομόφωνη. Ο ΔΗΣΥ δεν είναι ΑΚΕΛ ούτε και ΕΛΑΜ και επεσήμανε πως ήταν άκαιρη η απόφαση για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος σημειώνοντας οτι έδωσε την ευκαιρία για κακόβουλες παρερμηνείες. 

Νικόλας: Καθόλα νόμιμη η απόφαση της βουλής για το δημοψήφισμα

Καθόλα νόμιμη ήταν η απόφαση της βουλής για το ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας οτι δεν είναι το τέλος του κόσμου και οτι οι προεκτάσεις που πήρε έγιναν εκ του πονηρού. 

Εμείς θεωρούμε ότι μετά από αυτές τις τριάντα μέρες από την αποτυχία της Γενεύης πρέπει να προχωρήσουμε σε επανακαθορισμό της στρατηγικής μας και έχουμε καταθέσει έγγραφο, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εκφράζοντας την ελπίδα να ληφθούν υπόψη από τον ΠτΔ. Παράλληλα σημείωσε ότι βρίσκονται στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να συζητήσουμε εισηγήσεις όταν ο ιδιος το θελήσει.

Στο έγγραφο, ανέφερε, «περιλαμβάνεται η δική μας ανάλυση για λόγους αποτυχίας Γενεύης και Μοντ Πελερέν αλλά και στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε που είναι η θωράκιση της Κυπριακής ΔΗμοκρατίας».

Δεν γίνεται να θέτει η άλλη πλευρά προϋποθέσεις σε ζητήματα ουσίας, υπογράμμισε.

Σιζόπουλος: Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να παγοποιήσει την όλη διαδικασία

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να παγοποιήσει την όλη διαδικασία ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος σημειώνοντας οτι δεν υπάρχει πρόοδος. Ως αντιπερισπασμό φέρει τις 4 βασικές ελευθερίες και την αυξημένη συμμετοχή των Τ/κ στη διακυβέρνηση λέει ο κ. Σιζόπουλος. Παραπληροφόρηση και παραποίηση των γεγονότων χαρακτηρίζει ο Μαρίνος Σιζόπουλος τις προεκτάσεις που έλαβε το ενωτικό δημοψήφισμα απορρίπτοντας οτι η δική μας πλευρά επαναφέρει το ζήτημα ένωσης με την Ελλάδα. 

Εκ του πονηρού και υπερβολικές θεωρεί τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημειώνοντας οτι δεν υπάρχει κατάλληλο έδαφος για μία νέα διάσκεψη. 

Καταθέτουν προτάσεις 

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παρευρέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο χωρίς προτάσεις, καθότι τα δύο κόμματα συμφωνούν με την πορεία που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συνομιλίες. Συνεπώς, τα δύο κόμματα θεωρούν πως δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στη στρατηγική τους.

Σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα κόμματα, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου παρευρέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο με πολλές προτάσεις. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κατέθεσε 20σέλιδο έγγραφο για αλλαγή στρατηγικής στο κυπριακό. Στις προτάσεις του εγγράφου το οποίο κατατίθεται σήμερα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, περιλαμβάνεται η απόσυρση της εκ περιτροπής προεδρίας σε σημαντικούς τομείς του κράτους και η υποχώρηση για αριθμητική ισότητα σε σημαντικούς τομείς του κράτους.

Περιλαμβάνονται παράλληλα οι λόγοι για τους οποίους η διαδικασία έχει αποτύχει σύμφωνα πάντα με το ΔΗΚΟ όπως επίσης και η ανάγκη να υπάρξει πολιτικό κόστος για την Τουρκία μέσω της αναστολής του ανοίγματος ενταξιακών της κεφαλαίων. Αναφορά γίνεται και στον απεγκλωβισμό των Τ/κ από την Τουρκία μέσω πραγματικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Έγγραφο στρατηγικής στο κυπριακό κατέθεσε και η Συμμαχία Πολιτών. Ένα 60σέλιδο έγγραφο το οποίο κατέθεσε από τον Φεβρουάριο του 2015 επανακαταθέτοντας το σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο έγγραφο της Συμμαχίας Πολιτών το οποίο έγινε σε συνεργασία με ξένους και Κύπριους ακαδημαϊκούς, τίθεται ζήτημα μεταξύ άλλων για τη δημιουργία πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία για την αδιάλλακτη στάση της στο κυπριακό.

Έγγραφο κατέθεσε και η ΕΔΕΚ, ένα το 2016 και ένα το 2017, λίγο πριν την Γενεύη. Το πρώτο έγγραφο της ΕΔΕΚ, αποτελείται από τέσσερις σελίδες και κάνει λόγο για αναβάθμιση της Ε.Ε στις διαπραγματεύσεις. Η δεύτερη, που αποτελείται από 7 σελίδες και κατατέθηκε πριν τη Γενεύη επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας θέσης.

Και οι Οικολόγοι επανακαταθέτουν το ίδιο έγγραφο που κατέθεσαν πριν από τρία χρόνια ενώ η Αλληλεγγύη κατέθεσε 15σέλιδο έγγραφο με τα κακώς έχοντα στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το ΕΛΑΜ, το οποίο δεν προσκλήθηκε μετά και από την απόφασή του να αποχωρήσει από το Εθνικό Συμβούλιο, θέλει να καταθέσει εκ νέου της θέσεις του για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η ε/κ πλευρά στις συνομιλίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X