ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιξε ιστορίες στον ΔΗΣΥ το ενωτικό δημοψήφισμα

Πώς το κόμμα οδηγήθηκε στην αποχή και οι επικρίσεις που δέχεται

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απόφαση της βουλής την περασμένη Παρασκευή για το ενωτικό δημοψήφισμα, προκάλεσε τεράστιες προεκτάσεις, τόσες που φαίνεται να επηρεάζει όπως όλα δείχνουν τις συνομιλίες. Πέραν όμως των προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύπτουν στις σχέσεις των δύο πλευρών, προβλήματα φαίνεται να προκαλεί και η απόφαση του ΔΗΣΥ να τηρήσει αποχή απέναντι στην πρόταση του ΕΛΑΜ.

Το παρασκήνιο

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, σε μία προσπάθεια να εγκριθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το κόμμα της Δεξιάς συναίνεσε σε διάφορες εισηγήσεις και τροποποιητικές προτάσεις των μικρότερων κομμάτων καθότι το ΑΚΕΛ θα καταψήφιζε το εν λόγω νομοσχέδιο. Μία από αυτές ήταν και η εισήγηση του ΕΛΑΜ για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος, με αναφορά είτε μέσω φυλλαδίων είτε με συζήτηση στην τάξη της επετείου του δημοψηφίσματος. Το ζήτημα ωστόσο, είναι πως κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν ετέθη το συγκεκριμένο ζήτημα από πλευράς του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκου Χατζηγιάννη ούτε η στάση που θα κρατούσε το κόμμα. Όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ βρέθηκε προ τετελεσμένων, αναφέροντας πως το κόμμα θα απέχει, καθώς δεν ξεγράφει την ιστορία του αλλά διαφωνεί με το να γεμίσει ο διδακτικός χρόνος με εορτασμούς. Στην ολομέλεια της βουλής επεσήμανε πως θα στηρίξει αποχή καθώς δεν είναι θέμα της βουλής οι εγκύκλιοι του υπουργού παιδείας και ξεκαθάρισε πως το κόμμα σε καμία περίπτωση δεν θα καταψήφιζε μία θέση που αφορά το ενωτικό δημοψήφισμα. Την ίδια στάση είχε άλλωστε και για άλλες προτάσεις σχολικών εορτασμών που κατέθεσαν άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Στο στόχαστρο ο ΔΗΣΥ

Το ζήτημα είναι πως η απόφαση της αποχής, έθεσε το κόμμα της Δεξιάς στο στόχαστρο, με τα στελέχη του ΑΚΕΛ να βάλλουν από παντού, για την ουδέτερη στάση που κράτησε σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία των συνομιλιών. Κομματικά στελέχη πάντως, επισημαίνουν πως εντός του κόμματος δέχονται αρκετές επικρίσεις για την τήρηση αποχής, θυμίζοντας στο κόμμα τα αυστηρά μηνύματα που έστελνε στους πολίτες για την αποχή επί περιόδου βουλευτικών εκλογών.

Αυστηρό μήνυμα από Αβέρωφ

Κομματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως όποια απόφαση και να λαμβάνετο εκείνη τη στιγμή θα ήταν λάθος, καθώς με την ψήφιση της εν λόγω τροποποίησης θα συνταυτίζετο το κόμμα με το ΕΛΑΜ και στην περίπτωση που το καταψήφιζε θα συνταυτίζετο με το ΑΚΕΛ. Όπως επισημαίνεται την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου αναμένονται αυστηρές συστάσεις από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναμένεται να διαμηνύσει πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να ενημερώνεται για προτάσεις και τροποποιήσεις που θα ψηφίζει στην ολομέλεια και να μην πιάνεται εξ απίνης.

Απάντηση στους Τ/κ από Αβέρωφ

Πάντως, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο τους λόγους που τήρησε αποχή ενώ απαντήσεις αναμένεται να δώσει και στην τ/κ πλευρά μετά και από την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να μην προχωρήσει στις συνομιλίες των διαπραγματευτών και να ζητήσει από τον Έιντε να αναλάβει πρωτοβουλίες γύρω από το ενωτικό δημοψήφισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση