ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολύ κακό για μία ιστορική αναφορά λέει το Προεδρικό

Ο ΠτΔ θα εξηγήσει στον Ακιντζί πως πρόκειται για αναφορά και όχι εορτασμό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απόφαση της βουλής την περασμένη Παρασκευή να γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, προκάλεσε έντονες προεκτάσεις και αντιδράσεις, όχι μόνο στην ε/κ πλευρά αλλά και στα κατεχόμενα. Πέραν της απόφασης να ακυρωθεί η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών την Τρίτη, ο Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε και το ενδεχόμενο να μην παρευρεθεί στις συνομιλίες την Πέμπτη εάν ο Πρόεδρος δεν αναλάβει πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης. Ο Πρόεδρος πάντως έριξε το όλο ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος στα χαμηλά ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για μία απλή αναφορά στα σχολεία και όχι για εορτασμό του και διερωτήθηκε αν «η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων».

Δεν αλλάζει την απόφαση της βουλής ο Πρόεδρος

«Ο Πρόεδρος δε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να αλλάξει την απόφαση της βουλής να γίνεται αναφορά τη μέρα του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία» αναφέρουν πολιτικές πηγές πέριξ του Προεδρικού, μετά και από τις προεκτάσεις που έλαβε το όλο ζήτημα. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος δεν μπορεί να αναπέμψει ή να αναφέρει κανονισμό της βουλής, αλλά μόνο νομοσχέδιο. «Ωστόσο και στο ενδεχόμενο που θα μπορούσε δεν θα το έκανε καθότι πρόκειται για απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος και όχι για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος» αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην «Κ».

Διευκρινήσεις από Συλλούρη

Η αλήθεια είναι ότι μετά τις προεκτάσεις που έλαβε η απόφαση της βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε από τον Δημήτρη Συλλούρη κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου διευκρινήσεις για τον κανονισμό που ψήφισε η βουλή. Διαπιστώνοντας πως πρόκειται για αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα και όχι σε εορτασμό του, βγήκε και η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εθνικό συμβούλιο, «καταδίκασε την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της Ένωσης. Τέτοιο θέμα ούτε τέθηκε ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Αυστηρή απάντηση από Πρόεδρο

Πάντως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν άφησε αναπάντητες τις προειδοποιήσεις και δηλώσεις του Μουσταφά Ακκιντζί. Όπως επεσήμανε «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Την ίδια στιγμή διερωτήθηκε πως «αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων; Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποιά γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου».

Δεν ήταν τυχαία και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος σημείωσε πως «αν χρειαζόμαστε αφορμές είναι σίγουρο ότι οποιοδήποτε μέρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να βρει μια αφορμή για να δημιουργήσει προβλήματα. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια, είναι στρατηγικός ο στόχος του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας και από δικής μας πλευράς μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό το στόχο».

Όπως επισημαίνουν πολιτικές πηγές, ο Πρόεδρος προτίθεται να εξηγήσει στον Μουσταφά Ακιντζί πως δεν πρόκειται για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος αλλά απλή αναφορά του στις τάξεις, με στόχο να λύσει την παρεξήγηση αλλά και να εκτονώσει την κρίση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση