ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί αντέδρασε τόσο έντονα στη συμπόρευση ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ ο Αρμεύτης

Η αντιστασιακή πορεία της οικογένειας συνέβαλε στην αποχώρηση του στελέχους από το ΔΗΚO

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η παραίτηση του Γιάννη Αρμεύτη από το ΔΗΚΟ «μέχρις ότου αλλάξει η ηγεσία» μετά την απόφαση του κόμματος να στηρίξει στη βουλή την εισήγηση του ΕΛΑΜ να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία, προκάλεσε συζητήσεις στα πολιτικά πηγαδάκια για το κατά πόσο αυτή ήταν υπερβολική ή αν η αποχώρηση ήταν λίγο πολύ η λογική πορεία των πραγμάτων, εξαιτίας του ιστορικού της οικογένειας Αρμεύτη.

Οι Αρμεύτηδες και οι συμβολισμοί

Η αλήθεια είναι πως η οικογένεια Αρμεύτη έχει τον δικό της συμβολισμό στο ΔΗΚΟ, καθώς συνδέεται λίγο πολύ με τους αντιστασιακούς αγώνες στελεχών του, τον αγώνα του κατά του εθνικισμού και της ακροδεξιάς. Ο πατέρας του Γιάννη Αρμεύτη, Ανδρέας, ήταν ένας εκ των πεσόντων αντιστασιακών, που δολοφονήθηκε στις 16 Ιουνίου το 1974. Μάλιστα η Χριστίνα Αρμεύτη, μητέρα του Γιάννη και της Μαρίνας Αρμεύτη, υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που πρότειναν τον Σπύρο Κυπριανού για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο το 1983 όσο και το 1988. Το πρόσωπο σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους που αποτελούσε την ασπίδα του κόμματος ενάντια στην ακροδεξιά, αλλά και που αποδείκνυε την πολιτική διαφοροποίηση του ΔΗΚΟ από τον ΔΗΣΥ.

Πέραν της αποχώρησης Γιάννη Αρμεύτη, αίσθηση προκάλεσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και η αντίδραση της αδερφής του Μαρίνας Αρμεύτη, δασκάλας, στο επάγγελμα για το κείμενο που έγραψε και επέκρινε την βουλή για επιλεκτική στάση απέναντι στην ιστορία με αφορμή το ενωτικό δημοψήφισμα. Σε ανάρτησή της στο facebook, μετά τον σάλο που προκάλεσε το κείμενό της κ. Αρμεύτη, ξεκαθάρισε πως το αίτημα της ένωσης έγινε το σύνθημα που όπλισε τον δολοφόνο του πατέρα της.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως το ΔΗΚΟ εκφράζει λύπη για την απόφαση αποχώρησης του Γιάννη Αρμεύτη ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η απόφασή του είναι καθόλα σεβαστή. Μάλιστα κύκλοι από το κόμμα ξεκαθαρίζουν ότι το ΔΗΚΟ σέβεται και τιμά την ιστορία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση