ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον αέρα η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών

Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα δει τον Πρόεδρο και ακολούθως θα υπάρχουν νεώτερα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την αυριανή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών και το αν αυτή τελικά θα πραγματοποιηθεί. Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είχε χθες συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε και χθες ότι ο ίδιος θα βρίσκεται στη συνάντηση της Πέμπτης και εξαρτάται από τον Μουσταφά Ακιντζί αν θα παρουσιαστεί και ο ίδιος ώστε να συνεχίσει ο διάλογος.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε ως ατυχέστατες τις χθεσινές δηλώσεις από πλευράς Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ακιντζί αποστασιοποιείται από τη λύση, και υπογραμμίζοντας ότι αν δεν πραγματοποιηθεί η αυριανή συνάντηση θα είναι εξ υπαιτιότητας του Μουσταφά Ακιντζί. Είναι ξεκάθαρο, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης ότι η επίκληση του θέματος που προέκυψε με το ενωτικό δημοψήφισμα είναι απλά μια πρόφαση για την τ/κ πλευρά, τονίζοντας παράλληλα ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία επηρεάζει το τι γίνεται στην Κύπρο, καθώς αυτή την στιγμή στην Τουρκία έχουν ανάγκη της εθνικιστικής ψήφου, κάτι που οδήγησε και χθες τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να σχηματίσει το σήμα των Γκρίζων Λύκων στην τουρκική Βουλή.

Σημείωσε πως τα εκκρεμούντα θέματα δεν λύνονται με δημόσιες τοποθετήσεις αλλά με διάλογο, και κάλεσε τον τ/κ ηγέτη να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι των Τουρκοκυπρίων. Πάντως αυτή την στιγμή, πρόσθεσε, δεν φαίνεται να υπάρχει προθυμία για διάλογο.

Παράλληλα, επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπάρχει ευθύνη και στην δική μας πλευρά καθώς κάποιοι, όπως ανέφερε έδωσαν αφορμές στην Τουρκία. «Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν θέλει να συνεχίσει η διάσκεψη εξ ου και οι τόσες προφάσεις», σημείωσε. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βρετανία ήταν έτοιμες για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η Βρετανία είχε μάλιστα αποφασίσει να εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη από τον Σερ Άλαν Ντάνκαν.

ΗΕ: Δεν υπάρχει νέα ημερομηνία για συνομιλίες

Πάντως σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια νέα ημερομηνία για τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών. Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στις συνομιλίες στο Κυπριακό, είπε πως «ο απεσταλμένος Έσπεν Μπαρθ Έιντε συναντήθηκε με τα μέρη την περασμένη εβδομάδα, για να συνεχίσει τις συζητήσεις με σκοπό να βρει τρόπο να τους φέρει πίσω μαζί στις συνομιλίες. Δεν έχω αυτή τη στιγμή να ανακοινώσω κάποια νέα ημερομηνία για τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση