ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις Βρυξέλλες ο Άντρος για εκτόνωση της κρίσης

Εκστρατεία ενημέρωσης Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις εξελίξεις στο κυπριακό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε αγώνα εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ των δύο πλευρών επιδίδεται ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά και την απόφαση της βουλής που υπήρξε η αφορμή μίας άνευ προηγουμένου έντασης στις σχέσεις Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζί και η οποία οδήγησε στην επεισοδιακή αποχώρηση του τελευταίου από το τραπέζι των συνομιλιών.
Μετά και από τις συναντήσεις που είχε με τ/κ κόμματα και αξιωματούχους στα κατεχόμενο, ο κ Κυπριανού, έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες για ενημέρωση των ευρωπαίων αξιωματούχων γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και για να υπογραμμίσει την επιθυμία της πλευράς μας για εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης.

Συνδρομή Μογκερίνι

Την Τρίτη, ο γ.γ του ΑΚΕΛ πραγματοποίησε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου και μετέφερε τις θέσεις της ε/κ πλευράς αλλά και επιβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε την ανάγκη να εξέλθουν οι συνομιλίες από το αδιέξοδο και ζήτησε την συνδρομή της για να επαναρχίσει η διαδικασία. Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την ετοιμότητα της να αναλάβει πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών και να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους δυο ηγέτες.

Σειρά επαφών είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους και την Τετάρτη ο Άντρος Κυπριανού και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, τον Επίτροπο για Θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβρααμόπουλο, τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρίστο Στυλιανίδη, την Συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων κ. Ska Keller και την Ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών κ. Kati Piri που είναι και η Εισηγήτρια της Έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, μαζί με τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Νεοκλή Συλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου.

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ τους ενημέρωσε για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πιστεύουν στη λύση, τόνισε, τότε θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να μην οδηγηθεί η διαδικασία σε κατάρρευση. Υπογραμμίζοντας ότι το ΑΚΕΛ ήταν και θα παραμείνει προσηλωμένο στο στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, σημείωσε πως το κόμμα θα συνεχίσει να αξιοποιεί τους δεσμούς του με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και τις διεθνείς του σχέσεις, προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης, λειτουργικής και βασισμένης σε αρχές, λύσης του Κυπριακού. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ.Κυπριανού ζήτησε από την Ε.Ε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Οι αξιωματούχοι από την πλευρά τους, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στο ξεπέρασμα του αδιεξόδου και στη συνέχιση του διαλόγου.

Ήδη το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Αριστερών, όπου τόσο ο Άντρος Κυπριανού όσο και ο επικεφαλής του κυπριακού στο ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής, ενημέρωσαν τους ευρωβουλευτές για το κυπριακό, τόσο με τις συγκλίσεις Χριστόφια Ταλάτ, όσο και τα όσα επιτεύχθηκαν επί Αναστασιάδη
Ακιντζί τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ομιλία του κ. Κυπριανού τα προβλήματα άρχισαν να υπάρχουν από το Μον Πελερέν και μετά. «Τα ανησυχητικά μηνύματα για ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη άρχισαν από τις συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν. Παρόλο που εκεί επιτεύχθηκε περαιτέρω πρόοδος στα εκκρεμούντα θέματα και, το κυριότερο, επήλθε ακτίνα σύγκλησης στο πιο βασικό κριτήριο του εδαφικού, δηλαδή στα ποσοστά εδάφους κάτω από τη διοίκηση της κάθε πολιτείας, εντούτοις είχαμε αποτυχία. Είναι διάφοροι οι λόγοι που οδήγησαν σε εκείνη τη δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά ο πιο σημαντικός λόγος ήταν, κατά την εκτίμηση μας, η τακτική των δύο πλευρών να αφήνουν θέματα της εσωτερικής πτυχής για το τέλος για να έχουν, όπως πιστεύουν, διαπραγματευτικά περιθώρια. Αυτή η προσέγγιση αποδείχθηκε αδιέξοδη. Για παράδειγμα, όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά αφήνει το εδαφικό για το τέλος, το ίδιο πράττει και η ελληνοκυπριακή πλευρά με το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, ή και αντιστρόφως. Σημασία δεν έχει ποιος άρχισε αυτή την τακτική αλλά το πού αυτή οδηγεί. Οδηγεί μόνο σε μπλοκάρισμα, έχοντας ιδιαίτερα υπόψη και την τουρκική στάση στο θέμα της Ασφάλειας. Η Άγκυρα ήδη δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πει την τελευταία της λέξη στο συγκεκριμένο ζήτημα αν δεν δει προηγουμένως πώς θα επιλυθούν τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής της τουρκοκυπριακής πλευράς στα ομοσπονδιακά όργανα και αποφάσεις καθώς και στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους πολίτες (το τελευταίο είναι πρόσφατη απαίτηση).

Συνεπώς, αν οι δύο πλευρές συνεχίσουν την ίδια τακτική, το μοιραίο αποτέλεσμα θα είναι όλες οι προσπάθειες να πέφτουν στο κενό. Αντιθέτως, οφείλουν να εργαστούν ώστε να υπάρξει ακτίνα συμφωνίας στα βασικά θέματα των εσωτερικών πτυχών πριν από την επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, την οποία θεωρούμε σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία της. Αν δεν αλλάξει κάτι, φοβούμαστε ότι και η νέα σύνοδος της Διάσκεψης για την Κύπρο, θα έχει την τύχη της προηγούμενης. Με αυτό τον τρόπο σύντομα θα φθάσουμε σε αδιέξοδο, με όλες τις απορρέουσες αρνητικές συνέπειες για την πατρίδα και το λαό μας.

Αδυναμία των δύο ηγετών


Όλα όσα έχω πει αναφορικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης συγκλίνουν στο ότι η τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένη. Κατάσταση στην οποία συντείνει δυστυχώς και η μέχρι στιγμής αδυναμία των δύο ηγετών να αντιμετωπίσουν ακαριαία και αποφασιστικά τις πιέσεις που εντέχνως ασκούν εθνικιστικοί κύκλοι και στις δύο πλευρές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση