ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κυπριακό συζητησαν Αναστασιάδης-Josef Muscat

Η εγγύηση για οποιοδήποτε κράτος είναι η ιδιότητα του ως μέλους της ΕΕ, υπογράμμισε ο ΠτΔ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία Ενημέρωση 12:15

Το Κυπριακό συζήτησαν Αναστασιάδης- Muscat στη σημερινή του συνάντηση στο Προεδρικό. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο κ. Muscat επισκέπτεται την Κύπρο σε μια κρίσιμη φάση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Επισήμανε ότι έχει ενημερώσει τον Μαλτέζο Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις μετά την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι των υσνομιλιών. Υπογράμμισε ότι παρά την απογογήτευση της, η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο διάλογο και να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που διεκόπησαν.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν της Μαλτέζικη Προεδρία της ΕΕ όπως η Μετανάστευση, η Ασφάλεια, η Κοινωνική Συνοχή, η Ενιαία Αγορά και άλλα. Ανέφερε ακόμη ότι ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν και το Brexit.
Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κύπρου προς την Μαλτέζικη Προεδρία σημειώνοντας ότι Κύπρος και Μάλτα μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες αλλά και όραμα για την ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Μάλτας για την παρούσα κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες για τη στήριξη της Μαλτέζικης Προεδρίας και της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

Πρόσθεσε ότι επαναβεβαίωσαν με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας ότι η καλύτερη εγγύηση για οποιοδήποτε κράτος είναι η ιδιότητα του ως μέλους της ΕΕ.

«Είναι αδιανόητο ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει στρατιωτική παρουσία και εγγυήσεις από τρίτη χώρα, ιδιαίτερα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον και σε μια εξαιρετικά ταραχώδη περιοχή», είπε ο Πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι με τον Πρωθυπουργό συνομίλησαν για τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις όπου η τουρκοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια κρίσιμη στιγμή και όταν τα κύρια κεφάλια της ασφάλειας και των εγγυήσεων αναμενόταν να συζητηθούν.

«Παρά τη βαθιά απογοήτευση μας, παραμένουμε απόλυτα δεσμευμένοι και είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε αμέσως τον διάλογο και να συνεχίσουν οι συνομιλίες από όπου παρέμειναν, και για τα έξι κεφάλαια», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και από την Τουρκία να συμβάλουν εποικοδομητικά και απτά στις διαπραγματεύσεις, μια υποχρέωση που έχει αναλάβει (η Τουρκία) στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Επαναλαμβάνω και πάλι, όπως έχω επιδείξει εμπράκτως και επανειλημμένως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τη γνήσια και ειλικρινή θέληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για εξεύρεση λύσης που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, και με απώτερο στόχο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Κυπρίων».

Muscat: Οι Κύπριοι να αποφασίζουν για το μέλλον τους

Από πλευράς του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους και χωρίς να υπάρχουν ξένες στρατιωτικές παρουσίες στο νησί.
Πρόσθεσε ότι «θα πράξουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο του ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για να στηρίξουμε» τις προσπάθειες για λύση, και «για να κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέρα να έρθουν στο τραπέζι και να αναθερμάνουν την αισιοδοξία που υπήρχε στην αρχή αυτού του έτους. Και ελπίζω ότι ο χρόνος θα είναι καλός σύμβουλος και θα αποδείξει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, επισκέπτεται τη Λευκωσία στο πλαίσιο περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Κατά τις συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχουν αξιωματούχοι των κυβερνήσεων Κύπρου και Μάλτας, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της Μαλτέζικης Προεδρίας της ΕΕ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το Brexit και το Μέλλον της Ευρώπης, όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδέχθηκε τον κ. Μουσκάτ στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου. `Εγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών και ο κ. Μουσκάτ κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`. Στη συνέχεια οι κ. Αναστασιάδης και Μουσκάτ σύστησαν ο ένας τον άλλον τα μέλη των αντιπροσωπειών τους, προχώρησαν στην είσοδο του Προεδρικού, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί, για τη λήψη φωτογραφιών και πλάνων, και ακολούθως εισήλθαν εντός του Προεδρικού.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση