ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχοινάς: Θα συνεχίσουμε να έχουμε εμπλοκή στο κυπριακό

Θελουμε να είμαστε καταλύτες της λύσης τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανεβεβαίωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των βραβείων «Τράπεζα Κύπρου Man of the Year». 

O εκπρόσωπος της Κομισιόν βραβεύτηκε ως Έλληνας της Χρονιάς και στα πλαίσια συνέντευξης που παρέθεσε στον Τάσο Τρύφωνος του ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε να έχουμε εμπλοκή στο κυπριακο γιατί θελουμε να είμαστε καταλύτες της λύσης. Μετά την αποχώρηση Ακιντζι η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Όσο φτάνουμε στην προχωρημένη φάση των συνομιλιών τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αντί να είμαστε σχολιαστές της διαδικασίας θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Ως προς την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας ο κ. Σχοινάς είπε ότι δεν εχει να κερδίσει απο αυτούς τους κοκορακισμους. «Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες των 28».

Πιστεύω ότι είναι η αρχή μιας συνεργασίας. Είναι το πρώτο βήμα. Όταν σε λίγες μέρες οι ηγέτες της Ευρώπης θα βρεθούν στη Ρώμη για να γιορτάσουν τα 60χρονα της Ευρώπης, είναι εκείνη τη στιγμή που θα πρέπει να κοιτάξουν μπορστά. Να κάτσουν ψύχραιμα να συζητήσουν αυτούς τους πέντε τρόπους συνεργασίας και συνδυαστικά να δουν ποια στοιχεία το κάθε ένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να έχουμε όχι μια Βρυξελλοκεντρική Ευρώπη αλλά μιας Ευρώπης για τα προβλήματα των πολιτών.

Μέσα στο σημερινό, ανασφαλές, διεθνές περιβάλλον με όλες τις προκλήσεις τις απειλές και τις αβεβαιότητες που μας περιβάλλουν, η Ευρώπη με όλες τις ατέλειες προβάλλει ως μια αλυσίδα ασφαλείας και λογικής σε ένα κόσμο αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Λέμε για τις πολλές ταχύτητες. αυτό ήδη το έχουμε. Δεν είμαστε όλοι στην Ευρωζώνη, δεν είμαστε όλοι στο Σενγκεν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η κατεύθυνση, κι αυτή πρέπει να είναι ενιαία. Ελπίζουμε λοιπόν, ότι ο ενιαίος προσανατολισμός των κρατών-μελών της Ευρώπης μέσα από συνεργασία βασισμένη σε πολιτικές που αφορούν τον πολίτη, είναι ο μόνος δρόμος για την Ευρώπη.

Αναφορικά με το Brexit ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει plan B στις Βρυξέλλες. Υπάρχει μόνο plan A. Δεν σκέφτεται κανένας άλλες αποχωρήσεις, αντιθέτως σκεφτόμαστε τους πολλούς υποψήφιους που ακόμα και έντονα χτυπάνε τη πόρτα της Ευρώπης στα Δυτικά Βαλκάνια και ετοιμάζονται έτσι ώστε να έρθει και η δικιά τους ευκαιρία για το εγχείρημα. Δεν δουλεύουμε με plan B, πολλοί καταστροφολόγοι και Κασσάνδρες, διαψεύτηκαν».

Σε ερώτηση για το ποια είναι η εικόνα της ΕΕ για την Κύπρο ανέφερε «Πιστεύω ότι η εικόνα των ευρωπαίων για την Κύπρο είναι πολύ πιο αισιόδοξη από την εικόνα των Κυπρίων για την Κύπρο. Πιστεύω στα μάτια των ευρωπαίων είναι το φυλάκιο της Ευρώπης σε μια περιοχή ανασφαλή, σε μια περιοχή όπου δεκάδες μίλια από εκεί που βρίσκεστε υπάρχει πόλεμος, υπάρχει σπαραγμός, υπάρχουν βομβαρδισμοί ενώ η Κύπρος είναι η εσχατιά της Ευρώπης και το σημείο ισχύως στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό είναι κάτι που πολλοί το βλέπουν στην Ευρώπη το βλέπουν σε εσάς, δεν είμαι σίγουρος αν το βλέπετε εσείς σε εσάς, υπάρχει μια κάποια απαισιοδοξία όταν οι Κύπριοι βλέπουν το μέλλον τους στην Ευρωπή. Σας διαβεβαιώ όμως ως Ελληνας, ως Ευρωπαίος και ως φίλος της Κύπρου ότι το brand name το κυπριακό και ιδιαίτερα μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι πανίσχυρο στην Ευρώπη.

Η Κύπρος είναι Ευρώπη και η επανενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι Ευρώπη. Ο ρόλος της Ευρώπης είναι καταλυτικός γιατί η Κύπρος μετά τη λύση θα πρέπει να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον εντελώς ευρωπαϊκό».

Δεν πήγαμε στη Γενεύη να κάνουμε ένα ταξίδι να βγάλουμε φωτογραφίες, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ ήταν εκεί, με τους ηγέτες, με τον γγ του ΟΗΕ «και θα συνεχίσουμε να έχουμε άμεση εμπλοκή γιατί θέλουμε να είμαστε καταλύτες, θέλουμε να βοηθήσουμε».

Ανέφερε ότι η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη ούτε απλή, κάτι που έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος Γιούνκερ δημόσια «ότι ξέρουμε πως όσο φτάνουμε στην τελική ή προχωρημένη φάση των συνομιλιών, οι διαδικασίες δεν θα είναι απλές. Και παρόλο που υπάρχει ο πειρασμός από τις Βρυξέλλες για συμμετοχή σε κάθε φάση της διαδικασίας, πιστεύω ότι αυτό και ο πρόεδρος Γιούνκερ θα το θεωρούσε λάθος. Είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Όπως επιβάλλει ο ρόλος μας αντί να γινόμαστε σχολιαστές των διαφόρων επεισοδίων αυτής της διαδικασίας θα μείνουμε απαραίτητα, αποφασισμένα διότι θέλουμε να βοηθήσουμε».

Σχολιάζοντας τις τακτικές εκφοβισμού και απειλών, ανέφερε ότι τόσο ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ όσο και η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασαν δημόσια την άποψη ότι τέτοια τακτική η οποία προσβάλλει την έννοια της καλής γειτονίας από την Τουρκία δεν είναι συμβατη με το πνεύμα και το γράμμα των ενταξιακών μέσων της Τουρκίας αλλά ούτε και με την νέα σχέση με την οποία είχε συγκληθεί η Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο στα πλαίσια του προσφυγικού. «Δεν έχει κανένας να κερδίσει από αυτούς τους εκφοβισμούς, έχουμε αντιθέτως όλοι πολλά να ελπίζουμε, οπότε μένουμε σε ένα δρόμο συνεργασίας και καλής γειτονίας. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι δύο από τους 28 και οι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση