ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έδωσε την Α8 στους νοσηλευτές ο Πρόεδρος

Αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματος του Κλάδου των νοσηλευτών ανέφερε ο Υπουργός Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση 12:20

Ικανοποιημένοι έφυγαν από το προεδρικό οι συντεχνίες των νοσηλευτών, καθώς ο πρόεδρος έκανε αποδεκτό το αίτημα τους για αναβάθμιση της κλίμακας τους σε Α8.  Οι νοσηλευτές. ΠΑΣΥΝΟ και νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ, αναμένεται να προχωρήσουν εντός της ημέρας σε Γενικές συνελέυσεις, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο την ερχόμενη εβδομάδα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παμπορίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν νοσηλευτές του δημοσίου, προκειμένου να συζητηθούν πρωτίστως τα εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν από τη διαδικασία της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Όπως αντιλαμβάνεστε σημαντικό κομμάτι της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από το πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των νοσηλευτών για την αναβάθμιση, αναγνώριση της επιστημονικής κλίμακας στον κλάδο των νοσηλευτών, ένα αίτημα το οποίο είναι στο τραπέζι από το 2011.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ανέλυσε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τα θέματα της αυτονόμησης, είχε την ευκαιρία να τονίσει τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται εντός των νοσηλευτηρίων, προκειμένου να καταστούν πιο παραγωγικά, λειτουργικά και να παρέχουν ένα περιβάλλον υγιές στους επαγγελματίες Υγείας, κυρίως όμως να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους Κύπριους ασθενείς.

Αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματος του Κλάδου των νοσηλευτών για την επιστημονική αναγνώριση του τομέα και συζητήθηκε το ενδεχόμενο της σταδιακής και εις βάθος χρόνου κατοχύρωσης των σχετικών κλιμάκων στα πλαίσια του δημοσίου, ενώ παράλληλα θα επιτραπεί να λειτουργήσει και να εφαρμοστεί, σε αναγνώριση και πάλι των επιστημονικών κλιμάκων, άμεσα εντός των πλαισίων του αυτονομημένου, η επιστημονικότητα του Κλάδου των νοσηλευτών και η επιστημονική τους αξιολόγηση.

Έχουμε λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εργαστούμε κατά τις επόμενες μέρες, ώστε μέχρι την Τρίτη που έχει ορίσει εκ νέου συνάντηση ο Πρόεδρος με τους εκπροσώπους των νοσηλευτών, να έχει ολοκληρωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας με το οποίο όλοι να είναι ευχαριστημένοι και να τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους θα πορευθούμε στην αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων».

Ερωτηθείς είπε ότι «είναι τρεις οι πτυχές: Είναι η αναγνώριση της επιστημονικότητας του κλάδου, οι μισθολογικές αναβαθμίσεις και τρίτο είναι η επιστημονική αξιολόγηση του νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτά προσφέρονται και κατοχυρώνονται άμεσα στο αυτονομημένο με τη λειτουργία του, αλλά επειδή ενδέχεται να υπάρξει κόσμος που θα προτιμήσει να παραμείνει στις τάξεις του δημοσίου θα τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα σε βάθος χρόνου και σταδιακά, ούτως ώστε να μπορέσει να δοθεί η επιστημονική κλίματα του δημοσίου και σε αυτούς που θα μείνουν στο δημόσιο».
Ερωτηθείς εάν αναφέρεται σε όλους τους νοσηλευτές είπε ότι αναφέρεται σε όσους είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών.

Σε ερώτηση εάν συμπεριλαμβάνεται και η ειδική διαδικασία που υπήρξε στο ΤΕΠΑΚ, ο κ. Υπουργός είπε «βεβαίως, η εξομοίωση περιλαμβάνει όλους τους απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών».

Τέλος είπε ότι «θέλω να χαιρετίσω τη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την ανταπόκρισή τους στη έκκληση του Προέδρου για συνεννόηση και συνεργασία επί του θέματος. Εύχομαι ότι εντός των επομένων 24ώρων θα καταλήξουμε στη συμφωνία που σας περιέγραψα».

Σε δηλώσεις εκπροσώπων των νοσηλευτών στο κρατικό ραδιόφωνο, λίγο πριν τη συνάντηση, είχε εκφραστεί αισιοδοξία ότι θα υπήρχει θετική ανταπόκριση.

«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν της συζήτησης. Υπάρχει αισιοδοξία ότι πάμε για να μας προταθεί κάτι που θα ανταποκρίνεται στο μάξιμουμ των προσδοκιών μας», ανέφερε ο Πρόδρομος Αργυρίδης, εκ μέρους του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ.

Σημείο αιχμής ώστε να προχωρήσει το θέμα και στη Βουλή, αποτελεί το ύψος συνεισφοράς για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, θέμα το οποίο συζητήθηκε και στην επιτροπή υγείας της βουλής στην χθεσινή της συνεδρία με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη να αναλαβάνει πρωτοβουλία με στόχο να εξευρεθεί συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο ίδιος ο Υπουργός εξέφρασε τη θέση ότι προτιμώτερο σενάριο αποτελεί η συνεισφορά από εργοδότες και εργαζόμενους της τάξης του 2,85%.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση