ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοτζιάς-Παπαδόπουλος: Η Τουρκία βάζει προσκόμματα στο Κυπριακό

Κοινή εκτίμηση για τακτική της Τουρκίας στο Κυπριακό και Αιγαίο εν όψει του δημοψηφίσματος

ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα θελήσει να συνεχίσει να βάζει προσκόμματα στο Κυπριακό και να δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο, τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα του Απριλίου για αλλαγές στο Σύνταγμα, όπου ο Ερντογαν χρειάζεται την υποστήριξη των ακροδεξιών και εξτρεμιστών, εξέφρασαν κατά την σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Χρήσιμη, εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα χαρακτηρίσθηκε από τον δεύτερο η συνάντηση, στην οποία οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και με την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία «προφανώς επιδιώκει να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο». Και αυτό, συμπληρώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θεωρούμε πως έχει σχέση με την επιδιωκόμενη από τον Ερντογάν αλλαγή του Συντάγματος στη χώρα του».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως είναι κοινή η εκτίμηση και με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ότι ο Ερντογάν, προκειμένου να πετύχει το «ναι» στο δημοψήφισμα του ερχόμενου Απριλίου, προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη των ακροδεξιών και των εξτρεμιστών.

Όπως και κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, έτσι και σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά «για την στάση αρχών που έχει τηρήσει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που μας βοηθά ακριβώς να αντιμετωπίσουμε τις απαράδεκτες τουρκικές επιδιώξεις, που έχουν να κάνουν κυρίως με το κεφάλαιο της ασφάλειας».

Στην ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν ειπώθηκε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κάτι σχετικό με δημοσιεύματα μερίδας του ελληνικού Τύπου που, επικαλούμενη πηγή από το Υπουργείο Άμυνας, κάνει λόγο για πιθανό θερμό επεισόδιο των Τούρκων τον Ιούνιο στα χωρικά ‘ύδατα της Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απάντησε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε με τον κ. Κοτζιά. «Αλλά», πρόσθεσε, «δεν νομίζω ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αναμένει κάποιος, όταν θα προχωρήσει η γεώτρηση της Total το καλοκαίρι στην κυπριακή ΑΟΖ, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ίδια περάσαμε και πριν από δύο χρόνια με το Μπαρμπαρός».

Επίσης, ρωτήσαμε τον κ. Παπαδόπουλο εάν αυτός και ο κ. Κοτζιάς βλέπουν ρεαλιστικά την πιθανότητα να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σύντομα;

«Αυτό είναι που ελπίζουμε και ευχόμαστε», απάντησε. «Αλλά, κανείς δεν μπορεί να κάνει τώρα μια ασφαλή εκτίμηση, βλέποντας πως συμπεριφέρεται πάλι η Τουρκία. Εάν επιδιώκουν όντως να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο, δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος. Πάντως είναι ξεκάθαρο πως προσπαθούν να βρουν προφάσεις και αφορμές για να μην συνεχίσει η διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση