ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Σημαντική η καταγραφή της κυπριακής τέχνης των τελευταίων γενεών

Έκθεση Κυπρίων ζωγράφων για τα 40χρονα της Γκαλερί Γκλόρια εγκαινίασε ο Νίκος Αναστασιάδης

ΚΥΠΕ

Τα εγκαίνια έκθεσης στην Γκαλερί Γκλόρια, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας της Γκαλερί Γκλόρια τέλεσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η γκαλερί άνοιξε την Άνοιξη του 1977, δυόμισι μόλις χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, όταν ο τόπος βρισκόταν ακόμα σε πολύ δύσκολη κατάσταση, τόσο οικονομική όσον και κοινωνική, προσθέτοντας πως η μεγάλη της προσφορά έγκειται στο γεγονός πως μέσα σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές, έδωσε μια διέξοδο στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να εκφράσουν μέσα από αυτή τα συναισθήματα και την αγανάκτηση τους για την τραγωδία που έπληξε την πατρίδα μας, και μαζί να διατυπώσουν το όραμα για μία νέα ελπίδα.

Σημείωσε επίσης πως στα σαράντα χρόνια λειτουργίας της η γκαλερί φιλοξένησε πέραν των 750 εκθέσεων Κυπρίων τόσο Ελληνοκυπρίων όσον και Τουρκοκυπρίων, Ελλαδιτών, Βρετανών, Αμερικανών και άλλων ζωγράφων και γλυπτών.

«Στην Γκαλερί Γκλόρια εξέθεσαν τα έργα τους οι ζωγράφοι και οι καλλιτέχνες που θεωρούνται πρωτοπόροι της κυπριακής τέχνης, όπως ο Διαμαντής, ο Κάνθος, ο Λαδόμματος – παρεμπιπτόντως να πω ότι κάθε μέρα αντικρίζω έργα του κ. Λαδόμματου και ευτυχώς έτυχε να τον γνωρίσω και δια ζώσης και είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η γνωριμία μου μαζί του. Εξέθεσαν επίσης τα έργα τους εδώ και ο Φραγκουλίδης και ο Χριστόφορος Σάββα, αλλά και σχεδόν όλοι οι ζωγράφοι που τους ακολούθησαν» ανέφερε.

Είπε επίσης ότι ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό της Γκαλερί Γκλόρια ήταν ότι υπήρξε πάντοτε ανοικτή στους νέους καλλιτέχνες, καθώς πολλοί από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που σήμερα διαπρέπουν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό ξεκίνησαν να εκθέτουν τα έργα τους στην γκαλερί.

Επεσήμανε ακόμη ότι πολύ πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα και ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ήταν ακόμα τεταμένες, η Γκαλερί Γκλόρια διοργάνωσε σειρά ομαδικών εκθέσεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων οι οποίες παρουσιάστηκαν στις ελεύθερες και στη συνέχεια στις κατεχόμενες περιοχές, προσφέροντας μια ευκαιρία στους καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Για την έκθεση που εγκαινιάστηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι φιλοξενεί τα έργα 90 και πλέον Κυπρίων ζωγράφων -μεταξύ αυτών και κάποιοι της πρώτης και δεύτερης γενιάς που δεν είναι πλέον εν ζωή. «Δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμη έκθεση, αλλά για μια καταγραφή και παρουσίαση της κυπριακής τέχνης των τριών τελευταίων γενιών και των μεγάλων εκπροσώπων της» τόνισε.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η Γκαλερί Γκλόρια απετέλεσε την κοιτίδα αναγέννησης των πολιτιστικών δρωμένων της πρωτεύουσας μετά την καταστροφή του 1974, και συνεχάρη την ιδιοκτήτρια της γκαλερί Γκλόρια Κασσιανίδου για το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση