ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάζουν το πλαίσιο του πιο εκλέξιμου υποψήφιου Νικόλας-Λιλλήκας

Που θα επικεντρωθεί η σημερινή συνάντηση των δύο αρχηγών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Συνάντηση Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα, πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή, όπως άλλωστε αποκάλυψε το μεσημέρι της Δευτέρας η «Κ». Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, θα έχουν μία άτυπη συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης τις προεδρικές εκλογές βάζοντας εν ολίγοις το πλαίσιο του υποψηφίου για τον ενδιάμεσο χώρο. Η συνάντηση πραγματοποιείται στα γραφεία του ΔΗΚΟ με αντιπροσωπεία. Από πλευράς του ΔΗΚΟ μαζί με τον Νικόλα Παπαδόπουλο θα παρευρεθούν στη συνάντηση οι Μάρκος Κυπριανού Μαρίνος Μουσιούτας και Άθως Αντωνιάδης, ενώ τον Γιώργο Λιλλήκα θα συνοδεύσει ο Στέλιος Αμερικάνος.  

Τι θα θέσει ο Λιλλήκας

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αναμένεται να θέσει κριτήρια για την συμπόρευση των κομμάτων του ενδιάμεσου, το κυπριακό, την οικονομία αλλά και ζητήματα εκλεξιμότητας του κοινού υποψηφίου με τον οποίο θα κατέλθει ο εκεί χώρος. Άλλωστε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε δηλώσεις του έκανε λόγο για έναν κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου ο οποίος θα μπορεί να εφαρμόσει τη νέα στρατηγική στο κυπριακό.

Η μόνη διαφωνία που αναμένεται να προκύψει είναι στο αν τίθεται ζήτημα στήριξης άλλων κομμάτων πέραν του κεντρώου χώρου. Όπως όλα δείχνουν το ΔΗΚΟ επιμένει σε αυτόνομη πορεία του κεντρώου χώρου χωρίς τα δεκανίκια ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας- βάσει και των προηγούμενων αποτυχιών του χώρου- θεωρεί πως με τη στήριξη ενός μεγάλου κόμματος, μπορεί κάποιος υποψήφιος από τον ενδιάμεσο χώρο να εκλεγεί.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι ο Γιώργος Λιλλήκας θα εξαγγείλει την υποψηφιότητά του εντός ημερών, νοουμένου ότι αυτή θα προκριθεί από την Πολιτική Σύγκλητο την προσεχή Κυριακή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως μία μερίδα στελεχών της Συμμαχίας επιμένουν σε κοινό υποψήφιο από τον ενδιάμεσο χώρο και θέτουν βέτο στο ενδεχόμενο υποστήριξης μίας υποψηφιότητας από το ΑΚΕΛ, καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως να «νερώσει» την θέση του χώρου στο κυπριακό.

Πέραν όμως από τον Γιώργο Λιλλήκα και ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει καταδείξει σαφείς προθέσεις για να είναι ο υποψήφιος του χώρου, χωρίς όμως να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Σύμφωνα με κομματικούς κύκλους, η σημερινή συνάντηση είναι περισσότερο μία προσπάθεια βολιδοσκόπησης κινήσεων και αντιδράσεων, χωρίς ωστόσο να γίνονται ευθείες παραδοχές για το 2018.

Όπως σημείωσε η «Κ» ο Γιώργος Λιλλήκας είχε ήδη συνάντηση με την Ελένη Θεοχάρους την προηγούμενη βδομάδα, όπως επίσης και με τον Γιώργο Περδίκη, χωρίς ωστόσο να μπουν κάτω σαφή ζητήματα για το με ποιόν υποψήφιο προχωρά ο ενδιάμεσος χώρος. Σε δηλώσεις της στην «Κ» η Ελένη Θεοχάρους σημείωσε πως και η δική της υποψηφιότητα είναι στο τραπέζι, ωστόσο δεν θα τορπιλίσει οποιαδήποτε προσπάθεια για την ύπαρξη ενός κοινού υποψηφίου. Όπως επεσήμανε θα πρέπει να βρεθεί ο πλέον εκλέξιμος και κατάλληλος βάσει επιστημονικών ερευνών και αναλύσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X