ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο εξήγγειλε η Τουρκία

Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα με την επαναφορά και της συνθήκης της Λωζάννης

ΚΥΠΕ

Έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Μεσόγειο με το Μπαρμπαρός και στη Μαύρη Θάλασσα με το δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο της Τουρκίας εξήγγειλε για αυτή τη χρονιά ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ με δήλωσή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

“Ειδικά αυτή τη χρονιά στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο θα κάνουμε σημαντικές εξορμήσεις ερευνών και γεωτρήσεων. Αυτή τη χρονιά θα γίνουν σημαντικές εξορμήσεις ερευνών και γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Το πρώτο μας σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός και μετά το δεύτερο μας πλοίο θα κάνουν δισδιάστατες και τρισδιάστατες εργασίες και στις δύο περιοχές και και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία ερευνών.

Η Τουρκία πλέον μπαίνει σε μια περίοδο στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν πιο σημαντικές εξορμήσεις”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι πάνω από το 60% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του κόσμου βρίσκεται σε περιοχές κοντά στην Τουρκία.

Νέα πρόκληση Αγκυρας: Εγκαλεί τον Παυλόπουλο για άγνοια της συνθήκης της Λωζάνης

Η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται και με ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, που απαντά στις δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μίλησε από την Ψέριμο για το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο Αιγαίο.

Και ενώ το τουρκικό υπουργείο δηλώνει ικανοποίηση για την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας για διατήρηση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του παρατηρεί «με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου».

Μέσω της ανακοίνωσης η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει ακόμα την πάγια θέση της για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, κάτι που ορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας να αντιδράσουμε στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι δικαίωμα μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου αλλά και χρέος μας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Αναφέρεται μάλιστα και στη συνθήκη των Παρισίων που όπως υποστηρίζει, «καθόρισε το στάτους του Αιγαίου» ενώ χαρακτηρίζει «θεμελιώδες δικαίωμα» της Τουρκίας να αντιτίθεται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Ψέριμο είχε δηλώσει πως η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία, αλλά είναι αποφασισμένη με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως -όπως το απέδειξε και προσφάτως με την στάση της υπέρ της νομίμως εκλεγμένης Τουρκικής Κυβέρνησης και εναντίον των αφρόνων πραξικοπηματιών- την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία και την ενεργό στήριξη της προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του -κυρίως δε με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη- καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε δηλώσει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X