ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Οι 4 ελευθερίες ήταν συμφωνία Ταλάτ-Χριστόφια

Εκμετάλλευση από τους Ε/κ βλέπει ο Ακιντζί για το θέμα των 4 ελευθεριών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το θέμα των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες είναι αυτό που έχουν εκμεταλλευτεί πιο πολύ οι Ελληνοκύπριοι, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, ήταν μέρος των συμφωνιών Ταλάτ – Χριστόφια, και σημείωσε ότι διάβασε σήμερα τα όσα λέχθηκαν επί του θέματος μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Γιούνγκερ στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για θέμα που έγκειται στις συμφωνίες του 1960 και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Σύνταγμα της οποίας οι Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία αναγράφονται ως τα πιο ευνοούμενα έθνη. Για τον Τ/κ ηγέτη, το θέμα των 4 ελευθεριών συσχετίζεται με αυτό και αποτελεί βάση για να υπάρχει ισορροπία Τούρκων – Ελλήνων στην Κύπρο.

Τη στιγμή που μπορεί να βρεθεί μια λογική φόρμουλα γι’ αυτό το ζήτημα, συνέχισε, δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκαλεί στην ΕΕ με αυτό θέμα.

Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά συνεχίζει να έχει βούληση για λύση και εξακολουθεί να θεωρεί ότι μια λύση στο νησί δεν θα είναι καλό μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Τουρκία και την Ελλάδα, για την περιοχή ολόκληρη. «Αλλά θα ήθελα να τονίσω άλλη μία φορά ότι αυτή η λύση δεν θα είναι λύση ό,τι να ‘ναι». Επανέλαβε ότι υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία, η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια και μια λύση θα επιτύχει, θα υποβοηθήσει και τη συνεργασία και την ασφάλεια σε θέματα ενέργειας.

Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, μπορεί να υπάρξει θέμα νέων εντάσεων και η δήλωσή του αυτή, που στο “νότο” - όπως είπε – εκλαμβάνεται ως απειλή, δεν είναι, απλά είναι κάτι που όλοι πρέπει να ξέρουν.

Εάν, συνέχισε, στο πλαίσιο που περιέγραψε μπορέσει να βρεθεί μια λύση, τότε η “ΤΔΒΚ”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, θα μετατραπεί σε συνιστώσα πολιτεία κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή. Εάν όχι, τότε σίγουρα, ανέφερε, το ψευδοκράτος δεν θα χαθεί, αλλά θα συνεχίσει το δρόμο του. Και τότε, είπε, όλοι θα αναγκαστούμε να είμαστε έτοιμοι για λύση που θα ριζώνει το ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, κατά την έκφρασή του.

Και στις δύο περιπτώσεις, ανέφερε, οι σχέσεις τους με την Τουρκία, που είναι ιστορικές θα συνεχίσουν.

Η μεγαλύτερη προσδοκία μας, είπε ο Τ/κ ηγέτης, είναι το σοβαρό λάθος που έχει γίνει στην ε/κ πλευρά να διορθωθεί, λέγοντας πως το να διορθώσεις ένα λάθος, να πάρεις μάθημα από αυτό είναι αρετή.

Αυτό που μας χρειάζεται στην Κύπρο, πρόσθεσε, είναι μια κουλτούρα ειρήνης και όχι μια κουλτούρα Ένωσης. Πιστεύω, συνέχισε, ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη και για τους ίδιους εάν μπορέσουν να διορθώσουν αυτό το λάθος και το δείξουν αυτό στους Τ/κ, θα μπορέσει να βοηθήσει στο να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο “λαών”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση