ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κυπριακό στη συνάντηση Αναστασιάδη- Τσίπρα

Μην περιμένετε εξελίξεις μέχρι το δημοψήφισμα λένε τα κράτη- μέλη στον Πρόεδρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά τον Ταγιάννι και τον Γιούνκερ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντάται σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκλειστικό θέμα συζήτησης είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο πλαίσιο της συνάντησης η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:30, κατά την οποία έγινε λεπτομερής ενημέρωση του Έλληνα Πρωθυπουργού μετά την αποχώρηση Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών. Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, ανέφερε, ενδεχομένως να υπάρξουν αποφάσεις για το πως προχωρά η όλη διαδικασία.

Πάντως, τα μηνύματα που φτάνουν από τους ηγέτες των κρατών μελών είναι ότι μέχρι και την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης αυτό δεν σημαίνει ότι η επανέναρξη των συνομιλιών είναι κάτι αρνητικό, άρα θα πρέπει να υπάρξει επανέναρξη το συντομότερο, όχι μόνο για θέμα συντήρησης της διαδικασίας αλλά και για ανταλλαγή απόψεων επί συγκεκριμένων θεμάτων. Τόνισε παράλληλα ότι η απουσία διαλόγου για τόσο χρονικό διάστημα δεν βοηθά.

Η επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό δεν είναι κάτι το οποίο θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε.

Ωστόσο όπως ανέφερε δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή δεδομένα τα οποία οδηγούν προς την επανέναρξη του διαλόγου, εκτίμηση την οποία διατύπωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ανέφερε ότι ενδεχομένως η θέση αυτή του κ. Έιντε να πηγάζει από πληροφορίες τις οποίες ο ίδιος γνωρίζει από τις επαφές του με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητα τους για συμβολή, αν χρειαστεί, στην επανέναρξη των συνομιλιών. Ωστόσο κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι εκδηλώσεις που γίνονται στις χώρες τους εν όψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και εξέφρασαν την αντίθεση τους σε τέτοιου είδους ενέργειες καθώς έτσι ενθαρρύνουν ακραίες συμπεριφορές στις χώρες τους.

Όσο αφορά τις κινήσεις και έρευνες του Μπαρμπαρός στη Μεσόγειο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό αφορά την τουρκική κυβέρνηση. Οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς σύμβασης του δικαίου της θάλασσας. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σεβασμός από πλευράς Τουρκίας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση