ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα βήμα πιο κοντά στη συνεργασία για προεδρικές ο Ενδιάμεσος

Κυπριακό και συνεργασία στο επίκεντρο Ημερίδας του Ενδιάμεσου

ΚΥΠΕ

Ημερίδα στελεχών για το Κυπριακό συνδιοργάνωσαν το απόγευμα στην Πάφο το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της Ημερίδας, αλλά και σε ομιλίες τους στο πλαίσιο των εργασιών, οι αρχηγοί των τεσσάρων κομμάτων εστίασαν στο Κυπριακό, αλλά και στις προοπτικές συνεργασίας τους.

Συνεργασία ενδιάμεσου για απαλλαγή από την παρούσα κυβέρνηση επιδιώκει το ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως ανησυχούν από το γεγονός ότι διαπιστώνουν ένα ακήρυχτο αδιέξοδο και απουσίας στρατηγικής για το πώς θα εξέλθουμε από τη στασιμότητα.

Γι αυτό ακριβώς το λόγο, το ΔΗΚΟ, είπε, εισηγείται μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό, δηλώνοντας πως είναι αισιόδοξος ότι όσο περισσότερο ενημερωμένος είναι ο κόσμος «τόσο περισσότερο μπορούμε να αντισταθούμε σε αθέμιτες πιέσεις και να διεκδικήσουμε τα δίκαια του λαού μας».

Φυσικά θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες, πρόσθεσε και ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ επιδιώκει τη συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου καθώς «αυτή η συνεργασία μπορεί να φέρει την αλλαγή και την απαλλαγή από την παρούσα κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ουδέποτε πρέπει να υποτιμήσουμε τις απειλές της Τουρκίας, αλλά από την άλλη πλευρά δεν γίνεται να καθορίζουμε τις δικές μας αποφάσεις με βάση το φόβο, τους εκβιασμούς και τις απειλές.

Η ΚΔ είπε, είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος και πρέπει να συνεχίσουν οι έρευνες για το φυσικό αέριο καθώς αυτές, τόνισε, θα αποτελέσουν κίνητρο επίλυσης στο Κυπριακό. 

Εξάλλου, στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε, μεταξύ άλλων, πως «το αδιέξοδο των ημερών αυτών είναι απλώς καμώματα της τουρκικής πλευράς προκειμένου να αξιοποιήσει ένα κλίμα έντασης, προκλητικότητας και αλαζονείας ενόψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος της Τουρκίας».

Η μεγάλη εικόνα όμως είναι, συνέχισε, «ότι η τουρκική πλευρά έχοντας πετύχει μια σειρά υποχωρήσεων της πλευράς μας που θα προσπαθήσει να κρατήσει ως κεκτημένα, αλλά και μια σειρά διαδικαστικών υποχωρήσεων και λαθών του Προέδρου Αναστασιάδη – με σημαντικότερο την αποδοχή και καθιέρωση της πενταμερούς διάσκεψης, με απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριφέρεται με τη γνωστή αλαζονεία της και παραμένει αδιάλλακτη και αμετακίνητη».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η πλήρης απουσία οποιουδήποτε πολιτικού ή οικονομικού κόστους, δίνουν την ευχέρεια στην Τουρκία να κρατά το Κυπριακό άλυτο και την ίδια ώρα να εμφανίζεται διεθνώς ως ασκούσα ένα δήθεν εποικοδομητικό ρόλο.

Η αψυχολόγητη συγκατάθεση του Προέδρου την 1η Δεκεμβρίου απάλλαξε την Τουρκία από τη δύσκολη θέση, αναφέρει ο Μαρίνος Σιζόπουλος

O Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε από πλευράς του πως το ποθούμενο είναι τα κόμματα τα οποία έχουν μια διαφορετική αντίληψη όσον αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού, μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες, να διαμορφώσουν τις συνθήκες της μεγαλύτερης δυνατής σύγκλισης σε πολιτικές θέσεις που αφορούν το Κυπριακό και γιατί όχι, όπως είπε, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια σωστή συνεργασία με προοπτική τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Αυτό, είπε, «είναι το επιθυμητό από όλους, θα εξαρτηθεί και από τη στάση που ο καθένας θα τηρήσει και από την σοβαρότητα που θα επιδείξει».

Επανέλαβε επίσης πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση με εντιμότητα, ειλικρίνεια, καλή διάθεση και χωρίς να προτάσσουν οποιεσδήποτε θέσεις σε οποιαδήποτε ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να δημιουργούν προβλήματα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως στόχος είναι να πετύχουν αυτή η συνεργασία να έχει γερές βάσεις και προοπτική.

Επεσήμανε ωστόσο, πως το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα επιβεβαιώσει ή όχι την επιθυμία για αυτή την προσπάθεια.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως μέχρι στιγμής το κλίμα είναι καλό, δηλώνοντας ωστόσο πως δεν εξαρτάται μόνο από το κλίμα αλλά από όλα τα υπόλοιπα κι ακολούθως εξέφρασε αισιοδοξία.

Εξάλλου, στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως η διαδικαστική διολίσθηση της πλευράς μας μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί, εάν κάποιος ανατρέξει στις επίσημες δηλώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την πραγματοποίησή της.

«Η βεβιασμένη και αψυχολόγητη συγκατάθεση του Προέδρου στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου για τη σύγκληση της Διάσκεψης, χωρίς προηγουμένως να διασφαλίσει τη σύνθεση και τη θεματολογία, δυστυχώς απάλλαξε την Τουρκία από τη δύσκολη θέση, τοποθετώντας σε αυτή την Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Θεοχάρους: Κρεμιόμαστε από ένα θάμνο που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία

Το μήνυμα ότι η Αλληλεγγύη παραμένει προσηλωμένη στο μέγιστο στόχο που είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας, έστειλε με τις δηλώσεις της η Ελένη Θεοχάρους, Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Στα πλαίσια αυτά, είπε, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συνεργαστούμε με δυνάμεις που έχουν τις ίδιες αξίες, τα ίδια ιδανικά και τους ίδιους στόχους και πιστεύουν στην ίδια μορφή λύσης δηλαδή, στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, του κάθε πολίτη ξεχωριστά σε όλη την επικράτεια του νησιού μας χωρίς καμία διάκριση».

Η κ. Θεοχάρους σημείωσε πως η επίσκεψη της στην Πάφο έχει ως στόχο να ενημερώσει τον παφιακό λαό τόσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό όσο και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα για να βρεθούμε σε μια καλύτερη συγκυρία γεγονότων και να συζητούμε –όπως τόνισε – από θέσης ισχύος.

Έχουμε, πρόσθεσε, τους πολλαπλασιαστές εκείνους που θα μας καταστήσουν μια πανίσχυρη δύναμη που δεν θα δέχεται συνέχεια τις θέσεις της Τουρκίας, αλλά θα επιβάλει τις δικές της θέσεις γιατί –όπως είπε- το δίκαιο είναι με το μέρος μας.

Η κ. Θεοχάρους στην ομιλία της στην Ημερίδα, χαρακτήρισε τραγωδία το γεγονός ότι «οι συγκυβερνώσες ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος και οι διαπραγματευτές, επιμένουν στην εξευμενιστική πολιτική της υποταγής και των γονυκλισιών, και στην εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία μας οδήγησε στο βάραθρο, να κρεμιόμαστε από ένα θάμνο που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης, «η Κυβέρνηση έχει κάνει ασυγχώρητες και επικίνδυνες υποχωρήσεις και λάθη στις διαπραγματεύσεις, έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των Άγγλων, των Αμερικανών και της ΕΕ, έχει παραπληροφορήσει την διεθνή κοινότητα και είναι βαρύτατα εκτεθειμένη, και συνεπώς  δεν μπορεί  να βελτιώσει την κατάσταση. Ούτε καν να απαγκιστρωθεί από τις συνομιλίες και τις δεσμεύσεις της. Και ούτε μπορεί να αλλάξει  στρατηγική στο Κυπριακό, όπως εμφανίζεται επ εσχάτων να επιδιώκει».

Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση για τις επερχόμενες εξελίξεις δήλωσε ο Γιώργος Περδίκης

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι πολίτες και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί οι επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό -γιατί θα υπάρξουν εξελίξεις εκτίμησε, πρέπει να μας βρουν ενωμένους.

Ο κ. Περδίκης είπε πως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, συγκροτημένοι και οργανωμένοι για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή και «δυστυχώς τους κακούς χειρισμούς της κυπριακής  ηγεσίας».

Εξάλλου, στην ομιλία του ο κ. Περδίκης ανέφερε πως η ουσία παραμένει ως έχει τα τελευταία εξήντα χρόνια και συνίσταται στην τουρκική πολιτική επανάκτησης της νήσου Κύπρου, όπως αυτή αναλύεται και στη γνωστή πλέον έκθεση Νιχάτ Ερίμ.
 
Αναφερόμενος στη διάσκεψη της Γενεύης, τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Περδίκης δήλωσε πως «την πρόταξη των απαράδεκτων προαπαιτούμενων από την Τουρκία και πρόσφατα την αποχώρηση από τις συνομιλίες του κ. Ακιντζί», για να δηλώσει πως «η αποδοχή της πενταμερούς δεν είχε καν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από όσους την υποστήριξαν».

Το μόνο θετικό στοιχείο, είπε, «που ξεχωρίζω είναι η είσοδος στο τοπίο των διαπραγματεύσεων του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος φαίνεται – επί του παρόντος τουλάχιστον – να τηρεί μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στο ζήτημα και να μην είναι έρμαιο των σχεδιασμών του όποιου κυρίου Έιντε».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση