ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Ελεγκτής στο ΡΙΚ: Θέση μας είναι πως υπάρχει ασυμβίβαστο Χάσικου

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Οδυσσέας Μιχαηλίδης και Υπουργός Εσωτερικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνέχεια στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο Γενικό Ελεγκτή και τον Υπουργό Εσωτερικών, δόθηκε σήμερα όπου ο πρώτος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του ΡΙΚ από Μέρα σε Μέρα. Εκεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ρωτήθηκε για τα όσα αναφέρονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ενοικίαση κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η πολιτική αεροπορία από εταιρεία στην οποία ο Υπουργός Εσωτερικών είναι μέτοχος. Ο κ. Μιχαηλίδης δεν άλλαξε τη θέση του και τόνισε πως άποψη της υπηρεσίας είναι ότι υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου. «Πιστεύουμε, θέση μας είναι ότι υπάρχει ασυμβίβαστο κι αυτή είναι η άποψη της υπηρεσίας. Προφανώς υπάρχει άλλη άποψη εκ μέρους του Υπ. Εσωτερικών».

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι το ασυμβίβαστο συνίσταται στο ότι με βάση τη νομοθεσία οποιοσδήποτε αξιωματούχος από αυτούς που ενυπάρχουν στο παράρτημα του νόμου, τη στιγμή που αναλαμβάνει κάποιο αξίωμα, εάν είχε πριν κάποια ιδιότητα άλλη που δημιουργεί τη σύγκρουση συμφέροντος. «Και το επιχείρημα του Υπουργού ότι το κτίριο το είχε νοικιάσει από το 2007. Κάτι που ακριβώς επιβεβαιώνει ότι υπήρχε θέμα την ημέρα που διοριζόταν. Για παράδειγμα είσαι νομικός σύμβουλος του ΡΙΚ και θα διοριστείς στο ΡΙΚ. Ήσουν, ακριβώς, από πριν νομικός Σύμβουλος. Την ημέρα που θα διοριστείς ενημερώνεις την επιτροπή ότι έχεις άλλη ιδιότητα που σε φέρνει σε σύγκρουση με τη νέα ιδιότητα που θα αποκτήσεις. Το ασυμβίβαστο είναι προσωπικό θέμα, αυτού που θα πάρει το αξίωμα».

Σε ερώτηση από τον δημοσιογράφο Πάρη Ποταμίτη αν κρίνει ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών ότι δεν έχει ασυμβίβαστο, και δεύτερον ότι τη σχέση και την ιδιοκτησία την είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες και όλοι το γνώριζαν, ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε ότι πρώτον, η νομοθεσία καθορίζει ότι αυτή την αξιολόγηση, αν υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι, δεν την κάνει ο ίδιος ο αξιωματούχος. «Είναι η Επιτροπή στην οποία οφείλει να θέσει όλα τα δεδομένα κι αν η Επιτροπή κρίνει ότι κατά το χρόνο του διορισμού δεν υπάρχει ασυμβίβαστο τότε δεν θα θέσει κανέναν όρο.

Αν υπάρχει, τότε όπως λέει η νομοθεσία, δεσμεύεται σε χρόνο που θα ορίσει η Επιτροπή τότε θα προταθούν μέτρα για άρση του ασυμβίβαστου. Η νομοθεσία ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2008, τότε που ο κ. Χάσικος ήταν βουλευτής. Όταν ένα Υπουργός συναλλάσετε με το κράτος, υπάρχει θέμα δεοντολογίας. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν γίνεται αντιληπτό, κατέληξε ο Γενικός Ελεγκτής».

Υπ. Εσωτερικών: Πίστευα και πιστεύω ότι δεν έχω ασυμβίβαστο

Στα ανωτέρω απάντησε με παρέμβασή του στην εκπομπή ο Υπουργός Εσωτερικών. Σε μια μακροσκελή τοποθέτηση ο Σωκράτης Χάσικος τόνισε πως κατέθεσε τα πάντα στο πόθεν έσχες και πως «μετά από συμβουλή του νομικού μου συμβούλου και του λογιστή μου, φρόντισα για όλες μου τις εταιρείες. Δεν νομίζω ότι είναι επιλήψιμο να είναι κανείς επιχειρηματίας από τη μια και από την άλλη να θες να αποδεχτείς διορισμός σαν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Χάσικος.

«Τακτοποίησα όλες μου τις υποχρεώσεις, σε καμία από τις εταιρείες μου δεν υπογράφω, δεν είμαι διευθυντής και πάω στο κτίριο. Ο νομικός σύμβουλος μου είπε τότε ότι η μίσθωση δεν είναι υπηρεσία και για αυτό εξαιρείται από τις συμβάσεις δημοσίου αλλά κι αν ήταν υπηρεσία, το συμβόλαιο που έχουμε του 2007 προϋπήρξε του νόμου άρα δεν υπάρχει θέμα. Αν θυμάστε δεν είναι μόνο μια φορά που τέθηκε το θέμα ότι νοικιάζει η πολιτική αεροπορία χώρο από εταιρεία μου. Γιατί να πληγεί το συμφέρον κάποιου μετόχου επειδή υπουργοποιείται ο άλλος μέτοχος και περισσότερο όταν το 99% είναι ξένοι, γιατί το 5% θέλει να γίνει υπουργός; Είναι θέμα ερμηνείας αυτό και η ερμηνεία που δόθηκε ήταν αυτή.

Πίστευα και πιστεύω ότι δεν έχω ασυμβίβαστο. Δεν υπήρχε απόκρυψη. Ποια είναι η θεραπεία; Η επιτροπή δεν προβλέπει φυλακές, αφήσαμε να αιωρείται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο Υπουργός θα πάει φυλακή επειδή παρέλειψε, όχι απέκρυψε, αλλά παρέλειψε να δηλώσει αυτό; Αν κληθώ στην Επιτροπή και πω ψέματα ναι κινδυνεύω με φυλάκιση. Κι όχι σε αυτή μόνο την Επιτροπή αλλά σε οποιαδήποτε. Αν ο ΥΠΕΣ όντως έκανε λάθος και έχει ασυμβίβαστο, η Επιτροπή θα καλέσει τον Υπουργό να επανορθώσει. Ένας τρόπος είναι να παραιτηθεί, δεύτερον να αποξενώσει τις μετοχές του.

Όπως είπα αυτά είναι μασκαραλίκια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το νόμο. Όχι μόνο για τον σύζυγο αλλά και για τα παιδιά του. Διαφορετικά εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε διαφθορά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπ. Εσωτερικών.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X