ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άντρος: Επικίνδυνοι όσοι συντηρούν το αδιέξοδο

Καλεί τους δύο ηγέτες να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση 12:45

«Επειδή βλέπω να ακούγονται και να γράφονται διάφορα για την αλαζονεία την οποία διακατέχομαι ότι είμαι επικίνδυνος για την Κύπρο και το ΑΚΕΛ, λέω ότι όσοι θεωρούν ότι αυτό το αδιέξοδο εξυπηρετει τους στόχους του κυπριακού λαού απατώνται οικτρά», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι αν επαναρχίσουν οι διαρπαγματεύσεις πριν αό τις προεδρικές του 18 τότε θα δημιουργηθούν δεδομένα τέτοια που όποιος και να είναι ο πρόεδρος θα είναι πολύ δύσκολο να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ότι «Επικίνδυνοι είναι εκείνοι που συντηρούν το αδιέξοδο, συντηρούν αυτή την προσέγγιση που μας θέλει να στεκόμαστε σε ζητήματα από θέσεις όχι πατριωτικές αλλά από θέσεις που είαν διατυπωθεί πριν το 1974 και μας οδήγησαν στο προδοτικό πραξικόπημα, χωρίς να λέω ότι κάποιοι μεθοδεύουν πραξικόπημα». Τις θέσεις του ανέπτυξε και κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε στη συνέχεια για το Κυπριακό.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εναπόκειται στους δύο ηγέτες να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σημειώνοντας ότι ο Ακιντζί έχει αυτοεγκλωβιστεί σε ζητήματα που δεν οδηγεί πουθενά, ενώ η δική μας κυβέρνηση έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στα ζητήματα που δημιουργήθηκαν. «Είχα την εντύπωση ότι είχαν αναπτύξει μια προσωπική σχέση, έτσι θα μπορούσε να γίνει μια τηλεφωνική επικοινωνία. Ακόμα και τώρα ο πρόεδρος μπορεί να ησκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει σε προσωπική βάση με τον Ακιντζί» ανέφερε.

Εξάλλου και στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι εδώ και μερικούς μήνες η διαδικασία των συνομιλιών μπλοκαρίστηκε καθώς από τη μια ο κ. Αναστασιάδης δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει την εκ περιτροπής Προεδρία, ενώ ο κ. Ακκιντζί δεν ήθελε να συζητήσει σε αυτή τη φάση το εδαφικό. Έκανε λόγο για το ενωτικό δημοψήφισμα και το ρόλο που έπαιξε στην συγκεκριμένη φάση των διαρπαγματεύσεων.

«Οι δύο ηγέτες αντί να επιδιώξουν εκτόνωση της κατάστασης, με καθημερινές τους δηλώσεις έχυναν νερό στο μύλο των ακραίων στοιχείων των δύο κοινοτήτων. Την ώρα που το Κυπριακό «χανόταν» ανάμεσα σε δηλώσεις και αντιδηλώσεις, ο κ. Ακκιντζί αποχωρούσε από τις συνομιλίες ενώ ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάστηκε ως ο από μηχανής θεός που θα έλυνε τα προβλήματα στο ΓΕΣΥ, στο λιμάνι Λεμεσού, στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας και αλλού».

Τώρα δεν είναι η ώρα του αλληλοφαγώματος, διαμήνυσε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη οι δύο ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Να μην κάνουν το χατίρι στις δυνάμεις του εθνικισμού. Να μην παρασυρθούν από τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κρίση που δημιουργήθηκε μπορεί να ξεπεραστεί και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξαναξεκινήσουν αν το επιδιώξουμε αταλάντευτα. Αν αυτό συμβεί έχουμε άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουν. Και την υποστηρίζουμε ανεξάρτητα από το όποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι επόμενες γενιές και όχι οι επόμενες εκλογές.

Ελπίζοντας λοιπόν ότι η διαδικασία θα ξαναμπεί σε τροχιά ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επικεντρωθούμε σε ορισμένα βασικά θέματα. Αναφέρομαι στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού αλλά και της ασφάλειας. Στο τελευταίο αυτό θέμα χρειάζεται να γίνει προεργασία γνωρίζοντας ότι στις συζητήσεις του απαιτείται και η συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα προαναφερθέντα ζητήματα θα πρέπει πλέον να συζητηθούν μαζί και οι όποιες συγκλίσεις σε αυτά να ισχύουν μόνο αν επιλυθούν όλα. Σε διαφορετική περίπτωση το όλο εγχείρημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο και καμία απολύτως θέση που κατατέθηκε στο τραπέζι δεν θα ισχύει.

Αν αντιμετωπιστούν αυτά τα βασικά ζητήματα, θα φτάσουμε στο μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν έχουμε αυταπάτες για το βαθμό δυσκολίας αυτού του κεφαλαίου. Τυχόν όμως επίλυση όλων των υπολοίπων βασικών θεμάτων θα καταστήσει ευκολότερη την αντιμετώπισή του. Ο στόχος μας είναι η ασφάλεια της μιας κοινότητας να μην κατοχυρωθεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης. Στόχος μας είναι η Κύπρος να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αφεθεί να βαδίσει το δρόμο της ανεξάρτητη, κυρίαρχη και δίχως κηδεμόνες».

Βλέπω να λέγεται και να γράφεται ότι εμείς που εργαζόμαστε με προσήλωση για τη λύση του Κυπριακού είμαστε «επικίνδυνοι». Επικίνδυνοι δεν είμαστε εμείς που αγωνιζόμαστε να επανενωθεί ο τόπος μας. Επικίνδυνοι είναι εκείνοι που αν εφαρμοστεί η πολιτική που προτείνουν θα οδηγήσουν το Κυπριακό σε στασιμότητα και σε επικίνδυνη οπισθοδρόμηση που θα επιτρέψει στην Τουρκία να προωθήσει τους στόχους της, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Η μεθοδολογία του ΑΚΕΛ

Ο Άντρος Κυπριανού μίλησε για τη μεοθοδολογία του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, την οποία όπως ναέφερε έθεσε ενώπιον προέδρου της Δημοκρατίας στην Γενεύη ενώ το είχε θέσει και προηγουμένως ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

«Προτείναμε και στους δύο ηγέτες να γίνει πακέτο θεμάτων, το θέμα της ασφάλειας το περιουσιακό τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής και της πολιτικής ισότητας και το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, ώστε να ξεκινήσουν μια συζήτηση ελεύθερη με την κατανόηση ότι αυτή η συζήτηση είναι άτυπη. Αν διαπιστώνουν ότι μπορεί να φτάσουν σε συγκλίσεις τότε να επισημοποιήσουν τη συζήτηση. Αν διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει προοπτική επίτευξης συγκλίσεων ΄τοτε να πουν ότι τα όσα έχουν λεχθεί μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναζητηθεί ένας άλλος τρόπος».

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ο κ. Κυπριανού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στην επιδαιτησία. Εκείνο το οποίο έγινε επί Δημήτρη Χριστόφια και Ταλάτ, ήταν τα Ηνωμένα Έθνη εκεί όπου υπήρχε αδιέξοδο να καταβάλλουν τα λεγόμενα non papers, τα οποία αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τότε γίνονται αποδεκτά, αν κάποια από τις δύο πλευρές διαφωνήσει τότε αποσύρονται. Υπάρχουν τρόποι αναζήτησης μεθοδολογίας που μπορεί να οδηγήσουν σε έξοδο όμως πρώτα πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Εξήγησε ότι υπάρχει διαφορά της πρότασης του με το τρίπτυχο το οποίο έχει εισηγηθεί ο πρόεδρος καθώς αυτό ααναφέρεται σε όλα τα ζητήματα ενώ τόνισε ότι αν δεν «επικεντρωθούμε» στα ουσιαστικά ζητήματα δεν πρόκειται να έχουμε πρόοδο. Όπως αναφέρει ο κ. Κυπριανού στην Γενεύη καταναλώθηκε υπερβολικός και αχρείαστος χρόνος για τη συζήτηση αν και εφόσον προκύψει αδιέξοδο στην επιτροπή δημοσίας υπηρεσίας. Χρειαζόταν να πληρώσουμε τόσα λεφτά για να πάμε στη Γενεύη για να τρώμε τέσσερις ώρες για το τι θα γίνει εάν και εφόσον προκύψει αδιέξοδο στην επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας; Μα είναι σοβαρά πράγματα, και θέλουμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις; Είτε θα επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά ζητήματα για να διαπιστώσουμε αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ή όχι, είτε θα συνεχίσουμε για χρόνια ολόκληρα χωρίς να προκύψει ότιδήποτε.

«Με την μεθοδολογία που εισηγούμαστε δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι θα οδηγηθούμε σε λύση αλλά τουλάχιστον θα ξέρουμε που στεκόμαστε».

Είναι απρόβλεπτος παράγοντας η Τουρκία και ο Ερντογάν ανέφερε,προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα βοηθήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Με γνώμονα το Κυπριακό για τις προεδρικές

Όσο αφορά τις συνεργασίες για τις προεδρικές εκλογές ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι με τα μόνα κόμματα που δεν μπορεί να συνεργαστεί είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΕΛΑΜ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ανέφερε. Το να συνομιλήσεις με πολιτικά κόμματα για να δεις τις προθέσεις και τις διαθέσεις δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα καταλήξει σε συνεργασία.

«Ασκούμε κριτική στον πρόεδρο και τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Το Κυπριακό είναι απο τα καθοριστικά ζητήματα που θα ξεκαθαρίσει προς τα που θα κινηθεί με ποια υποψηφιότητα και το ΑΚΕΛ να κριθεί όταν κάνει τις επιλογές του. Αν οι επιλογές εντάσσονται στα πλαίσια της διακηρυγμένης πολιτικής που έχει το ΑΚΕΛ και από εκεί και πέρα εάν πολιτικά κόμματα έλθουν να στηρίξουν τις πολιτικές του ΑΚΕΛ στη βάση των εξαγγελιών που θα κάνει συγκεκριμένη υποψηφιότητα εγώ λέω είναι καλοδεχούμενα. Αφήστε μας να πάρουμε τις αποφάσεις μας», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση