ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άντρος: Να σηκώσει το τηλέφωνο, να πάρει τον Ακιντζί ο Πρόεδρος

«Αν ήμουν στη θέση του ΠτΔ θα επιχειρούσα συνάντηση, να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη»

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Αν ήμουν στη θέση του Προέδρου θα σήκωνα το τηλέφωνο, θα επιχειρούσα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη» ανέφερε σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου που παρέθεσε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τι θα έκανε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα αποδώσει αριθμητικά ευθύνες στον κάθε ηγέτη, σημειώνοντας πως ο κ. Ακιντζί ήταν αυτός που αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών. Σημείωσε ωστόσο πως ο κ. Αναστασιάδης ενδιαφερόμενος για ένα συγκεκριμένο εκλογικό σώμα, καθυστέρησε μία βδομάδα να τοποθετηθεί για το λάθος της απόφασης της βουλής. Επεσήμανε παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ έκανε ότι περνούσε από το χέρι του ούτως ώστε να εκτονωθεί η κρίση και ότι πλέον εξαρτάται από τους δύο ηγέτες.

Η πρόταση ΑΚΕΛ

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως η αποδοχή της λύσης «τζείνοι ποτζεί τζιαι εμείς ποδά» θα τουρκοποιήσει την Κύπρο καθώς σε μία τέτοια εξέλιξη θα έχουμε σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Μιλώντας για το πώς μπορεί η διαδικασία να μπει σε τροχιά ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, επεσήμανε πως θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε ορισμένα βασικά θέματα. «Αναφέρομαι στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού αλλά και της ασφάλειας.

Στο τελευταίο αυτό θέμα χρειάζεται να γίνει προεργσία γνωρίζοντας ότι στις συζητήσεις του απαιτείται και η συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων της Ε.Ε και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υα προαναφερθέντα ζητήματα θα πρέπει πλέον να συζητηθούν μαζί και οι όποιες συγκίσεις σε αυτά να ισχύουν μόνο αν επιλυθούν όλα. Σε διαφορετική περίπτωση το όλο εγχείρημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενομένο και καμία απολύτως θέση που κατατέθηκε στο τραπέζι δεν θα ισχύει» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να τοποθετηθεί στις προεδρικές εκλογές και στις διεργασίες που γίνονται. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως σε καμία περίπτωση και σε κανένα σενάριο δεν πρόκειται να στηριχθεί ο Δημοκρατικό; Συναγερμός και ο Νίκος Αναστασιάδης καθώς επικρατεί ένα ιδεολογικό χάος μεταξύ των δύο πλευρών. Το ίδιο και με το ΕΛΑΜ. Κληθείς να σχολιάσει το πώς θα μπορούσε να βρει συγκλίσεις με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου που μιλούν για νέα στρατηγική στο κυπριακό στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, απέφυγε να απαντήσει σημειώνοντας πως δεν έχει ανοίξει ακόμη ζήτημα εκλογών για το ΑΚΕΛ. «Να αναμένετε τις αποφάσεις μας και τότε να μας κρίνετε» δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Από μηχανής θεός ο Αναστασιάδης

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει σφοδρή κριτική στον Νίκο Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται ως από μηχανής θεός που θα έλυνε τα προβλήματα στο ΓΕΣΥ στο λιμάνι Λεμεσού στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας και αλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση