ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκηνικό επανασυγκόλλησης στο Κυπριακό

Οι προσπάθειες του Αϊντε και η υπομονή που συστήνει ο Ακιντζί για μια νέα προσπάθεια

Πρόσφατα αξιωματούχος της ε/κ πλευράς, που έχει γνώση των συνομιλιών και της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές με αφορμή το ενωτικό, είχε δηλώσει ξεκάθαρα στην «Κ» πως μόνο αν επέμβει ο διεθνής παράγοντας «για να μην πάει η δουλειά χαμένη» είναι δυνατό να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αυτό φαίνεται πως μέρα με την ημέρα κερδίζει έδαφος αν και παρασκηνιακά παραμένει μικρό το καλάθι εφόσον αφενός σκοπός είναι να βρεθούν Αναστασιάδης και Ακιντζί ξανά και αφετέρου δημιουργεί σκιές η αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών όπως δρομολογείται.

Το να επιστρέψουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι είναι κάτι που το θέλει ιδιαιτέρως ο κ. Αϊντε, ωστόσο η μεθοδολογία μέσω της οποίας θα γίνει η επανεκκίνηση είναι το ζητούμενο. Η ε/κ πλευρά προτείνει η συζήτηση να γίνεται βάσει των καταγεγραμμένων συμφωνιών, των μικρών διαφωνιών και των μεγάλων αντίστοιχα, αυτό που με μια λέξη περιγράφεται ως τρίπτυχο. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει σαφής τοποθέτηση ούτε από τα ΗΕ ούτε από τον Μουσταφά Ακιντζί για τη συνέχεια. Η δήλωση ωστόσο του τ/κ ηγέτη πως είναι «κουραστικό να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είναι δήλωση που δείχνει πως επίκειται τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο να υπάρξει συζήτηση για το πώς θα συνεχίσουν οι δυο πλευρές.

Συνάντηση πάντως, όπως μεταδόθηκε ήδη χθες, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα έχει το απόγευμα, στις 18.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Αλίμ Σιντίκ. Η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έχει καθοριστεί για τις 11.00 το πρωί.

Η υπομονή

Το ότι κάτι αλλάζει το τελευταίο διάστημα και μάλιστα σε βαθμό που να κάνει διπλωματικούς κύκλους να λένε πως είμαστε κοντά σε συνάντηση των Αναστασιάδη-Ακιντζί, το «δείχνει» και η χθεσινή δήλωση του τελευταίου. «Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 1963. Γι` αυτό, τι σχέση έχει με τη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης, ομοσπονδιακής κουλτούρας, ενσυναίσθησης ο εορτασμός της Ένωσης στα σχολεία; Αυτή είναι η αντίδρασή μας. Θέλουμε αυτό να διορθωθεί. Έχουμε δίκιο και περιμένουμε να γίνει η διευθέτηση. Θα βρεθεί ο δρόμος. Γίνονται επαφές προς αυτή την κατεύθυνση».Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι περιμένει και με ποιο τρόπο θα ικανοποιηθεί η τ/κ πλευρά από τη στιγμή που είναι δεδομένη η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με το Ενωτικό, τη Βουλή και το όλο κλίμα όπως έχει δημιουργηθεί.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και το Κυπριακό

Στο διπλωματικό παρασκήνιο της Λευκωσίας, υπήρχε κατά το προηγούμενο διάστημα έντονη η πεποίθηση πως τα όσα κάνει και λέει η ηγεσία της Τουρκίας μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην απόδειξη πως δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο. Το τελευταίο διάστημα και εφόσον έχουν κλιμακωθεί οι λεκτικές επιθέσεις προσωπικά από τον Ταγίπ Ερντογάν προς τους ηγέτες της Ολλανδίας και της Γερμανίας κυρίως, βρίσκουν ανταπόκριση και σε χαμηλότερο επίπεδο με στελέχη να συνδέουν τα όσα συμβαίνουν και με το Κυπριακό.

Δεν είναι τυχαία σε αυτό το πλαίσιο η τοποθέτηση που έκανε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου σε θέματα οικονομία Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλέον ευρωπαϊκή λύση για την Κύπρο, και δεν θα υπάρξει λύση στην οποία θα υπάρχει η ΕΕ. Αναφερόμενος στην κρίση που έχει ανακύψει δήλωσε πως «ούτε θα απολογηθούμε στην ΕΕ για την ύπαρξή μας σ’ αυτή τη γεωγραφική περιοχή, ούτε θα κάνουμε βήμα στην Κύπρο, ούτε και θα πληρώσουμε ένα γρόσι ως αποζημίωση. Θέλω να τ’ ακούσουν και τ’ άτομα που χαράζουν χάρτες για την Τουρκία και την Κύπρο».

Η Ευρώπη πρέπει «να μαζέψει το μυαλό της στο κεφάλι της», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος και ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική τη συμπεριφορά των ολλανδικών αρχών προς τους Τούρκους πολίτες και Υπουργούς.Στη δήλωση για την κρίση μεταξύ Τουρκίας – Ολλανδίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι δείχνει για ακόμη μια φορά την νοοτροπία των ακροδεξιών, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αυτή η σοβινιστική νοοτροπία θα ενθαρρύνει επίσης τους υποστηρικτές της Ένωσης στην ε/κ πλευρά.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση