ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τον καθορισμό ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ, ζητά ο ΠΙΣ

Εύλογοι οι προβληματισμοί του ΠΙΣ για τον τρόπο υπολογισμού του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θα πρέπει να καθοριστεί ένας αντιπροσωπευτικός και ρεαλιστικός προϋπολογισμός για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων μελέτης που διενήργησε για τον ΠΙΣ ο οίκος Deloitte, σχετικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

«Σε γενικές γραμμές, μερικές από τις βασικές μας ανησυχίες αφορούν τη χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας και κατά την άποψη μας εγείρονται εύλογοι προβληματισμοί σχετικά με το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού του προϋπολογισμού που προτείνεται από τις αρμόδιες αρχές. Συγκεκριμένα, για τη διασφάλιση της επιτυχίας και της οικονομικής βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας, θα πρέπει να καθοριστεί ένας αντιπροσωπευτικός και ρεαλιστικός προϋπολογισμός ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Αγαθαγγέλου σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Πρόσθεσε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για καθορισμό του προϋπολογισμού αποτελούν οι ακόλουθες ενέργειες: α) Οριστικοποίηση του πλαισίου εφαρμογής και λειτουργίας του Συστήματος Υγείας, β) Καθορισμός των ελάχιστων καλύψεων του Συστήματος Υγείας που αναμένεται να συνάδουν με διεθνώς αναγνωρισμένα ιατρικά πρωτόκολλα προσαρμοσμένα στα δεδομένα της Κύπρου, γ) Οριστικοποίηση των ιατρικών πρωτοκόλλων και ποσοτικοποίηση/κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων με αντιπροσώπους των αρμόδιων Επιστημονικών Εταιρειών, δ) Συλλογή ιστορικών, πραγματικών δεδομένων (historical data) για περίοδο τουλάχιστον 2 ετών τόσο από το δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα, σχετικά με το κόστος λειτουργίας και την ποσοτικοποίηση των ιατρικών πράξεων (π.χ. λειτουργικά έξοδα, κόστος αναλωσίμων, κόστος προσωπικού, κόστος παθολογικών και χειρουργικών πράξεων, κόστος ανά ιατρική πράξη για τις "συνήθεις" ασθένειες, κόστος για διαχείριση των χρόνιων, σπάνιων και εξειδικευμένων παθήσεων, κ.ά.)».

Επιπλέον, δήλωσε ότι «μπορεί κάποιοι να αναφέρουν ότι στη σημερινή κοινωνία που ζούμε οι υπηρεσίες υγείας στην πράξη, ακολουθούν τους κανόνες της αγοράς με έναν ιδιότυπο τρόπο. Οι κανόνες προσφοράς και ζήτησης, εσόδων - εξόδων, δαπανών και παροχών, για ένα αγαθό που θεωρείται δικαίωμα καθολικό και αδιαπραγμάτευτο».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε σοβαρός επιστήμονας να καθορίσει το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής, γιατί για τον ιατρικό κόσμο, «η ζωή του κάθε συνανθρώπου μας είναι ανεκτίμητη».

Είπε επίσης ότι η κατοχύρωση επαρκών αμοιβών προς όλους τους επαγγελματίες υγείας και η διασφάλιση ορθών όρων εργασίας εξασφαλίζουν αυτόματα την εύρυθμη και ποιοτική λειτουργία του συστήματος υγείας, καθώς σύμφωνα με βασικές αρχές του καινούργιου τρόπου της Δημόσιας Διοίκησης, η παραγωγικότητα των εργαζομένων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το βαθμό ικανοποίησης και τις συνθήκες εργασίας τους.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε ο Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών & Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Deloitte Γιώργος Παντελίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι τρέχουσες και συνεχώς μεταβαλλόμενες εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, καθιστούν τη δημιουργία και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, καθολικού και οικονομικά βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας, μια επιτακτική ανάγκη.

Στο Φόρουμ παρευρέθηκε και μίλησε ο καθηγητής Δρ Φώτης Πατσουράκος, ο οποίος ανάλυσε τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας και ιδιαίτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα από επιδημιολογικής και οικονομικής πλευράς.

Στο Φόρουμ Υγείας παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλους τους συμβαλλόμενους φορείς όπως αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, συνδικαλιστικά όργανα και σύνδεσμοι γιατρών, νοσηλευτών, ασθενών και ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση