ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαυρογιάννης: Το ζήτημα είναι να πάμε παραπέρα

Είναι προφανές ότι έσπασε η εμπιστοσύνη ανέφερε ο διαπραγματευτής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η εκτίμηση του Έπσεν Μπαρθ Έιντε για δυνατότητα επιστροφής στις συνομιλίες δεν διαφέρει και πολύ από την δική μας ανέφερε ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Προσθέτοντας ότι με λίγη καλή θέληση από την τουρκοκυπριακή πλευρά, μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, ιδανικά πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία στις 16 Απριλίου.

Το ζήτημα είναι να πάμε παραπέρα, επισήμανε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Μαυρογιάννης, σημειώνοντας ότι έσπασε η εμπιστοσύνη. «Ακόμα και αυτοί που πιστεύουν στη διαδικασία άρχισαν να έχουν δεύτερες σκέψεις. Δεν καταφέραμε να κτίσουμε τις προϋποθέσεις για να πάμε παρακάτω».

Είμαστε ενάντια σε χρονοδιαγράμματα όμως υπάρχει και ένας φυσικός ορίζοντας, πολιτικά ημερολόγια που τον επηρεάζουν, ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης ο οποίος σημείωσε την προσήλωση του Προέδρου στις διαπραγματεύσεις και όχι στις προεδρικές του '18.

Γίνεται μια επισταμένη προσπάθεια για επιστροφή στις συνομιλίες για την οποία ο πρόεδρος είναι έτοιμος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η τ/κ πλευρά να αποφασίσει να επανέλθει στην διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην τ/κ πλευρά η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι «όλοι ξέρουμε ότι για ένα πρόβλημα που αναφέρεται σε ποντίκι δίνουμε φάρμακα ελέφαντα».

Αναφερόμενος στις τουρκικές αξιώσεις για τις τέσσερις ελευθερίες, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε επανέλαβε ότι το αίτημα είναι από τη φύση του είναι ανεδαφικό. «Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε ζητήματα που αφορούν την ΕΕ στο σύνολο της. Υπάρχει μια διάχυτη ιδέα ότι αυτά που ζητάει η Τουρκία θα περιορίζονται στο έδαφος της Κύπρου και δεν θα επηρεάζουν την ΕΕ. Τι συμμετοχή στην Ένωση είναι αυτή»;

«Να το πούμε ξεκάθαρα. Οι τέσσερις ελευθερίες είναι εκτός συζητήσεων. Αυτό που ήταν στο τραπέζι ήταν η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις πχ σε προϊόντα που έρχονται από την τουρκία στα κατεχόμενα. Ακόμα και σε ότι αφορά την τελωνειακή συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ, εμείς θέλουμε να το δούμε, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα του λαού μας»..

Ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε παράλληλα ότι αόμα και σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αμφισβητεί την καλή βούληση του κ. Ακιντζί αν και κάποιες δηλώσεις του μας δημιουργούν αμφιβολίες, ωστόσο είναι σαφές, ανέφερε ότι τα περιθώρια του λόγω εσωτερικής κατάστασης και πιέσεις από την Τουρκία είναι περιορισμένα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση