ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιωνάς: Κανένα στοιχείο για προαγωγές αξιωματικών με ποινικές υποθέσεις

Παραπλανητικές οι αναφορές της εφημερίδας «Χαραυγή» αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου σε ανακοίνωση του, εξ αφορμής διαφόρων αναφορών, όπως σημειώνει, που γίνονται τις τελευταίες μέρες σε δημοσιεύματα της εφημερίδας «Χαραυγή», για την προαγωγή αξιωματικού της Αστυνομίας εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική υπόθεση, αναφέρει ότι πρέπει να διευκρινιστεί, «για άλλη μια φορά, ότι αυτές είναι παραπλανητικές και αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης».

Η προαγωγή του συγκεκριμένου αξιωματικού, αν και ανακοινώθηκε τώρα, σημειώνει, έγινε στον πραγματικό χρόνο που ίσχυε, στις 17/4/2015, χρόνο κατά τον οποίο τέθηκε σε ισχύ η προαγωγή του, δηλαδή σε χρόνο πολύ προγενέστερο της καταχώρησης της ποινικής υπόθεσης εναντίον του, η οποία καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2016.

Πρόκειται, αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, για διαδικασία που προβλέπεται στη νομοθεσία μας και έχει επικυρωθεί κατ’ επανάληψη με αποφάσεις του Δικαστηρίου, στις οποίες αναφέρεται ότι σε περίπτωση αναδρομικών προαγωγών, αυτές γίνονται με βάση τον πραγματικό χρόνο της ισχύος της προαγωγής, δηλαδή γυρνά ο ημερολογιακός χρόνος πίσω στον πραγματικό χρόνο της ισχύος, που ήταν η 17/4/2015, με αποτέλεσμα να μη μπορεί και ή να μην επιτρέπεται να ληφθεί υπόψη οποιοδήποτε μεταγενέστερο γεγονός, όπως είναι η ποινική δίωξη του.

Σε περίπτωση, σημειώνει, κατά την οποία λαμβανόταν υπόψη η καταχώρηση ποινικής δίωξης εναντίον του – πέρα από το ότι αυτή δεν συνιστά καταδίκη – ο συγκεκριμένος αξιωματικός θα μπορούσε να προσφύγει στο Δικαστήριο εναντίον απόφασης, η οποία θα ήταν έκδηλα παράνομη.

Τονίζεται, αναφέρει ο κ. Νικολάου, ότι η συγκεκριμένη απόφαση προαγωγής, όπως και κάθε απόφασή μας, λήφθηκε στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας και στα πλαίσια συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, αποφεύγοντας πρακτικές και ή πράξεις του παρελθόντος, οι οποίες είχαν πλήξει όλα αυτά τα χρόνια την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των μελών της Αστυνομίας προς την ηγεσία της - εξ ου και ο λόγος που έχουν εκδοθεί τόσες αποφάσεις του δικαστηρίου που ακυρώνουν προαγωγές στην Αστυνομία.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί, προστίθεται, ότι πέραν των συνεχιζόμενων κατηγοριών που δημοσιεύονται στην εφημερίδα, δεν μας έχει δοθεί κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς ότι στις τελευταίες προαγωγές προήχθηκαν αξιωματικοί εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν είτε πειθαρχικές είτε ποινικές υποθέσεις, κατά τον ουσιώδη χρόνο που ίσχυσαν οι προαγωγές τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση