ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περιμένει τις κινήσεις του ΑΚΕΛ για το ’18 ο Ενδιάμεσος

Άγνωστος Χ παραμένει το κόμμα της Αριστεράς για το πώς θα κινηθεί στις προεδρικές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2018 και τα αυτιά του στις πολιτικές κινήσεις του ΑΚΕΛ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο ενδιάμεσος χώρος. Αναμφίβολα, το ΑΚΕΛ παραμένει ο άγνωστος Χ στο πώς θα κινηθεί στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, με τους υποψήφιους που ενδέχεται  να στηρίξει να αλλάζουν συνεχώς και να προκαλούν πλέον εκνευρισμό στον Ενδιάμεσο, που επιδιώκει να βάλει επισήμως μπρος τις μηχανές για τις εκλογές  και να συσπειρώσει το ίδιο ποσοστό το οποίο είχε καταφέρει  να λάβει στις τελευταίες  βουλευτικές εκλογές. Το αν θα τα καταφέρει θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από το ποιον υποψήφιο πρόκειται να στηρίξει τελικώς στις επικείμενες εκλογές.

Αναμονή μέχρι το Πάσχα

Μετά το Πάσχα, όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναμένεται να προχωρήσει το κόμμα επίσημα στις βολιδοσκοπήσεις και τις συζητήσεις με στόχο τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, εδώ και καιρό συζητούνται ονόματα που ενδεχομένως να αποτελούν εν δυνάμει υποψηφίους για το κόμμα και να ξαναμοιράζει την τράπουλα για το 2018.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό του Γιώργου Λιλλήκα. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, αντιλαμβανόμενος πως τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν βλέπουν θετικά την υποψηφιότητά του, έχει εδώ και καιρό κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και έχει δείξει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις του ώστε να αποτελεί τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ. Άλλωστε, κατά την πρόκριση της υποψηφιότητάς του από την Σύγκλητο της Συμμαχίας Πολιτών, ο Γιώργος Λιλλίκας άφησε ξεκάθαρα ανοικτή την πόρτα συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, καθώς παρά τις έντονες αντιδράσεις ενός σκληρού πυρήνα στελεχών απέφυγε να επικρίνει την διακυβέρνηση Χριστόφια, τη στάση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό ενώ δεν απέκλεισε –όπως ήθελε μέρος του σώματος- το ΑΚΕΛ από τις επαφές για τις προεδρικές εκλογές. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι δεν κατέγραψε για ακόμη μία φορά τη διαφωνία του με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, κατέδειξαν ότι ο Γιώργος Λιλλήκας είναι έτοιμος να συζητήσει με το ΑΚΕΛ.

Ένα ενδεχόμενο συνεργασίας ΑΚΕΛ-Λιλλήκα, αναπόφευκτα προκαλεί πλήγμα στον ενδιάμεσο χώρο που φιλοδοξεί να δημιουργήσει τον τρίτο πόλο εξουσίας. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, μία τέτοια συμμαχία, αποδομεί για ακόμη μία φορά τις επιδιώξεις του ενδιάμεσου χώρου, ενισχύοντας τις πιθανότητες ο υποψήφιος του εκεί χώρου να αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο. Αυτές τις ανησυχίες, φαίνεται να αντιλαμβάνονται στην Εζεκία Παπαϊωάννου και αφήνουν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεργασίας.

Το ζήτημα είναι πώς τόσο στο ΑΚΕΛ αλλά και στη Συμμαχία Πολιτών υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ζήτημα συνεργασίας, που έγκεινται στο «ιδεολογικό χάσμα» των δύο πλευρών. Η στάση της Συμμαχίας Πολιτών στο ενωτικό δημοψήφισμα φέρεται να έβγαλε έτι περαιτέρω στο προσκήνιο τις διαφωνίες των δύο μερών με στελέχη του ΑΚΕΛ  να σημειώνουν πως ενώ υπήρχε ένα θετικό κλίμα, ο Γιώργος Λιλλήκας με τη στάση του δεν φρόντισε να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο μερών. Τόσο με το σχέδιο στρατηγικής γύρω από το Κυπριακό όσο και με το κείμενο της συγκλήτου, ο Γιώργος Λιλλήκας επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις του με το ΑΚΕΛ, ούτως ώστε να φανεί ως ένας εν δυνάμει υποψήφιος του κόμματος της Αριστεράς. Τις κινήσεις του ΑΚΕΛ αλλά και του ενδιάμεσου χώρου, φαίνεται να  αναμένει ο Γιώργος Λιλλήκας. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ έχει προτρέξει να θέσει την υποψηφιότητά του στο τραπέζι, δεν έχει –μετά και την απόφαση της συγκλήτου- προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία για συνάντηση και επαφές με πολιτικούς χώρους.

Ανησυχία για Ομήρου

Πάντως, στο πλαίσιο της προεδρολογίας, εντόνως ακούγεται εδώ και καιρό το όνομα του τέως Προέδρου της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου ως εν δυνάμει υποψηφιότητα την οποία ενδεχομένως να στηρίξει το ΑΚΕΛ. Όπως επισημαίνεται από πολιτικούς κύκλους, ο Γιαννάκης Ομήρου έχει έρεισμα στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου όπου σε συνδυασμό με τη στήριξη του ΑΚΕΛ θα μπορέσει, όχι μόνο να προκαλέσει πλήγμα στις επιδιώξεις του ενδιάμεσου χώρου να καταστεί τρίτος πόλος, αλλά παράλληλα να οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο. Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο απεύχεται η ηγεσία της ΕΔΕΚ καθώς θα κληθεί να πάρει θέση. Όπως είναι γνωστό, το κόμμα των Σοσιαλιστών βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις –έστω και ανεπίσημα- με το ΔΗΚΟ, ούτως ώστε να συμπορευθούν με μία κοινή υποψηφιότητα. Μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ομήρου με το ΑΚΕΛ σίγουρα θα ταράξει τα νερά και θα προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις εντός της ΕΔΕΚ και αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνεται πλήρως ο Μαρίνος Σιζόπουλος. 

Ελπίζουν σε Άντρο

Ήδη στους κύκλους του ενδιάμεσου χώρου μελετώνται με προσοχή τα βήματα αλλά και τα πιθανά σενάρια του ΑΚΕΛ για το 2018. Κομματικά στελέχη του εκεί χώρου θεωρούν ως το καλύτερο σενάριο για την κοινή υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου, το ΑΚΕΛ να προχωρήσει με μία υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού. Όπως επισημαίνεται σε ένα τέτοιο σενάριο, το ΑΚΕΛ θα καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα του, ωστόσο δεν θα αντλήσει ψήφους από τον χώρο του ενδιάμεσου. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως το ΑΚΕΛ, αν και κρατά κλειστά τα χαρτιά του στο πώς θα κινηθεί για το 2018, έχει ήδη ξεκινήσει τις εκστρατείες σε όλες τις επαρχίες, με στόχο να αφουγκραστεί τους απογοητευμένους ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους και να τους συσπειρώσει εγκαίρως για τις προεδρικές εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X