ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Αναστασιάδη με στελέχη της Exxon Mobil

Αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ώρα που οι συνομιλίες στο κυπριακό βρίσκονται σε στάση, και με το μέλλον να είναι αβέβαιο προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει συνάντηση που αφορά αμιγώς τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ με στελέχη της Exxon Mobil.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη πριν την αναχώρηση για τις ΗΠΑ και αναμενόταν από τα μέλη της κυπριακής αποστολής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί παραμένει ακλόνητη η θέση της Λευκωσίας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα συνεχιστούν ως είναι προγραμματισμένοι πέραν των εξελίξεων στο κυπριακό.

Στο ίδιο μήκος άλλωστε κινήθηκε και ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας στην «Κ» και τονίζοντας πως «είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τις γεωτρήσεις, αν και είναι πιθανόν να περάσουμε περίοδο απειλών και κρίσης με την Τουρκία». Πρόσθεσε δε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει αν θα διαβεί την κόκκινη γραμμή, ώστε να φέρει και την ευθύνη για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις. Τότε δεν θα έχει απέναντί της μόνο τη μικρή Κύπρο, είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά τα μεγάλα κράτη των οποίων οι εταιρείες έχουν σημαντική επιρροή.

Οι ενεργειακοί κολοσσοί ως ασπίδα προστασίας

Το ζήτημα των τυχών αντιδράσεων εκ μέρους της Τουρκίας όταν θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου απασχολεί έντονα στελέχη της κυβέρνησης, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στο υπουργείο Ενέργειας.

Οι απειλές που έχουν κατά διαστήματα εκτοξευτεί τόσο δια στόματος Ακιντζί όσο και μελών της κυβέρνησης της Τουρκίας που βρέθηκαν στα κατεχόμενα αλλά και από την Άγκυρα, προσμετρούνται όπως λένε πληροφορίες της «Κ» αλλά δεν μπορούν να σταθούν ικανές να ανατρέψουν τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση