ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΗΚΟ:Ζητά δια βίου φυλάκιση σε εκμετάλλευση ανήλικου θύματος εμπορίας

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εξετάσει και θα προωθήσει την πρόταση

ΚΥΠΕ

Πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ που θα ποινικοποιεί τη ζήτηση, λήψη και χρήση υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων, με πρόνοια για δια βίου φυλάκιση σε περίπτωση εκμετάλλευσης ανήλικου θύματος εμπορίας προσώπων, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Η πρόταση τροποποιεί τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2014, ωστόσο το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται έτοιμο να καταθέσει δική του πρόταση σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν τα κενά που εντοπίζονται, και από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία, στην ισχύουσα νομοθεσία.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου είναι «εξαιρετικής σημασίας», σημειώνοντας ότι η εμπορία προσώπων είναι έγκλημα που αφορά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως είπε, η Επιτροπή θα δει το τελικό κείμενο της πρότασης και θα το προωθήσει όσο το δυνατό πιο σύντομα, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατό πιο αυστηρή αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, για το κείμενο της πρότασης νόμου έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από πλευράς του δικηγορικού συλλόγου.

Παγκοσμίως, γύρω στα 21 εκ. άνθρωποι είναι θύματα μιας μορφής δουλείας και εμπορίας, εκ των οποίων πάνω από 14 εκ. είναι θύματα εμπορίας για λόγους εργασίας και σχεδόν πέντε εκατομμύρια είναι θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά στην πρόταση νόμου, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ο όρος ζήτηση, είτε πρόκειται για ζήτηση σεξουαλικών υπηρεσιών, είτε για ζήτηση εργασιακών υπηρεσιών σε άλλους τομείς.

Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, το ΑΚΕΛ θα ετοιμάσει δική του πρόταση νόμου καθώς θεωρεί ότι μετά από δύο χρόνια εφαρμογής της νομοθεσίας, άλλα κενά που παρουσιάζονται θα πρέπει να καλυφθούν από την όποια τροποποίηση γίνει.

Όπως ανέφερε, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Νομική Υπηρεσία έχουν παραδεχθεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία παρουσιάζει κενά και αδυναμίες, τα οποία και μελετούν.

Σημείωσε δε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του θέματος.

Η εισηγήτρια της πρότασης νόμου, βουλευτής ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι «η εμπορία αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του οργανωμένου εγκλήματος, την οποία επιχειρούμε να σπάσουμε με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την οποία είναι ποινικό αδίκημα η ζήτηση, η χρήση και η λήψη αυτών των υπηρεσιών».

Αν στοχεύσουμε στη ζήτηση, στοχεύουμε και την προσφορά, εξήγησε.

Η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε διαφωνία σε σχέση με την ποινή δεκαετούς φυλάκισης που προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που κάποιος εμπορεύεται ανήλικα για οποιοδήποτε σκοπό, σημειώνοντας ότι «η αρμόζουσα και η μοναδική ποινή που μπορεί να προβλέπεται είναι αυτή της δια βίου φυλάκισης».

Όπως ανέφερε, εφτά μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση