ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντίληψη βλέπουν οι αρχηγοί μετά τη συνάντηση τους με Κοτζιά

Με επίκεντρο το Κυπριακό οι συναντήσεις Κοτζιά με τους αρχηγούς κομμάτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είχαν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού, Μαρίνος Σιζόπουλος, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Ελένη Θεοχάρους και Γιώργος Περδίκης, «εκμεταλλεύτηκαν» την παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Κύπρο, και συζήτησαν μαζί του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ανησυχίες τους, καθώς επίσης και τη συμβολή της Ελλάδας στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Αβέρωφ: Λύση μόνο με κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων του 1960

Κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως διαπιστώθηκε η σύμπτωση θέσεων προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό εάν δεν καταργηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων του 1960.

Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για την στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει το ανιδιοτελές στήριγμα της Κύπρου στον εθνικό αγώνα.

Κυπριανού: Υπάρχει συναντίληψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε αναφορικά με τη λύση στο Κυπριακό

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ τόνισε πως υπάρχει συναντίληψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αναμένουν το δείπνο των δύο ηγετών όπου και θέλουν να αποφασιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Η έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας απαιτεί καλύτερη συνεργασία Λευκωσίας - Αθήνας

Η έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας απαιτεί την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας – Αθήνας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ διατύπωσε τις ανησυχίες του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στον Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρουμε τις δικές μας ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, από την άλλη είχαμε ξανά την ευκαιρία να μεταφέρουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού για τη στάση αρχών που τηρεί η Ελλάδα σε μια πάρα πολύ κρίσιμη, καθοριστική καμπή για το Κυπριακό».

Σιζόπουλος: Ενίσχυση συνεργασίας Αθηνών – Λευκωσίας με σκοπό την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Νίκο Κοτζιά ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας Αθηνών – Λευκωσίας ώστε να αξιοποιηθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος των δύο χωρών.

«Θεωρούμε ότι με την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, δεδομένων των υδρογονανθράκων και της αστάθειας που επικρατεί, θα αποτελέσει ένα ισχυρό παράγοντα για να μπορέσουμε με αξιώσεις να διεκδικήσουμε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι «θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες που σήμερα προσφέρονται», προσθέτοντας ότι «ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η Κύπρος από μόνη της θα δυσκολευτεί να τις αξιοποιήσει, όμως σε συνεργασία με την Ελλάδα αυτές οι δυνατότητες γίνονται ακόμα μεγαλύτερες και η αξιοποίηση καθίσταται πιο σίγουρη».

Λιλλήκας: Οι συνομιλίες που γίνονται σε περιβάλλον εκβιασμού θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε με τη σειρά τους τις ανησυχίες για επανέναρξη των συνομιλιών υπό το κράτος των τουρκικών απειλών ενώ τόνισε και την ανάγκη για χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής από Αθήνα – Λευκωσία.

«Το γεγονός ότι οι συνομιλίες αυτές ξεκινούν την ώρα που το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μας απειλεί και μας εκβιάζει για αναστολή του ενεργειακού προγράμματος στην κυπριακή ΑΟΖ, το γεγονός ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ διασυνδέει τις συνομιλίες με την κυπριακή ΑΟΖ, ουσιαστικά δημιουργεί ένα κλίμα στο οποίο οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό απειλές και εκβιασμούς» δεν προμηνύει αίσια κατάληξη, ανέφερε.

Συνεχίζοντας είπε ότι συνομιλίες που γίνονται σε περιβάλλον εκβιασμού δεν μπορεί να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα είτε θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, είτε σε αρνητικό αποτέλεσμα.

Θεοχάρους: Διαπιστώσαμε την εμμονή της Ελλάδας στην κατάργηση των εγγυήσεων

Ταυτότητα απόψεων μεταξύ του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών και αξιών της ΕΕ, διαπίστωσε κατά τη συνάντησή της με τον κ. Κοτζιά η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως «θέσαμε τους προβληματισμούς, τις αγωνίες μας για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ και διαπιστώσαμε ταυτότητα αντιλήψεων και την εμμονή της Ελλάδας στην κατάργηση των εγγυήσεων, στην απόσυρση των δυνάμεων κατοχής και στη διασφάλιση της ύπαρξης ενός ανεξάρτητου κυπριακού κράτους που θα προστατεύει τον πληθυσμό του από ξένες επιβουλές».

Περδίκης: Δεν αξιοποιήθηκαν οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο Κυπριακό

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι είναι κρίμα που δεν αξιοποιήθηκαν ως έπρεπε οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα στο Κυπριακό ώστε να αναδειχθεί σε ΕΕ και ΗΠΑ η τουρκική αδιαλλαξία.

Σημείωσε πως «εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για την προσωπική του στάση και για τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης στις κρίσιμες ώρες που πέρασε το κυπριακό στη Γενεύη, τη σταθερή τοποθέτηση του ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με την παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυήσεων».

Πρόσθεσε πως αυτή η θέση πρέπει να ενδυναμωθεί, να γίνει κτήμα ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο και της κυβέρνησης και να προβληθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση