ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Η στήριξη του πολιτισμού αποτελεί στρατηγική επιλογή

Με προσοχή οφείλουμε να οδεύσουμε μπροστά με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη του λαού μας

ΚΥΠΕ

Ήταν συνειδητή η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη στήριξη που παρέχεται στον πολιτισμό κατά τα χρόνια της κρίσης, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώσαμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι «η στήριξη του πολιτισμού αποτελεί στρατηγική μας επιλογή».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στην τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου του ΘΟΚ και σημείωσε ότι αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία θα συνειδητοποιήσει ότι οι κρίσεις είναι πρώτα πολιτισμικές και μετά οικονομικές.
 
«Σίγουρα οι συνθήκες αυτά τα χρόνια επέβαλλαν την ανάγκη για εξορθολογισμό και δεν μας επέτρεψαν να στηρίξουμε την πολιτιστική δραστηριότητα στο βαθμό που θα θέλαμε. Ωστόσο, συνεχίσαμε να επιχορηγούμε τις τέχνες ποικιλόμορφα και με πολυεπίπεδη πολιτική».
 
Μια πολιτική που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι βρίσκει το θέατρο, σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων μορφών πολιτισμού, πρόσθεσε. Χαιρέτισε δε την απόφαση του ΘΟΚ να αναβαθμίσει το θεσμό, από το επόμενο έτος μετεξελίσσοντας τον «σε μια απτή και χειροπιαστή αναγνώριση με χρηματικά βραβεία αλλά και συμβόλαια συνεργασίας με το κρατικό θέατρο της χώρας μας».

Ένα γεγονός, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που οφείλουμε να σημειώσουμε αφού οι επιχορηγήσεις που δίνονται στα ελεύθερα θέατρα αλλά και η στήριξη που παρέχεται στη θεατρική ανάπτυξη, είτε μέσω του ΘΟΚ, είτε και των πολιτιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ξεπερνά κατά πολύ όσα λαμβάνουν άλλες τέχνες και πολιτιστικές δράσεις.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι σε συνάντηση με το ΔΣ του ΘΟΚ τις επόμενες των ημερών θα μελετήσουν τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης των όσων αντιμετωπίζετε.

Αναφερόμενος στα έργα που υλοποιούνται, ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, θέλοντας να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο τα ζητήματα του πολιτισμού, προχωρά σε μια διοικητική ανασυγκρότηση των δομών που διαχειρίζονται τον πολιτισμό και ανάπτυξη εθνικής πολιτικής για τον πολιτισμό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι από το 2016 λειτουργεί το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την ισόρροπη πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου με τα αστικά Κέντρα, με την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων υψηλού επιπέδου.

Παράλληλα, συνέχισε, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες προχωρούν, στην ετοιμασία πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την εφαρμογή κινήτρων για την προσέλκυση ξένων παραγωγών και την περαιτέρω ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Κύπρο.

Αυτή την περίοδο, ανέφερε, δημιουργούνται σημαντικότατες πολιτιστικές υποδομές που αναμένεται ότι θα αναβαθμίσουν γενικότερα την πολιτιστική δραστηριότητα στον τόπο μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας μας ιστορίας, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου. «Περί  τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για υλοποίηση του έργου αυτού, ύψους 50εκ ευρώ».

Προχωρεί, είπε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η διαδικασία αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, ενώ ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν το 2017, για μετατροπή της ΣΠΕΛ σε εκθεσιακό χώρο της Κρατικής Πινακοθήκης.
 
Έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε, η Στέγη Χορού Λευκωσίας (Παλαιά Δημοτική Αγορά  Αγίου Ανδρέα) ενώ ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε πρόσφατα το Παπαδάκειο Δημοτικό Εικαστικό Κέντρο στη Λεμεσό.
 
«Μετά από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις επτά χρόνων ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, η ανακαίνιση του πιο ιστορικού σχολείου της Κύπρου, του Παγκυπρίου Γυμνασίου».
 
Επιπρόσθετα, είπε, το 2016 προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη δημιουργία Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα, και οι κατασκευαστικές εργασίες για την α’ φάση του έργου προγραμματίζονται για το 2017.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία δημιουργείται η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.
 
«Στηρίζουμε αποφασιστικά το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Πάφος2017», μέσω μιας σειράς δράσεων. Τη δημιουργία και αναβάθμιση σημαντικών πολιτιστικών υποδομών στην Πάφο, την ουσιαστική εμπλοκή των σχολικών μονάδων και των μαθητών, καθώς και με οικονομική ενίσχυση ύψους 5 εκ. ευρώ».

Ξέρω ότι όλοι σας αναμένετε περισσότερα από εμάς, ιδιαίτερα τώρα που ξεπερνούμε την οικονομική κρίση και η οικονομία μας σταθεροποιείται και παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας πως «δεν θα υστερήσετε σε στήριξη απ’ ότι οι λοιποί τομείς πολιτιστικής δημιουργίας».
 
Θα πρέπει να ενισχύσουμε τη στήριξη, όχι μόνο στο θέατρο που ήδη απολαμβάνει σημαντικής στήριξης αλλά σε όλες τις μορφές πολιτισμού εν γένει, σημείωσε, προσθέτοντας ότι με σύνεση και με προσοχή οφείλουμε να οδεύσουμε μπροστά με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη του λαού μας, στην οποία η δική σας συμβολή είναι ανεκτίμητη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X