ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάρε δώσε επιστολών για το 18 στον Ενδιάμεσο

Βάζει χρονοδιάγραμμα για συνάντηση ο Λιλλήκας-Να περιμένει του απαντά ο Νικόλας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πάρε δώσε επιστολών επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον ενδιάμεσο χώρο καθώς μετά την τελευταία επιστολή που απέστειλε ο Γιώργος Λιλλήκας στους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς, για καθορισμό συνάντησης εντός της βδομάδας, απάντησε άμεσα ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζει τον κ. Λιλλήκα πως ήδη πραγματοποιούνται συναντήσεις στον χώρο. Σημειώνει δε πως την επόμενη βδομάδα θα συναντηθεί με την Κίνηση των Οικολόγων και επαναλαμβάνει πως με την ολοκλήρωση των επαφών θα αξιολογήσει το ΔΗΚΟ το ενδεχόμεο πραγματοποιήσης νέων επαφών. Δείτε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

Ελένη προς Λιλλήκα: Όχι σε πιέσεις

Μετά τον Νικόλα Παπαδόπουλο ακολούθησε η επιστολή της Ελένης Θοχάρους η οποία διαμηνύει στον κ. Λιλλήκα πως οι οποιεσδήποτε πρόωρες επισημάνσεις και συμπεράσματα δεν βοηθούν την όποια διαδικασία. Σημειώνει πως η καταγραφή πιεστικών θέσεων δημιουργεί αχρείαστους συνειρμούς και παρέχει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να πλήξουν την προοπτική επίτευξης της επιθυμητής συνεργασίας. Η κα. Θεοχάρους επεσήμανε πως είναι θετική και ανοικτή σε συναντήσεις σημειώνοντας ωστόσο πως θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στις 6 Απριλίου. 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Κύριο Γιώργο Λιλλήκα,
Πρόεδρο Συμμαχίας Πολιτών
Λευκωσία

Αγαπητέ Γιώργο,
Έχουμε μελετήσει με προσοχή το περιεχόμενο της επιστολής σας με σημερινή ημερομηνία.
Πιστεύουμε πως ενόσω συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στα κόμματα του πατριωτικού χώρου, οι οποιεσδήποτε πρόωρες επισημάνσεις / τοποθετήσεις και συμπεράσματα δεν υποβοηθούν την όλη προσπάθεια.
Αντίθετα, η καταγραφή πιεστικών θέσεων δημιουργεί αχρείαστους συνειρμούς και παρέχει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να πλήξουν την προοπτική επίτευξης της επιθυμητής συνεργασίας.
Αμετάθετος στόχος και επιδίωξη μας είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες μας αυτές, μέσα σε εύλογο χρόνο, για τη συγκρότηση του κοινού μετώπου.
Αναχωρώ σήμερα για τις Βρυξέλλες και η επιστροφή μου στην Κύπρο είναι προγραμματισμένη για τις 6 Απριλίου.
Είμαστε θετικοί και ανοιχτοί σε συναντήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην τάχιστη εκπλήρωση του στόχου που δεν είναι άλλος από την απαλλαγή από καταστροφικές πολιτικές, ειδικά όσον αφορά το Κυπριακό.
Αν χρειαστεί να συναντηθείτε κατά την περίοδο μέχρι τις 6 Απριλίου θα με αντικαταστήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Πόλυς Παλλήκαρος. Θα είμαι σε καθημερινή επικοινωνία μαζί σου.

Με εκτίμηση



Ελένη Θεοχάρους
Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύη

Κοινοποίηση:
κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, Πρόεδρο ΔΗΚΟ
κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, Πρόεδρο ΕΔΕΚ
κ. Γιώργο Περδίκη, Πρόεδρο Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας καταβάλλει σήμερα την ύστατη προσπάθεια, ώστε να πετύχει συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και όλοι μαζί να κατέλθουν ενωμένοι στις προεδρικές εκλογές. Με επιστολή του που αποστέλλει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς του χώρου, παρουσιάζει το πλαίσιο συνεργασίας και τον στόχο, τα κριτήρια επιλογής και τη διαδικασία. Στη διαδικασία επισημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια το συντομότερο και επισημαίνει με νόημα πως θα πρέπει να είναι πλήρως διαφανής διαδικασία. Στην επιστολή του δεν κρύβεται η ενόχληση πάντως του κ. Λιλλήκα προς την στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι απομακρύνεται η προοπτική συνάντησης των πέντε δυνάμεων του χώρου. 

Δείτε αναλυτικά την επιστολή:

Προς: Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
κ. Νικόλα Παπαδόπουλο
κ. Μαρίνο Σιζόπουλο
κ. Ελένη Θεοχάρους
κ. Γιώργο Περδίκη

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Σε συνέχεια της επιστολής μου, ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2017, και της απαντητικής επιστολής του φίλου Νικόλα Παπαδόπουλου, ημερομηνίας 24 Μαρτίου 2017, διαπιστώνω ότι απομακρύνεται η προοπτική κοινής συνάντησης των πέντε δυνάμεων του «ενδιάμεσου» χώρου.
Ως μια ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου σας καταθέτω γραπτώς τις προτάσεις που θα παρουσίαζα στην κοινή συνάντηση:

1. Στόχος και πλαίσιο της συνεργασίας

Στόχος μας είναι η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και της πολιτικής του.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εκλογή ενός Προέδρου ο οποίος θα εφαρμόσει μια νέα διεκδικητική στρατηγική ικανή να κάμψει την Τουρκική αδιαλλαξία και να οδηγήσει σε λύση η οποία θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής και της διχοτόμησης, τα οποία με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία νομιμοποιούνται.
Στην οικονομία, βασική προϋπόθεση είναι η εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων και ο σχεδιασμός μιας αναπτυξιακής πολιτικής η οποία θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα επιβάλλεται μια νέα κοινωνική πολιτική που θα διέπεται από τη φιλοσοφία της δικαιότερης κατανομής του Εθνικού πλούτου. Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η στήριξη και εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Θεωρούμε ότι είναι εφικτό σ’ αυτά τα πλαίσια (και με εμπλουτισμό με επιπλέον προτάσεις) να διαμορφώσουμε ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

2. Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής του υποψηφίου, κρίνουμε ότι:
α. Το κριτήριο της καταλληλόλητας είναι εύκολο να εξεταστεί με αντικειμενικότητα βάση του βιογραφικού του κάθε υποψήφιου.
β. Το κριτήριο της εκλεξιμότητας, θεωρούμε ότι παρότι υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, εντούτοις υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς ποια υποψηφιότητα διαθέτει την αναγκαία πολυσυλλεκτικότητα η οποία διασφαλίζει, όχι απλά την επιτυχία στον πρώτο γύρο, αλλά κυρίως (γιατί αυτό είναι το κρίσιμο) την επιτυχία στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

3. Διαδικασία

α. Η διαδικασία πρέπει να είναι σύντομη για να αποφευχθεί το κακό παράδειγμα του 2012. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση μπορούμε, εντός της εβδομάδας, να συζητήσουμε τόσο το πλαίσιο αρχών του προγράμματος διακυβέρνησης όσο και τις υποψηφιότητες και να διαπιστώσουμε αν οδηγούμαστε σε συμφωνία ή όχι.
β. Αναφορικά με τη συζήτηση υποψηφιοτήτων και ιδιαίτερα τη συζήτηση του κριτηρίου της εκλεξιμότητας, εισηγούμαστε όπως ακολουθηθεί μια πλήρως διαφανής και απόλυτα δημοκρατική διαδικασία για να οδηγηθούμε σε οριστικό και αποδεκτό αποτέλεσμα.

Ελπίζω ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση για ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, χωρίς την όποια φθοροποιό χρονοτριβή.

 

Γιώργος Λιλλήκας
Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X