ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιλλήκας: Να επιλέξουν οι πολίτες τον υποψήφιο του Ενδιάμεσου

Να στηθούν κάλπες και να ψηφίσουν οι πολίτες τον καταλληλότερο για υποψήφιο του Κέντρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη γαλλική μέθοδο προτείνει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας για την επιλογή του καταλληλότερου ως υποψήφιου από τον ενδιάμεσο χώρο. Όπως επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας μπορούν να στηθούν κάλπες και οι ίδιοι οι πολίτες να προκρίνουν τον καταλληλότερο, όπως έγινε στη Γαλλία τόσο με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όταν είχε 3 υποψηφίους όπως και με το Σοσιαλιστικό όταν είχε τέσσερις. Η πρόταση του κ. Λιλλήκα  δεν περιορίζεται στα μέλη των πέντε κομμάτων αλλά υποστηρίζει πως θα πρέπει να ζητηθεί η ψήφος όλων των πολιτών σημειώνοντας πως «διαθέτουμε αρκετή εμπειρία στην Κύπρο και αρκετό πολιτισμό να μπορούμε να οργανώσουμε δημοκρατικές εκλογές. Δεν θα στηθούν 800 ή 1000 κάλπες αλλά μπορούν να στηθούν 30-40 κάλπες, δίδοντας το δικαίωμα στην ίδια την κοινωνία να έχει ενεργό ρόλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πώς θα διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα είναι προβοκατόρικο, με τις ψήφους ψηφοφόρων των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ο κ. Λιλλήκας απάντησε πως εμπιστεύεται απόλυτα τους πολίτες καθώς έχουν ξεφύγει από την εποχή που ποδηγετούνταν ή καθοδηγούνταν από τις κομματικές ηγεσίες. «Οι Κύπριοι σήμερα έχουν αυτόνομη, ανεξάρτητη και κριτική σκέψη και είναι απεξαρτημένοι από τις κομματικές ηγεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν αυτό δεν είναι αντιφατικό με τη θέση που είχε το Επιτελείο του κατά τις προηγούμενες εκλογές, ότι μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ πριμοδότησε τον Σταύρο Μαλά για να περάσει στον Β’ Γύρο και να αποκλείσει τον ίδιο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν είναι αντιφατικό. «Έγινε αυτή η πριμοδότηση με έναν μικρό αριθμό ψηφοφόρων. Δεν μπορεί να γίνει αυτό σε μαζική κλίμακα. Δεύτερον, ποιος είναι εκείνος που μπορεί να κρίνει από τις κομματικές ηγεσίες ότι είναι ο λιγότερο επικίνδυνος για τη δική τους την επιτυχία», είπε, σημειώνοντας πως η κάλπη επιφυλάσσει εκπλήξεις, όπως το αποτέλεσμα του 2013.

«Αν δεν είχαν αυτονομηθεί οι πολίτες δεν νομίζω να υπήρχαν προοπτικές για να εξασφαλίσω το 25%. Άρα, αν παραγνωρίσουμε την κοινωνία και λειτουργήσουμε μέσα σε στενά πλαίσια των κομματικών ηγεσιών είναι να μην πάρουμε το μήνυμα της ίδιας της κοινωνίας», είπε.

Στο τραπέζι ακόμα ο Αγγελίδης

Σε ότι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Αγγελίδη κ. Λιλλήκας είπε πως η πρόταση Αγγελίδη ήταν και μια απάντηση προς την παραίνεση των Οικολόγων που είχαν εισηγηθεί τη συζήτηση πέραν του κομματικούς αρχηγούς. «Ευελπιστώ ότι στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό το όνομα του Ανδρέα Αγγελίδη από όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, από κοινού μπορούμε να μεταπείσουμε τον κ. Αγγελίδη και να πάρει την απόφαση να διεκδικήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε πως η υποψηφιότητα του ιδίου είναι στο τραπέζι, όπως ήταν και η απόφαση του ανώτατου οργάνου του κόμματος, και δεν τίθεται υπό την αίρεση της στήριξης από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Η πρόταση για τον Ανδρέα Αγγελίδη αφορά την περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η δική του υποψηφιότητα και πληρεί τα δύο κριτήρια της καταλληλότητας και της εκλεξιμότητας. «Εάν ούτε αυτή η πρόταση υιοθετηθεί, η δική μας υποψηφιότητα είναι εκεί δεδομένη», είπε.

Τέλος, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο ενδιάμεσος θα πάει με μια πρόταση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν μπορεί να προδικάσει, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια χρονοβόρα διαδικασία που προκαλεί μόνο φθορά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X