ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζητούν την έκθεση Οδυσσέα για το ΥΠΠ η Επιτροπή Ελέγχου

«Ξέφραγο αμπέλι» χαρακτήρισε τα θέματα των σχολικών εφορειών ο Γενικός Ελεγκτής

ΚΥΠΕ

Πικρία για το γεγονός ότι μια δουλειά δύο χρόνων που αφορά τους κανονισμούς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων μέσης εκπαίδευσης για την οποία δούλεψαν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου, παραμερίστηκε εντελώς, μόνο για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξέτασε τα θέματα που θίγονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καδής είπε ότι «ήταν μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που διορθώνει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων μας και σε αυτή προσέφεραν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ανεξαιρέτως», προσθέτοντας ότι στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

Ανέφερε ότι στην τελευταία συνεδρία ευχαρίστησε όλα τα κόμματα για τη συνδρομή τους και «είναι ατυχές που όλη αυτή η δουλειά δεν αναδείχθηκε όσο έπρεπε διότι προέκυψε στο προσκήνιο ένα άλλο θέμα, που είναι μια γραμμή από τις 175 σελίδες των κανονισμών».

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην στελέχωση με τρία άτομα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου, με προσωπικό το οποίο εξ΄ ολοκλήρου απασχολείται με αυτό το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η Μονάδα πραγματοποίησε περίπου 30 έρευνες μετά από εξουσιοδότηση του Υπουργού σε περιπτώσεις που έρχονταν κοντά του και «φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

«Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε υιοθετήσει εισηγήσεις που έχει υποβάλει αυτή η μονάδα και θεωρώ ότι βελτιωνόμαστε στη βάση των εισηγήσεων», σημείωσε.

Σε σχέση με εισαγγελέα που αφυπηρέτησε από τη Νομική Υπηρεσία και ανέλαβε υποθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Καδής είπε ότι είχε αφυπηρετήσει πριν αναλάβει ο ίδιος Υπουργός και δεν υποστήριξε το Υπουργείο σε οποιανδήποτε διαδικασία αφορά το νέο σύστημα διορισμών, προσθέτοντας ότι δεν ανέλαβε σωρεία υποθέσεων αλλά δύο υποθέσεις για τις οποίες έχουμε διαφορετική εκτίμηση από τον ΓΕ.

«Θεωρούμε ότι είναι πλήρως νομότυπη η συνεργασία μας και μπορούμε να τεκμηριώσουμε γιατί επιλέχθηκε η συνεργασία με το συγκεκριμένο άτομο για κάποια μικρής εμβέλειας εργασίας», ανέφερε και σημείωσε ότι υπήρξε μια διαπραγμάτευση για την επιλογή της και η συνεργασία έγινε στην χαμηλότερη τιμή που προβλέπει η νομοθεσία για την αμοιβή των δικηγόρων. Ούτε την γνώριζα προσωπικά», ανέφερε.

Αναφορικά με τη φοιτητική χορηγία, είπε ότι υιοθετήθηκε για πρώτη φορά πέρσι μια νέα διαδικασία και «η προσπάθεια μας είναι να βελτιωθούμε και φέτος, αν είναι δυνατό να μην παρατηρηθούν καθυστερήσεις».

Αναφορικά με εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, ο Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή εκπαιδευτικός με τέτοιο καθεστώς, προσθέτοντας ότι υπήρχε μία προσφυγή στο εργατικό δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε πρωτόδικα και η νομική υπηρεσία έγκρινε ότι θα πρέπει να κάνει έφεση.

Ανέφερε ότι σε πλήρη συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία θα χειριστούμε αυτό το θέμα και πρόσθεσε ότι αρχική πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας ήταν όσοι εκπαιδευτικοί έχουν συμπληρώσει το 30μηνο να τους διασφαλίσουμε.

Αν μέσα από τις νομικές διαδικασίες φαίνεται ότι διαφοροποιούνται τα δεδομένα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να χειριστούμε το θέμα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έστειλε επιστολή στην Νομική Υπηρεσία, η οποία απάντησε ότι η απόφαση στα ιταλικά δικαστήρια δεν επηρεάζει το δικό μας σύστημα.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς με προβλήματα υγείας, ο κ. Καδής, αφού σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που αντιμετώπιζαν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων 25 χρόνων, είπε ότι χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε για συγκεκριμένη διαχείριση αυτού του ζητήματος σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών ανέρχεται σε 36.

Σε σχέση με τη θεσμοθέτηση των απαλλαγών, ο κ. Καδής είπε ότι «με βάση γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο ή οποιοσδήποτε άλλος κρίνει το Υπουργείο – εμείς κρίναμε ότι θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί το Υπουργικό -, να αποφασίζει πότε και σε ποιες περιπτώσεις θα δίνονται απαλλαγές», προσθέτοντας ότι εφόσον γίνει αυτή η αλλαγή στη νομοθεσία θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου όλες οι περιπτώσεις που θεωρούμε πως πρέπει να γίνονται απαλλαγές για να θεσμοθετηθούν σε αυτό το επίπεδο.

Αναφερόμενος στο θέμα των σχολικών εφορειών, ο κ. Καδής είπε ότι μια καινοτομία που εισήχθη μετά τη συνεισφορά του Γενικού Ελεγκτή είναι ότι εντάξαμε κονδύλια για εξωτερικό έλεγχο των εφοριών γιατί ο Γενικός Ελεγκτής δεν προλαβαίνει να ελέγχει σχολικές εφορείες 800 σχολείων.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι ο Υπουργός έχει δίκαιο αφού «ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι τα θέματα των σχολικών εφορειών όπως σε μεγάλο βαθμό οι κοινότητες (κοινοτικά συμβούλια)», προσθέτοντας ότι «ήταν απειροελάχιστος ο έλεγχος» που γινόταν στις σχολικές εφορείες.

Ανέφερε ότι άρχισε από το 2015 να ανατίθεται σταδιακά ο έλεγχος των σχολικών εφορειών μέσω διαγωνισμού και πρόσθεσε ότι οι περισσότερες σχολικές εφορείες δεν έχουν ελεγχθεί από τη σύσταση τους.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε σχολικές εφορείες που έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει τεράστιος αριθμός μικρών οντοτήτων (170 σχολικές εφορείες, 350 κοινότητες) που τυγχάνουν έλεγχο και οι οποίες δημιουργούν αχρείαστη γραφειοκρατία και έξοδα και είναι καιρός η πολιτεία να δει το θέμα.

Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι  ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το θέμα της παραχώρηση προσαυξήσεων στους καθηγητές μόλις διορισθούν, καθώς προσμετράται η πείρα που είχαν από εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε άλλα άτομα που διορίζονται σε άλλες υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα δεν ακολουθείται η ίδια πρακτική.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε αίτημα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για κάλυψη ελλείμματος 600.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι διενέργησε πλήρη έλεγχο στην ΚΟΕ και παρέπεμψε το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα «αν προκύπτει και ποινικό αδίκημα σε σχέση με τον τρόπο που τύγχαναν διαχείριση τα οικονομικά της ΚΟΕ», η οποία λαμβάνει κρατική χορηγία και «έχει και κομπόδεμα 2 εκατομμυρίων».

Αναφέρθηκε επίσης στον διδακτικό χρόνο των καθηγητών και δασκάλων που είναι περίπου 30 ώρες την εβδομάδα και κάποιες ώρες δεν είναι στην τάξη ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, ζητώντας να μάθει πώς δικαιολογείται αυτό.

Ανέφερε ότι με βάση ευρωπαϊκή μελέτη, παγκοσμίως ο διδακτικός χρόνος ανέρχεται στις 700 ώρες ετησίως και στην Κύπρο 450-500 ετησίως στην τάξη, εξαιρουμένων οποιονδήποτε απαλλαγών.

Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε να γίνει αντικειμενική ανεξάρτητη μελέτη που να δείξει τις βέλτιστες πρακτικές για αυτό το θέμα, ενώ σε σχέση με τη μισθοδοσία, είπε ότι συγκρινόμενη με το μέσο επίπεδο της κάθε χώρας, η Κύπρος ήταν μια από τις υψηλότερες ή υψηλότερη, περίπου 2,5 το μέσο μισθό της χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Αίγλη Παντελάκη είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί την Ελεγκτική Υπηρεσία ως συνεργάτη και σπεύδει να διορθώσει στις πλείστες των περιπτώσεων - γιατί υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις που μπορεί να έχουμε διαφορετική άποψη – τις εισηγήσεις του για βελτίωση των διαδικασιών που όντως χρειάζονται.

Αναφορικά με το θέμα των σχολικών εφορειών, η κ. Παντελάκη είπε ότι μετά από υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή συμπεριλάβαμε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μέσω του οποίου ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να προσλαμβάνει εξωτερικούς ελεγκτές της επιλογής του για να διεξάγονται πιο συστηματικοί έλεγχοι για τις σχολικές εφορείες.

«Είναι ένας θεσμός που πιστεύουμε ότι χρήζει εκσυγχρονισμού και προς τον σκοπό αυτό θα εργαστούμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το κόστος των βιβλίων, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι προσπάθεια που θα λύσει πιο ριζικά το πρόβλημα είναι «να μετακινηθούμε σιγά – σιγά στην ψηφιακή εποχή και στις διαδικασίες που υιοθετούν άλλα προηγμένα κράτη και να μην κουβαλούμε πλέον βιβλία, αλλά να έχουμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας».

Γίνονται πιλοτικά κάποιες προσπάθειες για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι έχουν υλοποιηθεί αρκετές συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή και αυτό είναι πολύ θετικό και σημαντικό, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν και αρκετά θέματα τα οποία εκκρεμούν όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση των απαλλαγών από τις διδακτικές περιόδου».

Η κ. Δημητρίου χαιρέτισε τη σύσταση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου ως δεύτερη γραμμή άμυνας κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως, αλλά θα πρέπει σαφώς να ενισχυθεί.

Είπε ακόμη ότι έχουν συζητηθεί αρκετοί προβληματισμοί όπως για τις καθυστερήσεις υλοποίησης έργων σε σχέση με τους εργολάβους, τις ενέργειες για άμεση εξέταση των φοιτητικών χορηγιών χωρίς καθυστερήσεις, το κόστος ανά μαθητή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη διαδικασία απαλλοτριώσεως ιδιωτικής γης για ανέγερση σχολικών κτιρίων και ενδεχόμενες διοικητικές ευθύνες για συγκεκριμένα έργα τα οποία εκκρεμούν.

«Έχουμε ζητήσει μελέτες που έχουν γίνει στη βάση και των συστάσεων του ΓΕ αναφορικά με τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου για να μπορούμε να εξετάσουμε και να εγγράψουμε ξεχωριστά θέματα προς συζήτηση εκεί και όπου είναι σημαντικό», πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «το Υπουργείο Παιδείας βαδίζει στην ίδια πεπατημένη, προσθέτοντας ότι αρχικά ήταν το βόλεμα της δασκάλας στις Βρυξέλλες όπως καταγράφηκε στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ για διερεύνηση και αποδείχθηκε τότε για πρώτη φορά να γίνεται ρουσφέτι, τώρα έχουμε άλλο βόλεμα».

«Είναι η μυστηριώδης ανάθεση νομικών υποθέσεων σε τέως εισαγγελέα της Δημοκρατίας που ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχεται ότι δεν την ξέρει καθόλου αλλά στην απάντηση που έδωσε το Υπουργείο του στον Γενικό Ελεγκτή κρίθηκε ως η καταλληλότερη και ικανότερη να αναλάβει υποθέσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο», πρόσθεσε.

Είπε ότι «ο Ελεγκτής στην έκθεση του στη σελίδα 388 καταγράφει ότι δεν είναι νόμιμος ο τρόπος που της ανατέθηκαν οι υποθέσεις και ότι ούτε καν άδεια από τον Γενικό Εισαγγελέα δεν λήφθηκε, προσθέτοντας ότι κάποια θέματα της τα ανέθεσαν ως κατεπείγοντα ενώ στην πορεία όπως λέει ο ΓΕ, πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να έχει αποδειχθεί το κατεπείγον».

Ανέφερε επίσης ότι «με τη διαχείριση που κάνει ο Υπουργός στην προσπάθεια του να περάσει άρον άρον τους κανονισμούς για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών θα βρεθεί το δημόσιο υπόλογο σε εκατομμύρια αποζημιώσεις», προσθέτοντας ότι «ο εκπαιδευτικός που προσέφυγε στα δικαστήρια και ο οποίος ήταν αορίστου χρόνου, κέρδισε την υπόθεση και θα ακολουθήσουν εκατοντάδες άλλοι στον ίδιο δρόμο και ο Υπουργός προχωρεί ακάθεκτος χωρίς να αναλογίζεται πως από τις λανθασμένες αποφάσεις του υπάρχει ζήτημα να πληγεί κάθετα το δημόσιο συμφέρον».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που από Υπουργούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη πλήττεται το δημόσιο συμφέρον. Το ζήτημα είναι μέχρι πότε θα αναλαμβάνουν αποφάσεις οι Υπουργοί και θα την πληρώνουν οι πολίτες, γιατί το έργο το έχουμε δει σε επανάληψη», πρόσθεσε.

«Ξεχωρίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε και από τον Υπουργό αλλά και από το Γενικό Ελεγκτή το μεγάλο κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών και της διαχείρισης δημοσίου χρήματος και περιουσίας από τις Σχολικές Εφορείες», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής.

Είναι ένα θέμα, είπε, «το οποίο εγείρω κάθε χρόνο, έχω εγγράψει και θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου και συζητήθηκε πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει πιο συστηματικός έλεγχος, ο οποίος σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή έχει αναδείξει ήδη σοβαρά προβλήματα, κενά ή και σκάνδαλα σε ορισμένες περιπτώσεις Σχολικών Εφορειών».

«Έχω την ισχυρή άποψη ότι αφού οι σχολικές εφορείες, που είναι ένα όργανο το οποίο είτε εκλέγεται είτε διορίζεται, αναλόγως της περίπτωσης, διαχειρίζονται εκατομμύρια δημοσίου χρήματος ή δημόσιας περιουσίας ο έλεγχος τους από την ελεγκτική υπηρεσία πρέπει να είναι συστηματικός και συνεχής», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι αδιανόητο ν’ ανεχόμαστε μια κατάσταση επί σειρά δεκαετιών όπου ο αυτός ο βραχίονας του δημοσίου παραμένει εντελώς ανεξέλεγκτος».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση