ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εφ' όλης της ύλης το αυριανό δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί

Επί τάπητος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αύριο η ώρα 7:30 θα πραγματοποιηθεί το δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Το δείπνο, στο Λήδρα Πάλας, θα παραθέσει ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Άϊντα μετά την κρίση του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί κατά το δείπνο των δύο ηγετών, αν όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο, είναι να επαναρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με ρεαλιστικές προτάσεις που να εξυπηρετούν τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και όχι τα συμφέροντα της οποιασδήποτε τρίτης χώρα, τόνισε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τους νέους όρους που θέτει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας περί χρονοδιαγράμματος, οδικού χάρτη, αλλαγής διαδικασίας και επιδιαιτητικό ρόλο στα ΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «αν πραγματικά αισθάνονται όσοι ενδεχόμενα εισηγηθούν κάτι ανάλογο την ανάγκη επίσπευσης της εξεύρεσης λύσης, θα πρέπει να προσέλθουν το συντομότερο, πέρα και μακριά από τις όποιες προϋποθέσεις, στον διάλογο που μπορεί να αποδώσει».

Ο κ. Αναστασιάδης, ανέφερε τις προσπάθειες επίλυσης της ελληνοκυπριακής πλευράς εδώ και 43 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

«Θα πρέπει και η άλλη πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνο λόγοις η στήριξη της λύσης, αλλά και έργοις, δηλαδή με προτάσεις, οι οποίες να ανταποκρίνονται στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που να μην παραγνωρίζει κανενός πολίτη είτε τα δικαιώματα είτε τις εύλογες ανησυχίες».

Υπομονή μέχρι το δείπνο των ηγετών συνέστησε ο ΥΠΕΞ

Οι δυο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία συζητήσουν με ειλικρίνεια τις θέσεις και προθέσεις τους δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν για ασήμαντο λόγο, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε, ότι οι διαφορές επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ένα 24ωρο πριν το δείπνο των δυο ηγετών δεν χρειάζονται σχόλια και προτιμότερο είναι να περιμένουμε και να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση