ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Στόχος η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων

Ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει το κυπριακό πρόγραμμα να επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη.

ΚΥΠΕ

Στόχος της Προεδρίας της Δημοκρατίας ήταν και είναι η παραγωγή υποστηρικτικής πολιτικής που θα μπορεί να απελευθερώσει τις μέχρι σήμερα εγκλωβισμένες δημιουργικές για την οικονομία και κοινωνία δυνάμεις, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Βραβείου της Χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης» της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ, που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων την πρόσφατη προώθηση του προγράμματος “start-up visa”, το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση ταλαντούχων επιχειρηματιών υπηκόων χωρών εκτός ΕΕ για να εγκατασταθούν στην Κύπρο, ανακοίνωσε ότι ακολουθεί εντός του επομένου μήνα η κατάθεση νομοσχεδίου για διευκόλυνση της δημιουργίας εταιρειών μέσω πανεπιστημίων και σημείωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια μέσω διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις και επεξεργασίας των νομοσχεδίων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας.

«Για να μπορέσουν οι άνθρωποι στον τόπο μας και ιδιαίτερα οι νέοι να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δυνατότητες τους απαιτείται η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό, πρόσθεσε, «είναι πια το δικό μας καθήκον ως Κυβέρνηση και είμαι πεπεισμένος πως βρισκόμαστε σε μια καλή πορεία, δημιουργώντας προγράμματα και στηρίζοντας πρωτοβουλίες που απευθύνονται στις νεοφανείς επιχειρήσεις».

«Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που από την αρχή της διακυβέρνησης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που πολύ καλά γνωρίζετε αντιμετωπίσαμε, θέσαμε τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος ως κεντρικό άξονα της αναπτυξιακής μας πολιτικής», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «η ίδια η Προεδρία, μέσω του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, έθεσε ως στόχο την παραγωγή υποστηρικτικής πολιτικής που θα μπορεί να απελευθερώσει τις μέχρι σήμερα εγκλωβισμένες δημιουργικές για την οικονομία και την κοινωνία δυνάμεις της».

«Με πρωτοβουλία της Προεδρίας, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μεταρρύθμισης ετοιμάσαμε για πρώτη φορά, τη Δήλωση Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα με συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις για τις λεγόμενες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις νεοφανείς επιχειρήσεις, τα λεγόμενα start-ups», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «πολύ σημαντική δράση στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων συνιστά η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των φορολογικών κινήτρων για επένδυση σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε, «εντάσσεται η πολιτική των ανοικτών δεδομένων του δημοσίου, η οποία, πέραν της διαφάνειας και της πληροφόρησης που παρέχουν στους πολίτες, αποτελούν και πρώτη ύλη για αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν μέσω της αξιοποίησης τους πραγματική οικονομική αξία». Σήμερα, πρόσθεσε, «στην Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων προσφέρονται πέραν των 900 συνόλων δεδομένων, από 60 φορείς του δημοσίου».

Πρόσφατα, είπε, «προωθήθηκε το Πρόγραμμα start-up visa, το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση ταλαντούχων επιχειρηματιών υπηκόων χωρών εκτός ΕΕ για να εγκατασταθούν στην Κύπρο και να αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις».

«Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά και θα επιφέρει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πολλαπλά οφέλη», επισήμανε.

Ακολουθεί εντός του επομένου μήνα, ανακοίνωσε, «και η κατάθεση νομοσχεδίου για διευκόλυνση της δημιουργίας εταιρειών μέσω πανεπιστημίων (university spin-offs), καθώς η διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το ζητούμενο μας, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία».

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην σημασία του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία. «Δεν χρειαζόμαστε αποσπασματικές προσεγγίσεις, αλλά ένα σύγχρονο πλαίσιο διακυβέρνησης, που θα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης των πολιτικών και σχετικών προγραμμάτων, όπως γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σύγχρονες κοινωνίες», είπε.

Είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, εξήγησε, «που εντάσσεται και η πρόταση μας για δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αφού οι πολιτικές για την έρευνα και καινοτομία είναι πολύ σημαντικές και ως τέτοιες δεν μπορούν να είναι ούτε πολιτικά ορφανές ούτε η διαμόρφωση τους να πάσχει από αλληλοεπικαλύψεις και έλλειψη συντονισμού, ούτε βεβαίως να αποτελούν δευτερεύοντα θέματα διάφορων Υπουργείων».

Σε αναφορά του στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας είπε ότι «είναι γνωστή η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυβέρνηση με τα έξι νομοσχέδια προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Υπηρεσία». «Είχε την τύχη που είχε στη Βουλή αλλά δεν παραιτούμαστε και συνεχίζουμε μέσω του Υφυπουργού έναν διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και την πίστη ότι επιτέλους, υιοθετώντας - γιατί πάντα ήμασταν ανοικτοί και πάντα επιδιώκαμε τον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις - θα πετύχουμε συλλογικά αυτό που απαιτεί ένα σύγχρονο κράτος: τη μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό», πρόσθεσε.

«Γι αυτό αυτά τα νομοσχέδια βρίσκονται υπό επεξεργασία ώστε να ενσωματώσουν τις ιδέες και των πολιτικών δυνάμεων, όσες δεν είχαν ενσωματωθεί, έτσι ώστε να απολείπει η οποιαδήποτε αιτιολογία ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς την ψήφιση διότι υστερεί στο α, υπερτερεί στο β», ανέφερε.

Το βραβείο της ΟΝΕ απονεμήθηκε στους Κωνσταντίνο Χρίστου, Γιώργο Ηρακλέους, Γιώργο Μακκούλη και Παναγιώτη Παπαγεωργίου ιδρυτές της τεχνολογικής πλατφόρμας Avocarrot, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κινητής διαφήμισης (mobile advertising). Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν 4 περίπου χρόνια στο Λονδίνο και έπειτα επεκτάθηκε με γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο και την Αθήνα. Η εταιρεία εξαγοράστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Γερμανικό κολοσσό Glispa Global Group έναντι 20 εκατ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση