ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θετικά τα κόμματα για την επανέναρξη των συνομιλιών

Για ξεκάθαρο εκβιασμό από πλευράς Ακιντζί κάνει λόγο ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με θετικό φακό βλέπουν ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επιστροφή στα τραπέζι των συνομιλιών την ερχόμενη Τρίτη. Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διατύπωσε την εκτίμηση ότι σταδιακά θα αλλάξει και το κλίμα στο τραπέζι του διαλόγου, που δεν ήταν το καλύτερο το τελευταίο διάστημα.
Πρόσθεσε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τώρα περισσότερες δυσκολίες, εφόσον η διαδικασία βρίσκεται στο τελευταίο χιλιόμετρο, τονίζοντας ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, κυρίως από την Τουρκία, οι συνομιλίες θα προχωρήσουν.
Ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις επαναρχίζουν χωρίς αλλαγή μεθοδολογίας και με εθνικό στόχο την εξεύρεση ορθής και αξιοπρεπούς λύσης στο Κυπριακό.
Χαρακτηρίζοντας υπεύθυνη τη στάση που τήρησε το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, λέγοντας ότι είναι δικαίωμά του να θεωρεί ότι είναι ο πρώτος πατριάρχης και μόνος πατριώτης. Για την πρόταση του ΔΗΣΥ, η οποία προνοεί ότι αρμοδιότητα για τον καθορισμό των ενδοσχολικών εορτασμών έχει μόνο το Υπουργείο Παιδείας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι οι νομικοί σύμβουλοι του κόμματος κρίνουν ότι δεν παραβιάζεται το σύνταγμα. Μόνο τα νομοσχέδια και όχι οι προτάσεις νόμου, είπε, χρήζουν προέγκρισης από τον γενικό εισαγγελέα. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν βουλευτές του ΔΗΣΥ να καταψηφίζουν την πρόταση, ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι είναι δικαίωμα ορισμένων εντύπων να κάνουν γαργάρα, κατά την έκφρασή του, την αντικειμενικότητα τους, να προβαίνουν σε εικασίες και να προτρέχουν των εξελίξεων.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρει ότι μόνο μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες μπορεί να υπάρξει λύση του κυπριακού δήλωσε στο Τρίτο ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ Αντρος Κυπριανού.

Μπορεί κάποια συνθήματα να είναι εύηχα αλλά μόνο ζημιά προκαλούν στο εθνικό μας ζήτημα, ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως αυτοί που προκάλεσαν τόση ζημιά με την κατάρρευση των συνομιλιών, αντί να σωπάσουν ζητούν τώρα και τα ρέστα.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κύριος Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξαν σκοπιμότητες πίσω από την υπερβολική διάσταση που δόθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στην απόφαση της βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.
Επεσήμανε ωστόσο πως αν επιθυμούμε λύση του κυπριακού θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λογική και όχι το συναίσθημα.
Ερωτηθείς αν συζήτησε το θέμα του αδιεξόδου με τον Μουσταφά Ακιντζί ο Αντρος Κυπριανού απάντησε καταφατικά προσθέτοντας επίσης ότι του είχε επισημάνει πως οι παραλογισμοί δεν συμβάλλουν στην λύση του κυπριακού και ότι η καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει στον τόπο θα ήταν να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Η ΕΔΕΚ, χαρακτηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών ως θετικό γεγονός, προσθέτοντας ότι έχει σημασία πώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του θα αξιοποιήσουν αυτή την εξέλιξη.

Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Σιζόπουλος τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για να καταθέσει τις προτάσεις της στα ανοικτά ζητήματα, που είναι και τα πιο σημαντικά, όπως το εδαφικό, το περιουσιακό και το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Για την πρόταση του ΔΗΣΥ, ο κύριος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η Βουλή πρέπει να αναμένει τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας, πριν λάβει οποιανδήποτε απόφαση.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν τοποθετείται για την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά για την πρ΄τοαση νόμου του ΔΗΣΥ την οποία αποκαλεί πρόταση Ακιντζί.

Σε ανάρτησή του στο χθες στο twitter ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρος ο εκβιασμός και ο εξευτελισμός του λαού συνεχίζεται.
Αν δεν ψηφιστεί την Παρασκευή ο Νόμος Ακκιντζί, όπως, σημείωσε, δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X