ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για εξετάσεις πρόσληψης στα δημόσια σχολεία

Το Υπουργείο παραμένει προσηλωμένο για την υλοποίηση της δέσμευσής του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε πως κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η κατ' άρθρο συζήτηση του κανονισμού που ρυθμίζει τη διενέργεια των εξετάσεων για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία Μέσης και Δημοτικής εκπαίδευσης και μετά το Πάσχα θα γίνει η τοποθέτηση των κομμάτων.

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, μετά τη συνεδρία, επανέλαβε ότι το Υπουργείο Παιδείας παραμένει προσηλωμένο στην υλοποίηση της δέσμευσής του προς την κοινωνία για επιλογή εκπαιδευτικών με ποιοτικά κριτήρια.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι οι κανονισμοί ρυθμίζουν τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων και «σε καμία περίπτωση δεν επιστρέφουμε να συζητήσουμε τα ζητήματα που έχουν ήδη ρυθμιστεί με το νόμο».

Ανέφερε ακόμα ότι δόθηκε παράταση με τη σύμφωνο γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας και η δήλωση ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στις εξετάσεις θα γίνει περί τα μέσα με τέλη Μαϊου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου επανέλαβε ότι ο Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ προχωρούν ακάθεκτοι στην ολοκλήρωση μιας παρωδίας, προσθέτοντας ότι εσπευσμένα και παραπλανητικά, μέσα από αριθμητικές αλχημείες, πουλούν ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες νέους, άνεργους πτυχιούχους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι 40.000 άνθρωποι θα διαγωνιστούν μέσα από μια αγχωτική και κοστοβόρα διαδικασία για 150 μόνιμες θέσεις, που αφορούν στην επόμενη διετία, αναφέροντας ότι την ίδια ώρα ο Υπουργός Παιδείας κωφεύει στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΑΚΕΛ και εκπαιδευτικών οργανώσεων να ρυθμίσει το κρίσιμο ζήτημα των εκπαιδευτικών με 30μηνη υπηρεσία, ως έχει ηθική και νομική υποχρέωση να πράξει.

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα ότι οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν, αλλά, ανέφερε «δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα».

Η αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τις οδηγίες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, θυσιάζει και την Παιδεία και τους λειτουργούς της, αδικώντας τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και πουλώντας κάλπικες ελπίδες στους νέους πτυχιούχους, πρόσθεσε.

Απαντώντας, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής είπε ότι δεν δίνουμε ψεύτικες ελπίδες, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο θα ανακοινώσει όλες τις διαθέσιμες θέσεις σε κάθε ειδικότητα ώστε ο καθένας να γνωρίζει τις πιθανότητες του να διεκδικήσει θέση.

Είπε ακόμα ότι τις έστω λίγες θέσεις που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια θέλει να δοθούν με ένα σύγχρονο σύστημα που λαμβάνει υπόψη ποιοτικά κριτήρια και όχι με το αναχρονιστικό σύστημα που υφίστατο μέχρι σήμερα.

Πρόσθεσε ό,τι το ερώτημα που υποβάλλεται προς το ΑΚΕΛ και πρέπει να απαντήσει προς την κοινωνία είναι αν θέλει να δοθούν με το ίδιο αναχρονιστικό σύστημα ή με ένα νέο σύστημα το οποίο θα στηρίζεται σε ποιοτικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά το 30μηνο, ο κ. Καδής διερωτήθηκε γιατί το ΑΚΕΛ για δύο διακυβερνήσεις που ήταν στην εξουσία δεν ρύθμισε αυτό το ζήτημα.

Επανέλαβε πως όταν πριν από δύο χρόνια συζητείτο το νέο σύστημα εκπαίδευση, είχε δηλώσει πως πρόσθεση ήταν να διασφαλιστούν οι εκπαιδευτικοί που είχαν τριαντάμηνη υπηρεσία, αλλά με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεν μπορούσε να γίνει νομικά συμβατή ρύθμιση.

Πρόσθεσε πως τότε ζητήσαμε από τις πολιτικές δυνάμεις αν είχαν προτάσεις για τρόπους ρύθμισης αυτού του ζητήματος και το ΑΚΕΛ δεν υπέβαλε τις όποιες προτάσεις.

Περαιτέρω υπενθύμισε ότι το θέμα του συστήματος διορισμών εκκρεμεί από το 1980 και ανέφερε ότι επιτέλους με τις αποφάσεις της Βουλής ρυθμίστηκε αυτό το ζήτημα το Ιούλιο του 2015 και από τότε προβλεπόταν ότι οι πρώτες εξετάσεις θα γίνονταν το φθινόπωρο του 2017 και κανένας δεν συνέδεε αυτό το θέμα με τις προεδρικές εκλογές.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι το Υπουργείο είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και την υλοποίηση της δέσμευσης του προς την κοινωνία να εκσυγχρονίσει ένα αναχρονιστικό σύστημα και να επιλέγει τους καταλληλότερους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν τα παιδιά μέσα διαδικασίες ποιοτικής επιλογής.

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός να ασχοληθεί με το μπάχαλο που δημιούργησε

Ο Υπουργός Παιδείας αντί να ασχοληθεί με το μπάχαλο που ο ίδιος δημιούργησε γύρω από το νέο σύστημα διορισμού, συνεχίζει να προκαλεί.

Καταρχήν, ενώ όλες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις του υποδεικνύουν ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε κατοχύρωση των 30μηνων εκπαιδευτικών στη βάση και της δικαστικής απόφασης που ήδη υπάρχει, ο ίδιος επιλέγει να απαντά μόνο στο ΑΚΕΛ.

Δεύτερο όταν μιλά για τις δύο προηγούμενες διακυβερνήσεις να είναι πιο προσεκτικός, διότι ο ίδιος πριν καταλήξει στη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη υπήρξε Υπουργός της κυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου. Είναι τουλάχιστο τραγελαφικό ένας Υπουργός συγκεκριμένης κυβέρνησης να ζητά από άλλους ευθύνες για την κυβέρνηση στην οποία υπήρξε Υπουργός.

Τρίτο, το νομοθετικό πλαίσιο δεν χρειάζεται αλλαγές γιατί κατοχυρώνει, όπως το ίδιο το δικαστήριο υπέδειξε, τους 30μηνους εκπαιδευτικούς ως εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται το νόμο.

Επί της ουσίας: ο Υπουργός Παιδείας δημιούργησε άλλο ένα απαράδεκτο σχέδιο το οποίο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Αντίθετα θα θυματοποιήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς και υποψήφιους εκπαιδευτικούς. Θυματοποιεί εκατοντάδες συμβασιούχους και εκτάκτους. Θυματοποιεί χιλιάδες υποψηφίους εκπαιδευτικούς στους οποίους πουλούν ψεύτικες ελπίδες. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος γιατί μπαμπέσικα προγραμματίστηκαν ούτως ώστε τα αποτελέσματα των εξετάσεων να βγουν το Μάρτη μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2018. Γιατί όταν αποδειχτεί η κοροϊδία η αντίδραση χιλιάδων πολιτών θα είναι τσουνάμι που θα τους παρασύρει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X