ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για το Κυπριακό μίλησαν τα κόμματα με αφορμή το μνημόσυνο του Τ. Παπαδόπουλου

Μετά το πέρας του τρισάγιου οι εκπρόσωποι των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις για το Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Για το Κυπριακό μίλησαν εκπρόσωποι κομμάτων, με αφορμή το 10ο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Δευτερά.

Μετά το πέρας του τρισάγιου, που τελέστηκε στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις για το Κυπριακό, με αφορμή τα όσα προηγουμένως λέχθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, κατά τον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε πως «πρέπει να ξεριζωθεί κάθε ιδέα και σκέψη για δύο κράτη και συνομοσπονδία δύο κρατών στην Κύπρο», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει -όπως πολύ σωστά τονίστηκε σήμερα- άλλος δρόμος από την ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό».

«Τη μόνη λύση που μπορεί να απελευθερώσει και να επανενώσει τον τόπο, τη μόνη λύση που μπορεί να μας επιτρέψει να ζήσουμε με ασφάλεια, με προοπτική, με  ευημερία στην γη των προγόνων μας, στη γη που μας γέννησε», είπε.

Πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη λύση πρέπει να εμείνουμε, ξεριζώνοντας την όποια περιρρέουσα ή τις όποιες σκέψεις των οποιονδήποτε για λύση, η οποία θα αποξενώνει για πάντα την μισή μας πατρίδα, αλλά και θα υποθηκεύει το μέλλον της υπόλοιπης».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, είπε ότι «δυστυχώς σήμερα, που μπαίνουν στο κυπριακό έννοιες πολύ μακρινές από το μήνυμα του δημοψηφίσματος του 2004, όπως η συνομοσπονδία και τα δύο κράτη, πρέπει να φέρουμε στη μνήμη μας τους αγώνες και τα λόγια του Τάσσου Παπαδόπουλου και με το μήνυμα του δημοψηφίσματος, να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία, το δίκαιο, την ιστορία και την αξιοπρέπειά μας».

Ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι «το 2004 και το δημοψήφισμα, ήταν η αποκορύφωση του πολιτικού βίου του πρώην Προέδρου όταν ο κυπριακός ελληνισμός έστειλε μηνύματα σε όλο το διεθνή παράγοντα για τις ελάχιστες διεκδικήσεις και τις υποχωρήσεις που ήταν έτοιμος να αποδεχτεί».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, είπε πως «οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή οφείλουν να μας οδηγήσουν σε επανατοποθέτηση της πορείας της οποία ακολουθούμε στο κυπριακό», για να προσθέσει ότι «κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής με τις τελευταίες εξελίξεις».

«Και βεβαίως στο σύνολο της η πολιτική ηγεσία πρέπει να σχεδιάσει πως θα εκμεταλλευτούμε κάποιες ευκαιρίες, οι οποίες παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή όπως οι κακές ευρωτουρκικές σχέσεις», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Αντρέας Αποστόλου, είπε ότι «τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για το ποιες πρέπει να είναι οι συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι στρατηγικές μας επιδιώξεις», σημειώνοντας ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας ως ελεύθερο κράτος και ανεξάρτητο να αποφασίζουμε τους συμμάχους μας  βάσει των συμφερόντων μας».
 
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα ο δημόσιος διάλογος, οι διαπληκτισμοί, η πολιτικοποίηση και η κομματικοποίηση του θέματος, δεν βοηθά στην εθνική μας υπόθεση», για να προσθέσει πως «η Συμμαχία Πολιτών και ο Πρόεδρός της έχουν αποφασίσει όπως δημοσίως δεν τοποθετούνται για αυτό το θέμα και θα ζητηθεί τις επόμενες μέρες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να καταθέσουμε τις θέσεις μας σοβαρά και υπεύθυνα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X