ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:45
 

Αβέρωφ για Συνεργατισμό: Η συμφωνία διασφαλίζει τα 9,5 δις των Κυπρίων καταθετών

«Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μια κατ΄αρχήν συμφωνία»

Newsroom K

Το σημαντικότερο που επιτεύχθηκε με την κατ΄αρχήν συμφωνία για τον Συνεργατισμό με την Ελληνική Τράπεζα είναι ότι διασφαλίστηκαν τα 9,5 δις των Κυπρίων καταθετών, και αποσοβήθηκαν αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε, το Σάββατο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας ότι θα πρέπει να εξευρεθεί το πλαίσιο που θα στηρίξει τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και θα είναι αμείλικτο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο των επαρχιακών συνεδρίων Λευκωσίας και Κερύνειας και σχολιάζοντας το αίτημα του ΑΚΕΛ για έρευνα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ΔΗΣΥ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τη διεξαγωγή έρευνας, η οποία θα είναι διαχρονική, αυστηρή και αντικειμενική.

Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μια κατ΄αρχήν συμφωνία, είπε παρατηρώντας ότι υπάρχουν αρκετά, ακόμα, βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πρόσθεσε πως απομένουν η τελική πρόταση με τους τελικούς μετόχους για την Ελληνική, η έγκριση από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η έγκριση από τον ευρωπαϊκό εποπτικό θεσμό και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εξετάσει αν η συμφωνία παραβιάζει κανόνες κρατικής στήριξης και ανταγωνισμού.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σταδιακά όλα θα κυλήσουν ομαλά για να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία.

Το σημαντικό είναι πως λήφθηκαν οι αποφάσεις για να αποφύγουμε να ξαναζήσουμε χρηματοπιστωτική αστάθεια, σημείωσε διατυπώνοντας τη θέση ότι με την κατ΄αρχήν αποδοχή της πρότασης της Ελληνικής διασφαλίζονται όλοι ανεξαίρετα οι καταθέτες στον Συνεργατισμό. «Αυτό είναι πάρα - πάρα πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμα ότι 9,5 περίπου δις καταθέσεις στον Συνεργατισμό που είναι χρήματα Κυπρίων καταθετών αποκλειστικά, διασφαλίζονται πλήρως.

«Από την άλλη, με αυτή την απόφαση δεν δημιουργούνται αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και με καθαρό μυαλό και συνεργασία όλων πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί αποτελεσματικά αυτός ο φορέας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και πώς, με συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε από τη μια να δοθεί προστασία στον αδύναμο δανειολήπτη και από την άλλη να είμαστε σκληροί έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών», συνέχισε.

«Σε αυτό τον τόπο είναι της μόδας να προσπαθούμε να καλύπτουμε τους ασυνεπείς», είπε. Αναφέροντας πως γνωρίζει ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω των οικονομικών συνθηκών στην αποπληρωμή των δανείων τους, σημείωσε πως «αυτούς οφείλουμε και θα τους στηρίζουμε».

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θέλει να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες πως τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του θα είναι η φωνή στήριξης και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και δανειοληπτών που με πολλές στερήσεις κάθε τέλος του μήνα πληρώνουν τις δόσεις τους.

«Επιτέλους πρέπει να δούμε και τον συνετό φορολογούμενο, που κάθε φορά πάμε να καλύψουμε αυτούς που δεν συμπεριφέρονται σωστά, είτε έναντι των υποχρεώσεων τους, είτε έναντι του κράτους, τον λογαριασμό τον στέλνουμε στον συνετό φορολογούμενο και στον συνετό πολίτη», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα σχόλια της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η συγχώνευση ή η εξαγορά και ακολούθως «θα έχουμε μέρες, εβδομάδες και μήνες να κουβεντιάσουμε για τα αίτια και τα αιτιατά».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του ΑΚΕΛ για έρευνα με αποστολή επιστολής στον Γενικό Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως το κόμμα του δεν έχει κανένα πρόβλημα για οποιαδήποτε έρευνα, φτάνει αυτή να καλύψει όλες τις περιόδους, να είναι αυστηρή, αντικειμενική και ανεξάρτητη. «Να φοβηθούμε τί;» διερωτήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X