ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άγκυρα: Συζητά Κυπριακό και ΦΑ στη βάση των θέσεων Οζερσάι

Δεν επιθυμεί να μοιραστεί η ε/κ πλευρά εξουσία και φυσικό αέριο συμπεραίνουν Άγκυρα και Όζερσαϊ

Παράλληλες απόψεις τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασαν ο κ. Όζερσαϊ και ο «Πρέσβης» της Τουρκίας στην Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστερι, θέσεις οι οποίες βρίσκουν σύμφωνη την Άγκυρα.

Καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», υπογραμμίζουν ότι η τουρκική πλευρά εκφράζει έντονο προβληματισμό για το γεγονός ότι η Κύπρος και η Αθήνα έχουν απομακρυνθεί από την προοπτική του καταμερισμού του φυσικού αερίου και της εξουσίας στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι στο νέο έτος ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επιστρέψει στο νησί για να συζητήσει στην βάση που αναπτύσσει ο κ. Όζερσαϊ.

Οι προειδοποιήσεις και η πρόταση της Τουρκίας για την ΑΟΖ

Το απόγευμα της Πέμπτης, μιλώντας σε μια εκδήλωση ενός «ακαδημαϊκού» ιδρύματος, οι κ. Όζερσαϊ και Μπάστσερι αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην ΑΟΖ και στο Κυπριακό. Οι επισημάνσεις των δυο διπλωματών επικεντρώθηκαν σε τέσσερα βασικά πεδία: Οι «παράνομες» κινήσεις της Ελλάδας στα περίχωρα της Μεγίστης, η διαφωνία στην κυπριακή ΑΟΖ, στην υποτιθέμενη απροθυμία της ε/κ πλευράς για καταμερισμό των κερδών από το φυσικό αέριο και την τουρκική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος.

Σε ότι αφορά την διένεξη στα ανοιχτά της Μεσογείου, σχετικά με τον καθορισμό της τουρκικής και ελληνικής ΑΟΖ, ο κ. Μπάστσερι επανέλαβε την αποφασιστικότητα της χώρας του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και των τ/κ στο ζήτημα της ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον κ. Μπάστσερι, η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά προσεγγίζουν το ζήτημα της ΑΟΖ μαξιμαλιστικά, διεκδικώντας ΑΟΖ για την Μεγίστη, η οποία έχει μικρή έκταση. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα διεκδικεί μια περιοχή τριπλάσια από αυτό το νησί. Ο κ. Μπάστσερι επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιστρέψει ενέργειες ξένων κρατών και εταιριών στις «αμφιλεγόμενες περιοχές».

Ο δε, κ. Όζερσαϊ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που ανακαλυφθούν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, η ε/κ πλευρά θα μπορούσε να απομακρυνθεί από την προοπτική της λύσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, στους φυσικούς πόρους μερίδιο φέρουν οι «λαοί» και όχι τα κράτη. Επίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ένα «κανονικό κράτος» και δεν εκπροσωπεί και τις δυο κοινότητες. Η ε/κ πλευρά αναβάλλοντας την λύση στο ζήτημα της ΑΟΖ και αναφερόμενη στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ, στην πραγματικότητα σχετίζει ένα αγαθό (το φυσικό αέριο), το οποίο ανήκει και στις δυο κοινότητες, σε ένα κράτος, το οποίο τελεί υπό καθεστώς κατοχής της μιας κοινότητας. Την συγκεκριμένη θέση υποστήριξε και ο κ. Μπάστερι, ο οποίος τόνισε ότι η ΚΔ δεν είναι ένα «κανονικό κράτος», μια πραγματικότητα που καλούνται να λάβουν υπόψη τους όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις στο ζήτημα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί τόσο την εξουσία όσο και τους φυσικούς πόρους του νησιού, μια εξέλιξη που είναι γνωστή από την περίοδο του Σχεδίου Αννάν. Στα πλαίσια αυτού του συμπεράσματος ο ίδιος απορρίπτει την ε/κ πρόταση περί καταμερισμού κερδών μετά την λύση του Κυπριακού.

Επίσης, φέρνει στο προσκήνιο την πρόταση της δημιουργίας μιας δικοινοτικής εταιρίας ενέργειας, στην οποία και οι δυο κοινότητες θα φέρουν μερίδιο (μετοχές).

Δεν υφίσταται έδαφος για άμεση επανέναρξη

Λίγο πριν από τα προαναφερόμενα, νέα μηνύματα του, ο κ. Όζερσαϊ αναφέρθηκε στην πορεία του Κυπριακού, με θέσεις που βρίσκουν πλήρως σύμφωνη την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ την παρούσα στιγμή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις στην διεθνή σκηνή για την επανέναρξη των συνομιλιών. Επιπλέον, οι δυο πλευρές δεν φέρουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον του Κυπριακού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν ήταν δυνατόν η συνεργάτιδα του ΓΓΟΗΕ να εξασφάλιζε συμφωνία για το επίμαχο ζήτημα των ορών αναφοράς. Αυτό το έγγραφο δεν πρόκειται να δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, την παρούσα στιγμή, οι δυο πλευρές πρέπει να επιμένουν για να ξεκαθαρίσει το κοινό όραμα για το Κυπριακό. Μονάχα μετά από αυτό το «ξεκαθάρισμα» θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

«Επιθυμούμε όντως έναν συνεταιρισμό» είναι το βασικό ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν πρωτίστως οι δυο πλευρές. Σε περίπτωση που η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα είναι αρνητική, τότε οι πλευρές θα πρέπει να αποδεχθούν αυτήν την πραγματικότητα και να πράξουν αναλόγως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X