ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

ΑΚΕΛ: Η Τουρκία περιφρονεί με τον πλέον κυνικό τρόπο το διεθνές δίκαιο

Δυστυχώς η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι διασφαλισμένη, αναφέρει η ανακοίνωση

Newsroom K

Ανακοίνωση κατά της προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας, της πραγματοποίησης, δηλαδή, γεώτρησης νότια του οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε το ΑΚΕΛ, διά του μέλους του πολιτικού γραφείου του κόμματος Χρίστου Χριστοφίδη. Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει ότι η Τουρκία περιφρονεί με τον πλέον κυνικό τρόπο το διεθνές δίκαιο, ενώ την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά όπως πρέπει.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

«Η ενέργεια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεώτρηση νοτίως του αδειοδοτημένου οικοπέδου 8 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεπερνά κάθε επίπεδο προηγούμενης πρόκλησης. Το οικόπεδο 8 έχει ήδη με όλες τις νόμιμες διαδικασίες παραχωρηθεί στις εταιρείες ENI και TOTAL, ενώ βρίσκεται και εκτός ακόμα και από την περιοχή που η Τουρκία απαράδεκτα και παράλογα ορίζει σαν «δική της» υφαλοκρηπίδα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και την πειρατική της δράση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Περιφρονεί με τον πλέον κυνικό τρόπο το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα.

Δυστυχώς η άθλια συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βρίσκει μέχρι σήμερα την αντίδραση που πρέπει από τη διεθνή κοινότητα. Προβληματίζει το γεγονός ότι ο ΟΗΕ αποφεύγει οποιαδήποτε, έστω και λεκτική καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, περιμένουμε ακόμα την εφαρμογή των περιβόητων μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, τα οποία, ενώ ολοκληρώθηκε η τουρκική γεώτρηση στο οικόπεδο 7 και έχουμε νέα κορύφωση των προκλήσεων με νέα γεώτρηση ανατολικότερα, τα μέτρα βρίσκονται στα συρτάρια των Βρυξελλών.

Δυστυχώς η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι διασφαλισμένη, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, ακόμα και σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι η ΑΟΖ είναι «πολιτικά και νομικά θωρακισμένη». Η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, η ανοχή της διεθνούς κοινότητας και η αδυναμία αντιμετώπισής της, δημιουργούν νέα τετελεσμένα και νέους κινδύνους για την πατρίδα και το λαό μας. Κινδύνους που μεγιστοποιούνται όσο κορυφώνεται η τουρκική πειρατεία.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα επιτέλους να βάλει φρένο στην απαράδεχτη τουρκική προκλητικότητα. Καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να διασφαλίσει την ΑΟΖ μας και τα συμφέροντα του λαού μας. Η λύση του κυπριακού θα μας απαλλάξει από την τουρκική κατοχή και θα ανοίξει το δρόμο για επίλυση ευρύτερων ζητημάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς υποχωρήσεις και με διεκδικητική εμμονή σε αρχές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X