ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Θα συζητήσω με Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία

Με αναφορά και στον Κληρίδη οι δηλώσεις του, ήταν ενήμερη πρόσθεσε η τ/κ πλευρά για τις επαφές Τσαβούσογλου

Θα συζητήσει υποστηρίζει ο Μουσταφά Ακιντζί για τη χαλαρή Ομοσπονδία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως προκύπτει με πληροφορίες από τα κατεχόμενα. 

Κι αυτό την ώρα που δεν παρουσιάζοταν ο ίδιος αρνητικός στο να βρεθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ένα φιλικό καφέ, χωρίς προεκτάσεις, ωστόσο αναμένεται οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε κάτι περισσότερο από αυτό. Παράλληλα, μέχρι τώρα, οι εκτιμήσεις από το περιβάλλον Ακιντζί αφορούσαν τη συζήτηση για χαλαρή ομοσπονδία, ως βάση για συζήτηση, αρκεί να γίνονταν δεκτές οι "ευαισθησίες" της τ/κ πλευράς.

Ο Μουσταφά Ακιντζί προχώρησε σε δηλώσεις για το θέμα, στα πλαίσια της συνάντησης του με την Ελιζάμπεθ Σπέχαρ και των επαφών του με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην «κυβέρνηση» και στην «βουλή».  Αναφέρθηκε στις αρχές της τοποθέτησης του στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, με Υπουργούς Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών και με την Ε.Ε.. ενώ σχετικές αναφορές έγιναν και στη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ, στην οποία ωστόσο δεν συζητήθηκε η επικείμενη έκθεση. 

«(Σήμερα) γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη έκθεση που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο Ακιντζί, ο οποίος πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά αναμένει ότι στην έκθεση θα βρουν αντίκτυπο και οι απόψεις της κ. Λουτ. 

Η επικείμενη συνάντηση 


Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την κ. Σπέχαρ το ζήτημα των οδοφραγμάτων και ότι θα επικοινωνήσει εκ νέου με την κ. Σπέχαρ μετά την επαφή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτό το σημείο θεωρεί ο κ. Ακιντζί πιθανή την συνάντηση των δυο ηγετών κατά τις επόμενες ημέρες, και ενδεχομένως αυτή να πραγματοποιηθεί μετά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΗΕ, στις 15 Οκτωβρίου, σε μια κοντινή ημερομηνία. Σε αυτήν την συνάντηση, οι δυο ηγέτες θα μπορούσαν να καθορίσουν την ημερομηνία του ανοίγματος των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και του Απλικίου, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σχετικά με τη χαλαρή ομοσπονδία,  σημείωσε ότι στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, θα συζητήσει από τον ίδιον να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

«Οι υφιστάμενες συμφωνίες προβλέπουν την παροχή όλων των εξουσιών που δεν ανήκουν στο κεντρικό, ομόσπονδο κράτος, στα δυο ιδρυτικά κράτη», υπογράμμισε ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ανέφερε τον βρετανικό όρο «residual powers».Πρόκειται για «υπολειπόμενες εξουσίες» που αφορούν πεδία όπως υγεία, παιδεία, υποδομές, εμπόριο, τουρισμό κ.ο.κ. Επιπλέον, τα ιδρυτικά κράτη έχουν το δικαίωμα να συνάψουν διεθνείς συμφωνίες για θέματα που είναι της αρμοδιότητας τους. Σε ότι αφορά δε, τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, αναφερόμαστε σε ζητήματα όπως άμυνα, εξωτερική πολιτική, προϋπολογισμός κ.α. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις προθέσεις του κ. Αναστασιάδη σχετικά με την μεταφορά εξουσιών από αυτά τα πεδία στις δυο ιδρυτικές μονάδες της ομοσπονδίας και ανέφερε ότι στην επικείμενη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα θέματα. 

Η αναφορά στον Κληρίδη 

Ένα από τα σημεία που τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί, αφορούσε και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. 

«Ο κ. Κληρίδης είχε την εξής άποψη. Όσο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες εξουσίες στην κεντρική εξουσία τόσο αυξάνουμε τα πεδία σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Για αυτόν τον λόγο τασσόταν υπέρ όσο το δυνατόν λιγότερες (εξουσίες) στο κέντρο και περισσότερες (στις ιδρυτικές μονάδες). Δεν πρόκειται για λανθασμένη άποψη. (Στην πορεία) ξεχάστηκε αυτή η άποψη και καταβλήθηκαν προσπάθειες για να αυξηθούν οι εξουσίες του κέντρου. Σήμερα κατανοούμε ότι θα τηρηθεί μια αντίθετη στάση. Φυσικά, την παρούσα στιγμή δεν τίθεται ζήτημα διαπραγμάτευσης. Για αυτόν τον λόγο, ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε αυτά (τα θέματα) στην συνάντηση μας που θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα».

Οι επαφές στον άξονα Άγκυρας-Λευκωσίας

Σε ότι αφορά την επαφή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο της επισκίασης του ρόλου της τ/κ ηγεσίας, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε πρόσφατη δήλωση του για το όλο ζήτημα και ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ενημερώσει την τ/κ πλευρά για την πρόθεση του να συνομιλήσει, ανεπίσημα με την ε/κ πλευρά. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα σε περίπτωση που τέτοιου είδους επαφές έχουν συνέχεια, παρά τον ανεπίσημο χαρακτήρα τους, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα δημιουργηθεί η άποψη ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται απευθείας με την ε/κ πλευρά. Για να μην συμβεί αυτό, οι εμπλεκόμενες τέσσερις πλευρές θα μπορούσαν να αναπτύξουν έναν μηχανισμό για τετραμερή ανεπίσημο διάλογο, στον οποίο θα εμπλέκεται και η Ελλάδα. «Εφόσον το επιθυμεί ο Αναστασιάδης ας μεταβεί στην Άγκυρα. Ωστόσο, και ο ηγέτης του τ/κ λαού να μπορεί να μεταβεί στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία του όρου «αμοιβαιότητα».

Η συνάντηση Αβέρωφ-Κουντρέτ

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Κουντρέτ Όζερσαϊ και τις επαφές του ίδιου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην σημασία των επαφών των τ/κ κομμάτων με τα ε/κ κόμματα. Εφόσον οι επαφές του Όζερσαϊ έχουν χαρακτήρα επαφών τ/κ και ε/κ πολιτικών κομμάτων, ο Ακιντζί δεν εκφράζει κάποιο προβληματισμό, ενώ τέλος αναφέρθηκε στην σημασία του πλαισίου του ΟΗΕ, το οποίο δεν θα πρέπει να παραβιάσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση