ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άλλαξε τη φρουρά διαχείρισης της Παιδείας ο Πρόεδρος

Μπήκαν μπροστά στη διαβούλευση Χριστοδουλίδης, Πάλμας, Καδής και Ζέτα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο φόβος φέρνει κόλαση, λέει η λαϊκή ρήση και αυτός ο φόβος φαίνεται να κυρίευσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Προεδρικό μπροστά στην κρίση της Παιδείας και τις προεκτάσεις που λαμβάνει.

Λίγο το κύμα αντίδρασης των εκπαιδευτικών στις υπουργικές αποφάσεις που οδήγησαν δέκα χιλιάδες έξω από το Προεδρικό αλλά και το συντριπτικό «ναι» των εκπαιδευτικών στα απεργιακά μέτρα –αν χρειαστεί– και κατά πολύ ο κίνδυνος να μην ανοίξουν ομαλά τα σχολεία έθεσαν την κυβέρνηση σε πορεία αναδίπλωσης.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα άλλωστε υπάρχει ένα οργιώδες παρασκήνιο διαβουλεύσεων και διεργασιών μεταξύ συνδικαλιστών αλλά αυτή τη φορά με διαφορετικά πρόσωπα της κυβέρνησης να μπαίνουν στο παιχνίδι της διαβούλευσης και να αποχωρούν διακριτικά οι μέχρι πρότινος πρωταγωνιστές: ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Από τους τρεις στην τετρανδρία

Η αρχή έγινε με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία επιτροπής τριών υπουργών οι οποίοι θα αναλάβουν τη διαβούλευση με τους συνδικαλιστές. Εν πολλοίς μία προσπάθεια αποδυνάμωσης του Κώστα Χαμπιαούρη φέρνοντας στο τραπέζι της διαβούλευσης με τους συνδικαλιστές τη Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον Κώστα Καδή.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ» η Ζέτα Αιμιλιανίδου θεωρείται πρόσωπο συναίνεσης στους συνδικαλιστικούς κύκλους και το πρόσωπο που επέμενε πως η μείωση των συνδικαλιστικών ωρών αντιβαίνει τις αποφάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και θα κρίνετο παράνομη. Ο Κώστας Καδής από την άλλη επελέγη με την πρόφαση των καθηκόντων υπουργού παιδείας κατά την προηγούμενη θητεία. 

Η διαβούλευση, ωστόσο, δεν έμεινε μεταξύ των Χαμπιαούρη-Καδή-Αιμιλιανίδου, αλλά προστέθηκαν κι άλλοι στο μεταξύ και κυρίως στο παρασκήνιο. Ενδεικτικό ότι την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση των υπουργών Νίκου Χριστοδουλίδη, Ζέτας Αιμιλιανίδου, Κώστα Καδή και του υφυπουργού παρά τω προέδρω Βασίλη Πάλμα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών για το τι μέλλει γενέσθαι. Συνάντηση που επαναλήφθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Υπουργείο Εξωτερικών, αυτή τη φορά στην παρουσία των Χαμπιαούρη Καδή και Αιμιλιανίδου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν το πρόσωπο που τηλεφώνησε στους εκπαιδευτικούς για να τους καλέσει στη συνάντηση, ενώ ο Βασίλης Πάλμας ήταν το πρόσωπο που ενόσω ο Πρόεδρος βρισκόταν στις Σεϋχέλλες και μαίνετο η κρίση, είχε άτυπη συνάντηση με μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

Η ύστατη προσπάθεια που ξεχειλώθηκε

Στο ίδιο πλαίσιο και οι διαβουλεύσεις Φίλιου Φυλάκτου και Παναγιώτη Λυσάνδρου στο Προεδρικό το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και το βράδυ, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να συζητούν την πρόταση της κυβέρνησης το πρωί της Παρασκευής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Υπουργικό Συμβούλιο αλλάζει για δεύτερη φορά υπουργική απόφαση. Η πρώτη που διαμορφώθηκε ήταν αυτή της 4ης Ιουλίου ενώ η πρόταση που διαμορφώθηκε το βράδυ της Πέμπτης αποτελεί διαφοροποιημένη πρόταση της απόφασης που πάρθηκε την περασμένη Τρίτη. Πρόταση που σύμφωνα με το προεδρικό, ήταν η ύστατη προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ζητούσαν άρση του αδιεξόδου

Πώς μπήκαν στο παιχνίδι της διαχείρισης της κρίσης νέα πρόσωπα είναι ένα ζήτημα που συζητείται εντόνως.

Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, το τελευταίο διάστημα αρκετά κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν έντονες ανησυχίες στον Πρόεδρο για τις προεκτάσεις που λαμβάνει η κρίση στην Παιδεία και τη φθορά της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που μπήκαν μπροστά πρόσωπα με πιο μετριοπαθή προφίλ και πιο αποδεκτά από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Παλινδρομεί η κυβέρνηση

Η εξέλιξη πάντως των πραγμάτων φαίνεται να προκαλεί και τη δυσφορία και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ενδεικτικό ότι σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι το μεσημέρι της Πέμπτης έκανε λόγο για αρκετές παλινωδίες της κυβέρνησης.

«Δεν διέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης η συνέπεια, υπήρξαν αρκετές παλινωδίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Συναγερμικός πρόεδρος αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί ως προέδρου του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ίδιος σύμφωνα με συναγερμικές πηγές, φέρεται να διαφώνησε ευθύς εξ αρχής και με την απόφαση του υπουργικού να διορίσει τη συγκεκριμένη τριμελή επιτροπή υπουργών για τον διάλογο στην Παιδεία, αφοπλίζοντας πλήρως στην ουσία τον Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τηρούσε κατά γράμμα τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι και το τέλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X