ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμμόχωστος: Από τις ευκαιρίες να περάσουμε στις δράσεις

Χρειάζεται νομικό σχέδιο Β΄ για να θωρακίσουμε τόσο τις περιουσίες όσο και την επιστροφή των Βαρωσιωτών στην πόλη τους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Αχιλλέα Δημητριάδη

Ακόμη μια θλιβερή επέτειος για την Αμμόχωστο και ειδικά για την περίκλειστη πόλη – το Βαρώσι. Δεν θα απαριθμήσω τις ευκαιρίες για επιστροφή του Βαρωσιού. Προτιμώ να δώσω μια διαφορετική ανάλυση που μπορεί να βοηθήσει τους Βαρωσιώτες να προβληματιστούν για το πού πάμε και ποιες είναι οι πιθανότητες επιστροφής τους, με ή χωρίς, την λύση του Κυπριακού.

Βλέπω 4 επίπεδα ανάλυσης, σε σχέση με: (1) Ελληνοκύπριους, (2) Τουρκοκύπριους, (3) Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), (4) Διεθνή Παράγοντα.

(1) Ελληνοκύπριοι
Το Βαρώσι είναι ο φάρος της λύσης του Κυπριακού. Αν ο φάρος αυτός σβήσει, τότε η πορεία προς την λύση έχει χαθεί. Σε κάθε προσπάθεια λύσης μέσα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ήταν πάντα η επαναφορά του Βαρωσίου στον έλεγχο της Δημοκρατίας. Τώρα, δυστυχώς, μετά από το τέλμα τα τελευταία τρία χρόνια στις συνομιλίες, δεν φαίνεται φως στην σήραγγα. Μάλιστα, η συζήτηση έχει μετατοπιστεί στο άνοιγμα του Βαρωσιού κάτω από τουρκική διοίκηση.
Θα δώσει ο στρατός τον έλεγχο, στην υποτελή στην Τουρκία, τοπική διοίκηση, η οποία και θα επιτρέψει σε άτομα να εισέλθουν και να αξιοποιήσουν τις περιουσίες, είτε τους ανήκουν είτε όχι;
Το θέμα είναι, τι κάνουν οι Βαρωσιώτες; Σίγουρα θα ήταν καλύτερα το δίλημμα να μην υπήρχε. Όμως είναι εκεί. Ποια είναι η θέση των πολιτικών μας αρχηγών; Τι θα συμβουλεύσουν τους Βαρωσιώτες να κάνουν; Πώς θα τους βοηθήσουν έμπρακτα;

(2) Τουρκοκύπριοι
Ήδη ο Τούρκος αντιπρόεδρος με επίσκεψή του στα κατεχόμενα έχει αρχίσει να μας λέγει το σχέδιο ανοίγματος της πόλης. Λένε τώρα ότι θα είναι σταδιακό μετά τις εκλογές τον Οκτώβριο. Η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας (ΕΑΙ), που εδρεύει στην κατεχόμενη Λευκωσία, έχει ήδη 280 αιτήσεις Βαρωσιωτών. Θα έχουν διαφορετική μεταχείριση από όλους τους άλλους; Έχουμε και το ΕΒΚΑΦ, οπλισμένο με μια, δήθεν, δικαστική απόφαση που μας λέγει ότι του ανήκει το Βαρώσι, παρ’ όλο τον αποικιακό συμβιβασμό το 1960 και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

(3) ΕΔΑΔ
Στο ΕΔΑΔ έχουμε την μεταβολή της θέσης του Κράτους για την παροχή βοήθειας στου Κύπριους εναντίον της Τουρκίας. Από τον Οκτώβριο του 2006 άλλαξε η πολιτική που εφαρμοζόταν με επιτυχία από το 1989 (τον καιρό της ΤιτίναςΛοϊζίδου). Δυστυχώς, καμία εξήγηση. Μετά την εγκατάλειψη στην υπόθεση της Κώμας του Γιαλού και την άρνηση βοήθειας στην υπόθεση της Τύμπου, είχαμε την υποτονική υποστήριξη των 2½ σελίδων σε παρατηρήσεις για το Βαρώσι. Και σαν να μην έφταναν αυτά, το Κτηματολόγιο ζητά και €3.000 για να δώσει εκτίμηση για την απώλεια των ενοικίων! Το ύψος των αποζημιώσεων είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για το Βαρώσι, αλλά και για όλα τα κατεχόμενα. Με βάση ποιες αξίες θα υπολογιστούν οι ζημιές για τα ενοίκια; Με τις τιμές των κατεχομένων, ή με τις αντίστοιχες τιμές στην ελεύθερη Αμμόχωστο; Μεγάλη η διαφορά και ακόμη πιο μεγάλη η ευθύνη του Κράτους για τη μη συνεργασία. Τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας τα εκδίδει η Δημοκρατία. Οφείλει, πιστεύω, να τα υποστηρίξει δίδοντας τις επίσημες τιμές στο ΕΔΑΔ. Ποιος άλλος θα το κάνει; Η Τουρκία θέλει να ανοίξει το Βαρώσι για να αναπτύξει το παραλιακό μέτωπο. Έτσι εάν μπορούμε, νομικά, να εμποδίσουμε αυτή την ανάπτυξη τότε υπάρχει πιθανότητα να μην ανοίξει. Ο μόνος νομικός δρόμος που οδηγεί στο ΕΔΑΔ είναι με αίτηση στην ΕΑΙ και εξάντληση των τουρκικών ένδικων μέσων στα κατεχόμενα. Ο ιδιοκτήτης ή ο κληρονόμος του θα ζητά επιστροφή και ενοίκια από το 1974. Δεν συμβουλεύω τον κόσμο να πωλήσει, απλά να διεκδικήσει και ο Δήμος, το ΕΒΕΑ και Αμμοχωστιανοί δικηγόροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Πρέπει να επικαιροποιήσει τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας του. Αν δε η περιουσία είναι σε εταιρεία, να επικαιροποιήσουν τους διευθυντές και μετόχους. Και κάτω από την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) να ανοίξει το Βαρώσι θα πρέπει κάποιος να αποδείξει στους ΟΗΕδες ότι είναι πράγματι ιδιοκτήτης σήμερα. Το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας του 2020 είναι το μαγικό χαρτί.

(4) Διεθνής Παράγων
Πρέπει νομίζω να δούμε το Βαρώσι και κάτω από το πρίσμα του ΟΗΕ. Η απραξία και η απουσία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό για τα τελευταία τρία χρόνια συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της προσπάθειας για επιστροφή. Μακάρι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας να φέρει αποτέλεσμα. Δυστυχώς, δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν θα μιλήσω για τα Ελληνοτουρκικά, διότι η κατάσταση είναι σχεδόν εκτός ελέγχου και πιθανόν να είναι μια ευκαιρία για την Τουρκία να κάνει την κίνησή της. Δυστυχώς, δεν βρήκαμε σοβαρή υποστήριξη από την ΕΕ για την ΑΟΖ και έτσι πολύ φοβούμαι ότι ούτε εδώ θα μας βοηθήσουν. Εκτός βέβαια αν αρχίσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων στα ΗΕ με βάση τα έξι σημεία του «Πλαίσιου Γκουτέρες». Αυτό, μάλιστα, μπορεί να γίνει σε συντονισμό με την ΕΕ. Ας θυμηθούμε τις προτάσεις μας για ΜΟΕ για επιστροφή του Βαρωσιού και για το ειδικό καθεστώς του λιμανιού της Αμμοχώστου. Τελικά τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν μας βγαίνει παρόλες τις καλές ιδέες για μια πράσινη πόλη ή τον καθορισμό του Βαρωσιού ως ομοσπονδιακό έδαφος όπως η Washington DC στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό χρειάζεται νομικό σχέδιο Β, για να θωρακίσουμε τις περιουσίες και την επιστροφή των Βαρωσιωτών. Διαφορετικά αφήνουμε το Βαρώσι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο με σοβαρή πιθανότητα να καταλήξει στο ΕΒΚΑΦ.

Ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης είναι δικηγόρος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X