ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:04
 

Το Υπουργικό ζήτησε διορισμό νέας Επιτροπής για απόβλητα από Γ. Εισαγγελέα

Εντός των επόμενων ημερών ο διορισμός νέας Επιτροπής ανακοίνωσε ο Κώστας Κληρίδης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην ανάκληση της Ερευνητικής Επιτροπής (ΕΕ), που είχε διορίσει στις 13ης Σεπτεμβρίου για τα απόβλητα, προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Το κυβερνητικό σώμα με την απόφασή του να τερματίσει το έργο της Ε.Ε, ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται πλήρως μα τα όσα ανέφερε στη γνωμάτευσή του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, αναμένεται ο διορισμός νέας Επιτροπής από τον Κώστα Κληρίδη το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας   ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, ενεργώντας με βάση τις πρόνοιες του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, θα προχωρήσει το συντομότερο στη σύνταξη γενικών, αλλά και λεπτομερών όρων εντολής και στην επιλογή του προέδρου και των μελών της ερευνητικής Επιτροπής, την οποία θα διορίσει με βάση τις πρόνοιες του προαναφερθέντος Νόμου.

Τόσο η σύνθεση της Επιτροπής όσο και οι όροι εντολής, θα ανακοινωθούν μόλις είναι έτοιμοι.

Πηγές από την κυβέρνηση άφηναν να διαρρεύσει πως ο Γενικός Εισαγγελέας στους όρους εντολής της νέας Ε.Ε, θα πρέπει να συμπεριλάβει και τους όρους εντολής που είχαν δοθεί στην Επιτροπή που είχε διορισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, με το σκεπτικό της έρευνας σε βάθος.

Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί χαμηλούς τόνους, με ανεπίσημες πηγές να λένε ότι δεν υπάρχει κάτι που προκαλεί ανησυχία σε Υπουργούς και κυβέρνηση από την έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα.

Να γίνει έρευνα εφ όλης της ύλης
Πηγές από την κυβέρνηση σχολιάζοντας την τροπή που έχει πάρει το όλο θέμα, με την Διαχείριση και Επεξεργασία αποβλήτων έλεγαν στην «Κ» ότι, η παρούσα κυβέρνηση με την πολιτική που ακολούθησε απέτρεψε ένα σκάνδαλο 800 εκατ. ευρώ. Στο παρασκήνιο αυτό το οποίο τονίζεται είναι, εάν διαπιστωθούν ευθύνες αυτές θα πρέπει να αποδοθούν ακόμα και αν αγγίζουν την παρούσα κυβέρνηση.

Η έρευνα λέγεται ότι θα αναζητήσει ευθύνες και σε τεχνοκρατικό επίπεδο και μέσα από αυτή θα διαφανεί τι υποστήριζαν, τι εισηγήθηκαν και κυρίως αν όλα εφαρμόσθηκαν, και αν όχι γιατί. Αυτό το οποίο υποστηρίζεται έντονα είναι ότι, από την διερεύνηση του όλου θέματος θα αποκαλυφθούν πράγματα και θάματα. Ένα θέμα που εκ των υστέρων υπάρχει παραδοχή, ότι δεν έτυχε του καλύτερου χειρισμού είναι ο διορισμός και μετά από ένα μήνα ανάκληση του διορισμού της Ε.Ε του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε σχετική ερώτηση της «Κ» πηγή μας έλεγε ότι, ενδεχομένως το Υπουργικό θα έπρεπε να είχε αποταθεί εξ’ αρχής στο Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας του να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή προκειμένου να αποφευχθεί όλος αυτός ο θόρυβος που προκλήθηκε.

Παράλληλα με την ανάκληση της Ερευνητικής Επιτροπής το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από το Γενικό Εισαγγελέα νέα Επιτροπή «που να καλύπτει όλες τις αποφάσεις για όλες τις περιόδους, από το παρελθόν μέχρι σήμερα, δηλαδή από την ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία σχεδιασμού μέχρι σήμερα».

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ερωτηθεί σχετικά απάντησε πως «η Κυβέρνηση πάντοτε σέβεται τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν υπάρχει ούτε μια εξαίρεση και αυτό είναι και ένα μήνυμα προς όσους εμμέσως ή και κάποιοι αμέσως καλούσαν την Κυβέρνηση να μη λάβει υπόψη κάποιες αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα»

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X