ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης σε ΑΚΕΛ: Πολιτεύεται για τις δανεικές ψήφους Τ/κ

Οι εφήμερες πολιτικές δεν οδηγούν σε μια πραγματικά προοπτική και είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, δήλωσε μετά τα εγκαίνια του Mall of Cyprus.

Newsroom K

Το θέμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή το θέμα της αποκέντρωσης είναι προσπάθειες εξόδου από το αδιέξοδο και αποδεικνύουν ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη με υπαλλακτικούς τρόπους που δεν θα μειώνουν ποσώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Mall of Cyprus, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την κοινοβουλευτική δημοκρατία είπε «ξέρετε τι διερωτώμαι κάποιες ώρες; Αν είναι ο κ. Κυπριανού που πέτυχε στο Κραν Μοντανά, αλλά και προ αυτού να τεθεί, για πρώτη φορά, το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού.

Έτσι για να υπομνήσω, για πρώτη φορά ετέθη, και συμφωνήθηκε τον Ιανουαρίου του 2014 με τον τότε Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η θέση της Αγγλίας ότι δεν θα ενδιαφερόταν να παραμείνει εγγυήτρια, εκτός εάν το ήθελαν και οι δύο κοινότητες. Εκ τότε και σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα επιτύχαμε να τεθούν έξι σημεία από τον ΓΓ των ΗΕ τα οποία σήμερα το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι ο δημιουργός τους προσπαθεί να τα καταργήσει. Και ολίγον σεβασμός, νομίζω, στο τι έχουμε επιτύχει ως ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετείται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν βλάπτει.

Δεύτερο, θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα. Δεν με ενδιαφέρουν και δεν θα ασχοληθώ. Επιτέλους θα πρέπει (όπως είναι με) την κριτική που ασκούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εκφράζει τις ελληνοκυπριακές θέσεις, να ήταν το ίδιο ευαίσθητοι όταν παρακολουθούν την άλλη πλευρά, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και να αποδεικνύουν εν τη ουσία στην πράξη ότι εκείνοι προσπαθούν να ναρκοθετήσουν την όλη προσπάθεια.

Έγιναν προσπάθειες συναντήσεως. Ο ίδιος τις απέρριψε (ο κ. Ακκιντζί). Έγινε συνάντηση στις 26 Απριλίου πέρσι και δεν ήθελε ούτε δημοσιογράφους. Πρότεινα στην κα Λουτ να γίνει μια στην παρουσία της, συνάντηση μεταξύ μας. Την απέρριψε. Έχουμε εισηγηθεί τρόπους - το θέμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή το θέμα της αποκέντρωσης είναι προσπάθειες εξόδου από το αδιέξοδο και αποδεικνύουν ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη με υπαλλακτικούς τρόπους που δεν θα μειώνουν ποσώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - να επιτύχουμε επανέναρξη του διαλόγου. Αλλά το πιο σημαντικό, να πετύχουμε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη χωρίς ξένους στρατούς και χωρίς εγγυήσεις.

Αν αυτό θέλει και το ΑΚΕΛ ας παρακολουθεί τι γίνεται στην άλλη πλευρά.

Κρίθηκε και επικρίθηκε η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά ότι τάχα ο κ. Μαυρογιάννης τοποθετήθηκε στη Νέα Υόρκη. Αλλά ουδέποτε άκουσα το οποιοδήποτε σχόλιο, γιατί ο κ. Ναμί δεν είναι πλέον εδώ και ενάμιση χρόνο διαπραγματευτής. Δεν άκουσα την όποια κριτική στις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζει η τουρκοκυπριακή πλευρά ή η Τουρκία, παραδείγματος χάρη, στο θέμα των εγγυήσεων, ότι κάποια ώρα πρέπει να ξυπνήσουμε.

Είναι καιρός πλέον - θα το επαναλάβω και σήμερα, για κάποιους δανεικούς ψήφους Τουρκοκυπρίων ενόψει ευρωεκλογών - να σταματήσουμε να πολιτευόμαστε ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Διότι πολιτικές εφήμερες που δεν οδηγούν σε μια πραγματικά προοπτική δεν είναι παρά καταδικασμένες να αποτύχουν».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το πώς λειτουργούν τα ΗΕ σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες και τους όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θεωρώ, προς Θεού, τα ΗΕ υπεύθυνα, ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλει η κα Λουτ, ως προσπάθειες καταστροφής της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού. Αντίθετα.

Μπορεί στο παρελθόν σφάλματα ειδικών αντιπροσώπων εν τη ουσία να ναρκοθέτησαν αυτό το οποίο με πολλή καλή θέληση στις αρχές είχαμε ξεκινήσει με τον κ. Ακκιντζί. Αλλά οι μονομερείς παρεμβάσεις, τα σφάλματα που έγιναν, οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις, δημιούργησαν συνθήκες που δεν επέτρεψαν να καταλήξουμε εκεί που είμασταν αποφασισμένοι να οδηγηθούμε».

Ερωτηθείς αν η κα Λουτ έχει καταθέσει νέες ιδέες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όταν θα υπάρξει οτιδήποτε θα ανακοινωθεί».

Σε ερώτηση για την απαίτηση της αντιπολίτευσης να αξιώνει την παύση του Υπουργού Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει το δικαίωμα να έχει τις όποιες απόψεις η αντιπολίτευση και, βεβαίως, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ασκήσει τα συνταγματικά του δικαιώματα».

ΣΧΟΛΙΑ

Δηλαδή κατά τον πρόεδρο μας, όποιος πει μια άποψη, όσο σωστή και να είναι, το κάνει για να ψαρέψει ψήφους... Άσχετο αν αυτοί που διαφωνούν μαζί του αναφέρονται σε ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ... Δεν είναι ο πρόεδρος που μίλησε για ΑΟΖ που αναλογεί στην τουρκική πλευρά??? Δεν είναι αυτός που μιλά για άλλες μορφές λύσης, παραπέμποντας δε συνομοσπονδίες, σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, σε πρωθυπουργούς και προέδρους να συνυπάρχουν, σε ολική αλλαγή δηλαδή του συντάγματος μας?? Πότε αποκηρύξαμε την Ομοσπονδία και δεν το καταλάβαμε?? Ποιος τον εξουσιοδότησε να τα λέει αυτά και δεν το πήραμε χαμπάρι?? Πότε θα αποφασίσει αυτός ο λαός να ασχοληθεί με τα παράξενα του προέδρου του?? Πότε θα καταλάβει ότι αυτά τα καπρίτσια μας οδηγούν στην οριστική ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ?? Και να ξέρει ο λαός ότι διχοτόμηση δεν είναι απλά «Τζείνοι ποτζεί τζιαι εμείς ποδά»... Σημαίνει ανεξέλεγκτος εποικισμός και τουρκοποίηση του βορρά, που μοιραία σε μερικά χρόνια θα ασφυκτιά από τα μιλιούνια των εποίκων, που σε κάποια φάση θα βρουν τρόπο να έρχονται και προς τα κάτω.. Με αποτέλεσμα στο τέλος να φύγουμε και εμείς άρον άρον για άλλες πατρίδες... Για αυτό τον απλό λόγο η Ομοσπονδία είναι απαραίτητη. Για να μπορέσει από την Ομόσπονδη κεντρική κυβέρνηση να μπει ένας έλεγχος και ένας φραγμός στη ροή των εποίκων

ΑΝΤΡΕΑΣ Χ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X