ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανεβάζει τους τόνους για Αν. Μεσόγειο και Κύπρο η Τουρκία

«H Αγκυρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Αμυνας

Του Βασίλη Νέδου

Ανεβάζει τους τόνους για Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο η Τουρκία. Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας αναφέρει ότι «η Αγκυρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο» και καμία «ελληνική παρέμβαση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και των Κατεχομένων» και προειδοποιεί ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εάν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που είναι αντίθετη με τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο» καθώς και ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ οποιαδήποτε παρενόχληση σε τουρκικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις έρχονται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Αγκυρας προς την Αθήνα, ότι πιθανή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.) θα αποτελέσει αφορμή πολέμου (casus belli).

Είχαν προηγηθεί σκληρές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα για «λαϊκισμό» ως προς το ζήτημα των 12 ν.μ. ενώ οι τουρκικές απόψεις παρουσιάστηκαν χθες το πρωί εκ του σύνεγγυς στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα Πέτρο Μαυροειδή.

«Οποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση, εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, παραπέμποντας και αυτός στις αποφάσεις της τουρκικής Βουλής που οδήγησε στην πολιτική του «casus belli» των τελευταίων 23 ετών. Η Αθήνα απάντησε αναλογικά μέσω του εκπροσώπου Τύπου του υπ. Εξωτερικών Αλ. Γεννηματά. «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης χθες, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους συνεργάτες του εκτενή διάλογο για την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο Πέλαγος, η οποία, όπως είπε, θα γίνει με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και όχι με Προεδρικό Διάταγμα.

Πάντως, με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις των Τούρκων στο πλέον καυτό μέτωπο, αυτό της Ανατ. Μεσογείου. Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να στείλουν το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» κοντά στην Κύπρο πριν από τις 15 Νοεμβρίου, περίπου όταν υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10.

Στην κυπριακή κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για τα αποτελέσματα αυτής της γεώτρησης στον στόχο «Δελφίνη», η επεξεργασία των οποίων θα οδηγήσει και στον επόμενο στόχο «Γλαύκος», περί τα μέσα Ιανουαρίου. Από τις πληροφορίες που διακινούνται, η μετάβαση του (ακόμα ελλιμενισμένου) «Φατίχ» στην περιοχή ανάμεσα σε Κατεχόμενα και Τουρκία θεωρείται η πιο πιθανή εξέλιξη. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει στις πολυεθνικές εταιρείες που εμφανίζεται να συνεργάζονται για τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις του «Φατίχ» την κατάσταση που επικρατεί. Την ίδια στιγμή, το «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά, μετακινείται ανάμεσα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου περιπολεί η φρεγάτα «Σαλαμίς».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X