ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:40
 

Ανοίγει μέτωπο με ΔΗΠΑ ο Νικόλας

Αφορμή η κίνηση του μέλους της ΕΕΥ να εκπροσωπήσει τη ΔΗΠΑ σε μνημόσυνο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος να έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τη Δημοκρατική Παράταξη κόμμα φάντασμα, ωστόσο η κίνησή του να καταγγείλει την Αθηνά Κυριακίδου για κομματική δράση εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Παράταξη καταδεικνύει πως παρακολουθεί τις κινήσεις της νεοσυσταθείσας Κίνησης που επιδιώκει να αλιεύσει ψηφοφόρους τόσο από το ΔΗΚΟ αλλά και από το ευρύτερο Κέντρο και δεν είναι διατεθειμένος να γυρίσει την πλάτη του.

Αφορμή για να ξεκινήσουν οι πρώτες προειδοποιητικές βολές ήταν η κίνηση του μέλους τη Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Αθηνάς Κυριακίδου να εκπροσωπήσει τη Δημοκρατική Παράταξη σε μνημόσυνο, καταθέτοντας στεφάνι. Το κόμμα, κατέθεσε επιστολή καταγγελίας προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παναγιώτη Αντωνίου –κοινοποιώντας το παράλληλα στον υπουργό παιδείας, στην επιτροπή παιδείας της βουλής και τον γενικό ελεγκτή- σημειώνοντας πως «παραβιάζει στοιχειώδεις και αυτονόητους κανόνες αρμόζουσας συμπεριφοράς που πηγάζουν από τη θέση και την ιδιότητά της».

Όπως αναφέρεται «το γεγονός ότι η κ. Κυριακίδου αναπτύσσει κομματική δράση παράλληλα με την ιδιότητα του μέλους της ΕΕΥ, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι αυτή η κομματική δράση επεκτείνεται και εντός της Επιτροπής παραβιάζοντας έτσι τις αρχές της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης».

Το περιστατικό σχολίασε σε συνέντευξή του στον ΑΛΦΑ Κύπρου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. «Νιώσαμε την ανάγκη να υπερασπιστούμε τους εκπαιδευτικούς» σημείωσε προσθέτοντας πως πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο.  

«Καταγγείλαμε κάτι πρωτοφανές. Για πρώτη φορά μέλος της ΕΕΥ ενεργεί κομματικά, εκπροσωπεί κόμμα και θέτει σε αμφιβολία το κριτήριο της αξιοκρατίας που πρέπει να έχει ένας σημαντικός θεσμός για τους διορισμούς και τις προαγωγές των εκπαιδευτικών. Και αυτό το κάναμε μετά από καταγγελίες εκπαιδευτικών γιατί είναι πρωτοφανές μέλος της εκπαιδευτικής υπηρεσίας να ενεργεί κομματικά. Είχε εκπροσωπήσει τη ΔΗΠΑ σε μνημόσυνο» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως και ο Παναγιώτης Αντωνίου –πρόεδρος της ΕΕΥ- ήταν διευθυντής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος του γραφείου του Προέδρου αλλά από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του δεν ενεργεί κάτω από κομματική ιδιότητα. Το όλο ζήτημα δεν φαίνεται πως θα λήξει εδώ καθώς κομματικοί κύκλοι είναι έτοιμοι να καταγγείλουν την Αθηνα Κυριακίδου και για τηλεφωνήματα προς ΔΗΚΟϊκούς για συμμετοχή τους στη νέα παράταξη. Το κατά πόσο κάτι τέτοιο ισχύει είναι ένα θέμα ανοικτό.

Σιγή ιχθύος

Πάντως, τόσο από πλευράς Δημοκρατικής Παράταξης όσο και από πλευράς της Αθηνάς Κυριακίδου δεν έγινε οποιαδήποτε τοποθέτηση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως κύκλοι της νεοϊδρυθείσας παράταξης θεώρησαν λανθασμένη την εν λόγω κίνηση από πλευράς Αθηνάς Κυριακίδου και δεν αναμένεται να δώσουν οποιαδήποτε προέκταση στο όλο ζήτημα. Αυτό φαίνεται να συνδέεται και με την προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης να αποσείσει από πάνω της τον χαρακτηρισμό του αντι-ΔΗΚΟ.

Ενόψει συνεδρίου

Η κίνηση βεβαίως του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν γίνεται σε μία τυχαία χρονική συγκυρία αλλά λίγες μέρες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, επιχειρώντας να βάλει φρένο στις όποιες επιδιώξεις τους. Την 21η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην κρατική έκθεση το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης κατά το οποίο θα κάνει την ομιλία ο Μάριος Καρογιάν, που θα ηγηθεί του σχηματισμού. Εκεί θα θέσει του στόχους τις αρχές και στόχους του νέου κόμματος. Στη συνέχεια αναμένεται να οριστεί προεδρείο με στόχο την δημιουργία του εκλογικού συνεδρίου το πρώτο τρίμηνο του 2019. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως στόχος είναι να μαζευτούν πέραν των χιλίων ατόμων κατά το ιδρυτικό συνέδριο και ήδη γίνεται σχετική προετοιμασία. Στο συνέδριο δεν αναμένονται εκπλήξεις και παρουσία ηχηρών ονομάτων, καθώς στόχος, είναι να μην συνδεθεί το νέο κόμμα με παλιά στελέχη του ΔΗΚΟ, όσο κι αν αυτά το στήνουν στην ουσία στο παρασκήνιο. Πρώτη μάχη όπως λένε πηγές που πρόσκεινται στο όλο εγχείρημα δεν θα είναι οι ευρωεκλογές, αλλά οι βουλευτικές εκλογές.

Κυρίως βουλευτικές

Με δεδομένο ότι το εκλογικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019, θεωρείται για κάποιους δύσκολο εγχείρημα η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές. Υπάρχουν βεβαίως και κύκλοι, που διαφωνούν εκτιμώντας πως το κόμμα θα πρέπει να δώσει τη μάχη του στις ευρωεκλογές καθώς η διεκδίκηση της έκτης έδρας δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στον ενδιάμεσο χώρο δεν είναι ένα ακατόρθωτο εγχείρημα. Το τι θα γίνει τελικώς είναι ένα ζήτημα ανοικτό και θα διαφανεί από την δυναμική που θα αποκτήσει το κόμμα. Ήδη φημολογείται πως με την ίδρυσή του αλλά και τη σχετική σταθεροποίησή του θα υπάρξουν βουλευτές που θα προσχωρήσουν στον νέο κομματικό σχηματισμό. Βουλευτές οι οποίοι έχουν διαφωνήσει με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Μάριο Καρογιάν.

Στόχος της Δημοκρατικής Παράταξης είναι να αποτελέσει το νέο κόμμα του Κέντρου με προσβάσεις τόσο στο κόμμα της Αριστεράς όσο και στην κυβέρνηση. Ένα περίπου όπως ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα πριν από την ηγεσία του Νικόλα Παπαδόπουλου. Κάπως έτσι επιδιώκεται πως θα έρθει κοντά το μετριοπαθές ακροατήριο το οποίο την τελευταία πενταετία έχει γυρίσει το βλέμμα είτε στον ΔΗΣΥ είτε στο ΑΚΕΛ. Φιλοδοξία είναι να έρθουν κοντά ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου τα οποία πλέον έχουν ένα ζήτημα επιβίωσης, όπως η Αλληλεγγύη, η Συμμαχία Πολιτών ακόμα και από την ΕΔΕΚ.

Με νέους

Στοίχημα είναι να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα που δεν είχαν μέχρι σήμερα ιδιαίτερη εμπλοκή με τα πολιτικά δρώμενα. Υπάρχουν ωστόσο και πρόσωπα που βρίσκονταν στο ΔΗΚΟ, όπως ο Μαρίνος Κλεάνθους ο οποίος θα είναι μπροστά και αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου τύπου, αλλά και άλλοι όπως ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Μιχάλης Γιακουμή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιακουμή βρίσκεται πολύ κοντά στον βουλευτή Λάρνακας Γιώργο Προκοπίου και έχει προσληφθεί προσφάτως ως επιστημονικός συνεργάτης της υπουργού συγκοινωνιών και έργων Βασιλικής Αναστασιάδου. Ενεργό ρόλο θα έχει ο Γιάννος Λακκοτρύπης ενώ κρούσεις για ενεργό εμπλοκή στο νέο σχήμα δέχτηκε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Γιάννης Παναγιώτου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η Δημοκρατική Παράταξη θα «συγκυβερνά» ή αν θα βρίσκεται απέναντι από τον Νίκο Αναστασιάδη. Όπως είναι γνωστό αρκετά πρώην στελέχη του ΔΗΚΟ που βρίσκονται κοντά στον Μάριο Καρογιάν και απέναντι από την πολιτική του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπως οι Βασίλης Πάλμας, Κυριάκος Κενεβέζος, Φώτης Φωτίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα. Και δεν είναι οι μόνοι καθώς αρκετά πρόσωπα που πρόσκεινται στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, τόσο σε ημικρατικούς οργανισμούς όσο και σε ψηλές κυβερνητικές θέσεις. Κάτι το οποίο προκαλεί όπως λένε συναγερμικές πηγές τη δυσφορία της Πινδάρου. Πέραν όμως των στενών σχέσεων που υπάρχουν με τον Λόφο και την παρασκηνιακή στήριξη του Προέδρου στο νέο εγχείρημα, η Δημοκρατική Παράταξη δεν προτίθεται όπως αναφέρουν πηγές να συμπορευθεί πλήρως με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, έχοντας αρκετές διαφωνίες στα της οικονομίας και σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Στόχος του νέου σχήματος είναι να βρίσκεται κοντά και στον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και στο ΑΚΕΛ. Άλλωστε ο Μάριος Καρογιάν εξακολουθεί διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Άντρο Κυπριανού, θέλοντας να διατηρήσει όλες τις πόρτες συνεργασίας ανοικτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X