ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή: Αυξήθηκε σε 7 χρόνια η ποινή για κατάχρηση εξουσίας

Με 43 ψήφους υπέρ και 2 αποχές τροποποιήθηκε ο Ποινικός Κώδικας

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από έντονη αντιπαράθεση ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ, που ανάγκασε τον Πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει ευγένεια στον λόγο που εκφέρεται από τους Βουλευτές, με 43 ψήφους υπέρ και 2 αποχές τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα, ώστε να αυξηθεί από τρία σε επτά έτη η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από δημόσιο λειτουργό, στις περιπτώσεις που ο υπαίτιος απέβλεπε με την πράξη του σε κέρδος.

Στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής διευκρινίζεται ότι στον όρο «δημόσιος λειτουργός», σύμφωνα με τις ερμηνευτικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, περιλαμβάνεται οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός ή πρόσωπο το οποίο κατέχει δημόσια θέση και οποιοσδήποτε αξιωματούχος, είτε διοριζόμενος, είτε αιρετός, είτε υποδεικνυόμενος με νόμο.

Αναφέρεται επίσης ότι στο στάδιο της μελέτης του νομοσχεδίου η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επισήμανε στην Επιτροπή Νομικών ότι η προτεινόμενη τροποποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που προωθούνται από την κυβέρνηση για την πάταξη της διαφθοράς.

Επιπρόσθετα ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το ύψος της προβλεπόμενης ανώτατης ποινής καθορίστηκε στα επτά έτη μετά από σχετική εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και αφού λήφθηκε υπόψη το ανώτατο ύψος ποινών που προβλέπονται για παρεμφερή αδικήματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε την άποψη ότι η διαφθορά δεν έχει χρώμα και «όλοι μαζί να κάνουμε αυτά που πρέπει για να καταπολεμήσουμε ένα φαινόμενο που υπήρξε και υπάρχει». Ανέφερε ακόμα ότι για πρώτη φορά πήγαν φυλακή δήμαρχοι και πρώην Υπουργοί και έκανε λόγο για «ευφυέστατο σκάνδαλο με συντονισμένη θεσμική διαπλοκή με συμμετοχή συλλογικών οργάνων κόμματος στη Δρομολαξιά».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατηρώντας πως ο νόμος που ψηφίστηκε εντάσσεται στην προσπάθεια προώθησης μέτρων για πάταξη της διαφθοράς, με βάση τα λεγόμενα της Κυβέρνησης, διερωτήθηκε ποιων τη διαφθορά θα πατάξει και εξέφρασε την άποψη ότι οι κυβερνώντες θα ήταν πιο πειστικοί αν προσδιόριζαν την η εφαρμογή του νόμου το 2023.

Ο κ. Δαμιανού, τοποθετούμενος στην τοποθέτηση του κ. Κουλλά έκανε λόγο για «γκεμπελικού περιεχομένου αναφορές σε βάρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, μπροστά στις οποίες ωχριά ο Γκέμπελς». Ζήτησε από τον κ. Κουλλά να ανακαλέσει τα λεχθέντα του για εμπλοκή του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι είναι πρωτοφανές να κατηγορείται για διαφθορά το συλλογικό όργανο της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κουλλά λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο διευκρίνισε ότι δεν είναι για το συλλογικό όργανο που μιλούσε, αλλά μέλη των συλλογικών οργάνων.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε αν όλα αυτά που βλέπουμε και ζούμε προσέκρουαν σε μικρή ποινή. Συνεχίζοντας διερωτήθηκε αν πήγαν πολλοί φυλακή για 3 χρόνια και για αυτό αυξάνονται η ποινή στα 7 χρόνια και εξέφρασε την άποψη ότι και αυτός ο νόμος εντάσσεται στην επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων από την Κυβέρνηση και όχι στην ουσιαστική αντιμετώπιση τους. Είπε επίσης πως δεν αυξάνει την αξιοπιστία, αλλά επιτυγχάνει το αντίθετο.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως συνιστά αποτυχία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και των διωκτικών αρχών η αύξηση ποινών. Δήλωσε πως δεν μπορεί να συγκατανεύσει στην αύξηση ποινών, επειδή ουδείς τέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης μέχρι τώρα. Είπε επίσης ότι είναι υποκρισία και εύκολη καταφυγή η αύξηση ποινών. Ανέφερε πως με μεγάλη δυσκολία δεν καταψηφίζει και θα τηρήσει αποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση